Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Xenon Universal: la oficina sin exclusiones
Ofita, Cidemco-Tecnalia i Icavi Bikain presenten el primer sistema de mobiliari d'oficina universal

Xenon Universal: l'oficina sense exclusions

Redacció Interempreses23/03/2010

23 març 2010

Ofita , empresa especialitzada en el disseny i gestió d'espais i fabricant de mobiliari d'oficina, el centre tecnològic Cidemco-Tecnalia i l'empresa Icavi Bikain han desenvolupat el primer sistema de mobiliari d'oficina universal, és a dir, vàlid per a totes les persones, incloses aquelles amb algun tipus de diversitat funcional. Xenon Universal, que així es diu el sistema, està pensat perquè totes les persones amb i sense diversitat funcional puguin compartir l'espai de treball.
Faldó Mòbil...
Faldó Mòbil: per a usuaris que tenen un treball d'atenció al públic, s'ha desenvolupat un sistema de faldó mòbil que facilita la ubicació de persones en cadires de rodes tant del costat de l'operari com del confident. El faldó, mitjançant un tirador manual, es remet dins del lloc 120 mm. D'aquesta manera, crea un espai addicional.

El 65% de la població treballa en el sector serveis. Però no totes les persones gaudeixen dels mateixos drets: moltes d'elles són discriminades sistemàticament pel seu sexe, llengua, edat o condició física, psíquica, mental o sensorial, simplement per un disseny del nostre entorn que no és respectuós amb la diversitat humana.

Xenon es va gestar quan Ofita, Cidemco-Tecnalia i Icavi Bikain liderar un projecte finançat pel Govern Basc per dissenyar i presentar al mercat una sèrie de mobiliari d'oficina que compleixi criteris de disseny universal. En el desenvolupament del projecte s'han involucrat també als propis col·lectius de persones amb discapacitat, així com als compradors de mobiliari, amb l'objectiu que en els concursos de compra de mobiliari s'exigeixi que el producte sigui accessible.

La utilització de metodologies de disseny universal és en si mateix un potent element innovador. Cal tenir en compte que no s'han dissenyat productes per a persones amb diversitat funcional, sinó que s'han utilitzat les limitacions funcionals com 'variables' que suposen reptes de disseny que, en ser superats, donen lloc a productes innovadors. "No s'ha d'oblidar que si per a un determinat client amb diversitat funcional l'ús d'un bon producte representa una possibilitat, per un sense aquesta diversitat representa un increment de la usabilitat, el confort i la seguretat", explica Camilo Agromayor, director general de Ofita.

Agromayor destaca especialment l'objectiu social del projecte: "Promoure la instal lació en les nostres oficines de mobiliari accessible que pugui ser utilitzat per totes les persones (amb i sense diversitat funcional) amb total satisfacció", afirma.

En aquests moments no existeix en aquest mercat cap producte que compleixi amb aquestes característiques. "En el nostre projecte hem abordat tot tipus de diversitats funcionals i hem abordat la globalitat dels entorns de treball en oficines".

Escotadura per al comandament de la cadira de rodes elèctrica: permet una major llibertat de moviment i una millor manipulació del propi comandament...
Escotadura per al comandament de la cadira de rodes elèctrica: permet una major llibertat de moviment i una millor manipulació del propi comandament.

Aspectes innovadors del projecte

Accessibilitat de l'entorn de treball. Un dels aspectes innovadors del projecte és l'anàlisi de l'entorn de treball en conjunt. A diferència d'algunes aproximacions anteriors, no s'ha optimitzat un element (per exemple una taula) per al seu ús per persones amb discapacitat (diversitat funcional), sinó que s'ha analitzat l'entorn en el seu conjunt. De la problemàtica identificada en l'entorn de treball, s'han pres mesures sobre els diferents elements que componen el mobiliari: cadires, taules, armaris, arxivadors, etc.

Sense restriccions prèvies pel que fa a les diversitats funcionals. Un altre dels aspectes nous del projecte és que, com s'ha indicat, no limita des del seu inici la seva aplicació a un determinat tipus de diversitat funcional. Tradicionalment això és el que ha passat, hi ha informació pel que fa a llocs de treball per a cadires de rodes, però no documentació que abordi la problemàtica d'un altre tipus de discapacitat. El programa de mobiliari dissenyat en aquest projecte (Xenon Universal) aborda les discapacitats relacionades amb la motricitat, manipulació, etc. Però a més, el plantejament del projecte és molt més ambiciós i persegueix abordar un altre tipus de diversitats funcionals com les que tenen una estreta relació amb la càrrega cognitiva (limitacions intel·lectuals) o la càrrega sensorial (limitacions visuals i / o auditives) per a l'ús o maneig dels productes.

Potes H espai entre muntants: la taula compleix les exigències de l'espai lliure entre muntants, 1.800 mm de llarg per 800 de profunditat...
Potes H espai entre muntants: la taula compleix les exigències de l'espai lliure entre muntants, 1.800 mm de llarg per 800 de profunditat. D'aquesta manera, facilita els moviments en persones amb cadira de rodes. Així mateix, les dues àrees dissenyades en colors contrastats estan pensades per a usuaris amb deficiència visual parcial. Aquest contrast servirà com a referència per a la seva ubicació en el lloc de treball. Quan es tracta de persones amb deficiència visual total, es col·locarà a l'àrea de treball un sistema similar al 'braille' que li indicarà quin és el centre del lloc operativo.También s'eliminen els vèrtexs dels taulers per uns postissos en material tou de poliuretà que eviten les zones agressives i possibles accidents.

Convergència entorn - mobiliari - tecnologia. És possible incorporar solucions avançades (informàtica, telemàtica, domòtica ...), a més de les solucions mecàniques tradicionals.

Participació dels col·lectius de persones amb diversitat funcional en el desenvolupament. Els col·lectius de persones amb diversitat funcional han tingut una participació activa en el projecte, principalment en les fases de recollida dels requeriments d'usuari i avaluació final del nou programa de mobiliari.

Taula regulable en alçada, simplement accionant un senzill comandament
Taula regulable en alçada, simplement accionant un senzill comandament.

'Oficines Universals - Guia per al desenvolupament de mobiliari per a entorns de treball accessibles a oficines'

Ofita, Cidemco-Tecnalia i Icavi Bikain presentar a la seu del CEAPAT (Centre Estatal d'Autonomia Personal i Ajudes Tècniques, dependent de l'Imserso, Ministeri de Sanitat i Política Social) la guia 'Oficines Universals - Guia per al desenvolupament de mobiliari per a entorns de treball accessibles en oficines '. Van participar en la seva presentació Cristina Rodríguez-Porrera, directora del CEAPAT; Idurre Fernández, de Cidemco-Tecnalia; Sonia Espín, de Icavi Bikain, i Camilo Agromayor, director general d'Ofita. Segons va explicar el director general de Ofita, Camilo Agromayor, "hi ha múltiple literatura sobre l'anàlisi de les tasques implicades en el desenvolupament d'un lloc de treball i de les capacitats d'un determinat treballador, a fi d'establir les adaptacions necessàries per a cada cas concret. No obstant això, és escassa la bibliografia disponible que abordi el tema de les solucions universals que serveixin per a tot tipus de persones, incloses aquelles amb diversitat funcionals ".

Aquest senzill document pretén servir de guia per definir els requisits mínims, tant generals com particulars, que cal tenir en compte a l'hora de dissenyar entorns de treball i mobiliari vàlid per al major nombre de persones, amb o sense diversitat funcional.

"Aquesta guia neix sense cap ànim de lucre, i exclusivament amb la voluntat de sensibilitzar, promoure, i difondre el disseny per a tots (o universal) tant en empreses privades com en entitats públiques", ha assenyalat Camilo Agromayor. La idea d'aquesta edició va sorgir en el transcurs del Projecte Bilara, en el qual es van embarcar Ofita, Icavi Bikain i Cidemco-Tecnalia. Amb el títol 'Desenvolupament d'una nova sèrie de mobiliari per a entorns de treball accessibles a oficines', aquest innovador projecte, pioner en l'àmbit nacional, tenia com a objectiu industrial la posada al mercat per part de Ofita d'un programa de mobiliari (Xenon Universal) dissenyat sota els paràmetres de disseny universal, perquè totes les persones amb i sense diversitat funcional puguin compartir l'espai de treball.

foto

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades