Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a José Luis Urquijo, presidente de Feagas
“Espanya és un dels països amb major nombre de races de bestiar”

Entrevista a José Luis Urquijo, president de Feagas

Irene Relda20/12/2013

Sí, amb un total de 185, el nostre és un dels països amb major nombre de races de bestiar, un 80% de les quals pertany al grup de races autòctones. No obstant això, malgrat la rellevància del sector, gairebé totes aquestes races, un 80%, estan en perill d'extinció. Per defensar els seus interessos aquí i en l'exterior, el sector explica des de 1982 amb el suport de la Federació Espanyola d'Associacions de Bestiar Selecte (Feagas). José Luis Urquijo, president de l'organització, exposa en aquesta entrevista les principals línies d'actuació de la federació i explica els reptes als quals s'enfronten avui els ramaders de races selectes.

José Luis Urquijo, president de Feagas
José Luis Urquijo, president de Feagas.

Quina situació viuen avui els ramaders de bestiar selecte al nostre país?

Els nostres ramaders travessen una situació molt delicada, des d'un punt de vista econòmic i, per tant, de supervivència. Les matèries primeres han pujat en els últims anys molt més que el preu al mercat dels productes que aquests generen, mentre les ajudes de les Administracions Públiques han baixat un percentatge important, a conseqüència de la crisi econòmica general que pateix el nostre país.

També es veuran afectats per la situació els ramaders de races pures…

És necessari destacar que el bestiar selecte, en la majoria dels casos, a causa del seu alt valor genètic, té un preu de venda superior al del bestiar de producció, no obstant això, també cal pensar que la seva cria porta aparellada una sèrie de controls que també l'encareixen molt. Per això, moments com el qual es viu actualment a Espanya afecten també molt al nostre sector.

Per què és tan important comptar amb un bestiar selecte?

És important que qualsevol país compti amb un sector fort en relació al bestiar selecte, perquè es tracta de l'eina essencial de la ramaderia, i d'ell depenen, en gran mesura, altres sectors, com el de la producció, entre uns altres. Per tant, el sector de les races pures és crucial. En uns casos, per al manteniment de la biodiversitat, actuant com a element clau en la conservació activa de la mateixa i possibilitant la conservació in situ dels nostres recursos zoogenéticos, a més d'una forma de poder mesurar d'una forma tangible la seva evolució. En uns altres, el bestiar selecte és decisiu per poder aconseguir les elevades cotes de producció del sector de la ramaderia de producció, contribuint significativament a la viabilitat de l'economia de les explotacions ramaderes. Per això, és fonamental que el consumidor i la societat en general, coneguin el valor de les races pures de bestiar.

Imagen

I quin és el seu valor?

Entre altres coses, ajuden a desenvolupar, a utilitzar de forma sostenible i a conservar el mitjà rural i els seus ecosistemes, i a generar productes de qualitat amb característiques concretes, adaptades a territoris i maneig específics. A més, contribueixen al manteniment de la població en zones rurals, evitant la seva desertització i l'emigració a àrees urbanes; són generadores de riquesa i ocupació, en moltes ocasions en zones deprimides, on el seu pes específic és molt elevat; i són compatibles amb el sector agrícola, el turisme rural, la restauració i les tradicions artesanals en el que actualment es denomina funcionalitat agrària.

Quins són els tipus de bestiar selecte més representatius del nostre país?

A causa de la gran varietat i qualitat de races de bestiar existents a Espanya, és complicat fer esment a una o diverses en concret. Cal tenir en compte que Espanya és un dels països amb major nombre de races de bestiar oficialment reconegudes, i totes elles, per un o un altre motiu, són summament importants.

Creu que la cooperació entre ramaders i el fet d'associar-se pot afavorir que el sector primari no sigui tan vulnerable enfront de la resta de baules de la cadena de comercialització?

Seria impensable avui dia la subsistència d'un ramader sense estar dins d'una associació que li assessori. De fet, és aquí on resideix, sobretot de cara al futur, el fet que el nostre èxit sigui molt major. En un context europeu és cada vegada més complicat ser competitiu i poder desenvolupar el treball a mitjana i gran escala, sense formar part d'estructures.

Imagen

Què pot dir-nos del treball de les organitzacions de criadors?

Ha estat molt important i imprescindible a causa de la caracterització fenotípica i genètica de les nostres poblacions animals, de les seves característiques productives, dels seus sistemes de cria, així com pel desenvolupament de canals que afavoreixin i posin en valor les produccions d'aquestes poblacions animals i els seus sistemes de maneig i cria. Molts dels assoliments aconseguits en matèria de millora genètica en les nostres races haguessin estat impensables de no haver comptat amb el treball d'aquestes organitzacions.

Molts ramaders es queixen que, donada l'actual situació de crisi, avui no és rendible mantenir les seves explotacions. Ocorre també amb els ramaders d'animals selectes?

Bàsicament sí, atès que, com he assenyalat abans, encara que el valor econòmic d'un animal selecte sigui major que el d'un de producció, per poder dur a terme aquesta selecció i millora és necessari desenvolupar una sèrie de controls que tenen un cost molt elevat.

Existeix perill d'extinció d'alguna de les nostres races?

Per descomptat. Cal tenir en compte que, de les 185 races de bestiar presents en l'actualitat al Catàleg Oficial de Bestiar d'Espanya, el 80%, aproximadament, pertany al grup de races autòctones. Doncs bé, al seu torn, és necessari assenyalar que, aproximadament, el 80% d'aquest grup es troba en aquests moments en perill d'extinció, i algunes d'elles en greu perill d'extinció, com podria ser el cas de la varietat de Tacat de Jabugo, en el porc ibèric, o la Blanca Cacereña, en boví.

Quin paper exerceix avui el R+D en aquest sector?

El R+D exerceix un paper decisiu, atès que les races que es crían a Espanya, pertanyents o no al grup de les races autòctones, en un món cada vegada més globalitzat, han de competir amb la genètica que ens arriba o que es cria en altres països. Per tant, és fonamental que se segueixi invertint, cada vegada més, en alguna cosa que no només ens beneficia al sector de les races pures, sinó a tot el sector en general, doncs les seves produccions depenen dels nivells aconseguits pel nostre bestiar.

Imagen

I la millora genètica?

És, per així dir-ho, el nostre senyal d'identitat, tenint en compte que darrere de cada raça de bestiar selecte existeix un programa de millora genètica engegat, o, almenys, un programa de conservació, si es tracta d'una raça en perill d'extinció.

Quina imatge creu que gaudeixen el nostre bestiar i els seus derivats en l'exterior?

El nostre bestiar, en general, és molt benvolgut en l'exterior. Prova d'això són totes les visites comercials que rebem nosaltres i les nostres organitzacions membre al llarg de l'any, i els nous mercats que s'estan obrint en altres països, per l'augment de la demanda de material genètic o d'animals vius selectes de les nostres races.

I de quina manera recolza la seva federació la internacionalització del sector?

Entre altres accions, Feagas, en col·laboració amb la Universitat de Còrdova, ha engegat un estudi per a la internacionalització de l'activitat comercial de les Associacions Espanyoles de Criadors de Bestiar de Raça Pura, per treballar conjuntament de la millor manera possible a obrir mercats en l'exterior i en l'engegada d'actuacions concretes. Bé per les altes produccions, bé per les produccions de qualitat, bé per la rusticidad d'algunes de les nostres races autòctones més millorades, etc., les nostres races de bestiar són cada vegada més benvolgudes, demandades i sol·licitades, sobretot, des de països tercers.

Sobre Feagas

La Federació Espanyola d'Associacions de Bestiar Selecte (Feagas) és una Organització sense ànim de lucre que es va constituir el 15 de maig de 1982 per les Associacions Nacionals de Criadors de Bestiar Selecte, entitats col·laboradores del llavors Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (actualment Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient), per la llevanza i gestió dels llibres genealògics del bestiar espanyol. Organitzacions que, a partir de l'any 1987, van ser reconegudes oficialment com a Associacions de Raça Pura en la transposició que es va dur a terme de la normativa de la Unió a l'ordenament jurídic espanyol.

Posteriorment, Feagas va ser reconeguda pel Ministeri, d'acord amb l'Ordre Ministerial de 26 de juny de 1992, per la qual es regula la representació de les Organitzacions o Associacions de Raça Pura davant els organismes oficials, segons Resolució de la Secretaria General de Produccions i Mercats Agraris de data 29 d'octubre de 1992.

En l'actualitat, Feagas agrupa a 94 Organitzacions de Raça Pura de la Cabanya Ramadera Espanyola, que significa més del 95% d'aquelles reconegudes oficialment pel Magrama.

Des de la seva fundació, Feagas ostenta la Presidència i Secretaria General de la Unió Europea d'Associacions de Bestiar Selecte (Unegas), que integra a Organitzacions de Criadors de Raça Pura de França, Portugal i Espanya. Des de 1993, Feagas participa, com a representant del Sector de la Ramaderia de Raça Pura d'Espanya, en el Grup de Selecció i Reproducció Animal del Copa-Cogeca, en el marc de les Organitzacions Agràries de la Unió Europea, i en altres grups de treball relatius a la millora i a la selecció del bestiar a Europa. A més, des de 1998, Feagas exerceix el càrrec de Secretaria General Permanent de la Federació Iberoamericana de Races Criolles (Firc), que reuneix a les Organitzacions de l'àrea geogràfica Iberoamericana i d'Espanya, dedicades a la preservació i millora genètica del bestiar criolllo i autòcton de la Cabanya Ramadera d'Iberoamèrica.

Els objectius

  • La representació, gestió i defensa dels interessos propis de les Associacions que la integren, tant a Espanya com en l'exterior.
  • La col·laboració amb els poders públics en tot el relacionat amb la genètica, selecció i millora animal, llibres genealògics, sanitat, recerques ramaderes aplicades, exportacions i importacions d'animals de Raça Pura, concursos i exposicions de bestiar, i desenvolupament rural.
  • El suport a les Administracions públiques i Organitzacions de Criadors de Raça Pura per al desenvolupament dels Programes de Millora Genètica de les Races de Foment i els Programes de Preservació i/o Conservació de les Races en Perill d'Extinció.
  • La coordinació i, si escau, organització dels Certàmens Ramaders, amb àmbit nacional i internacional (concursos, exposicions i subhastes) que participi la ramaderia espanyola.
  • La promoció de la ramaderia espanyola de Raça Pura amb la publicació de catàlegs, llibres, revistes i mitjans audiovisuals.
  • L'organització de congressos, cursos i jornades sobre la ramaderia d'Espanya.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Asociaciones de Ganado Selecto

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades