Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Estándares internacionales para la seguridad en las plantas industriales
L'objectiu de la seguretat funcional és reduir els riscos associats a una instal lació industrial a un nivell acceptable

Estàndards internacionals per a la seguretat a les plantes industrials

Roberto Gómez07/07/2010

7 juliol 2010

Tota planta industrial suposa una font potencial de danys a les persones que hi treballen o al Medi Ambient. És per això que, en la fase inicial de tot projecte d'instal lació industrial, és necessari realitzar una anàlisi de riscos que permeti determinar els perills, els danys potencials, la seva magnitud i les mesures necessàries per a la seva reducció. Per a aquesta anàlisi, es defineix el risc com la combinació de la probabilitat que ocorrin danys i la gravetat d'aquests.

L'objectiu de la seguretat funcional és, precisament, reduir els riscos associats a una planta o instal lació industrial a un nivell acceptable. Per aconseguir una reducció suficient dels riscos poden combinar diferents tipus de mesures, entre elles, emprar un sistema instrumentat de seguretat (SIS) que s'executi de forma automàtica funcions de protecció.

Un sistema instrumentat de seguretat és una combinació de sensors, mòduls lògics (controladors) i actuadors que detecten condicions anormals de funcionament i automàticament porten la planta a condicions d'operació segures. Cadascuna de les funcions de seguretat implementades en un SIS és una funció instrumentada de seguretat (SIF).

Un sistema de seguretat combina sensors, controladors i actuadors que detecten condicions anormals de funcionament. A la imatge, sensors Leuze...
Un sistema de seguretat combina sensors, controladors i actuadors que detecten condicions anormals de funcionament. A la imatge, sensors Leuze.

Determinar els riscos

Com es determina si un risc és acceptable o si la reducció del risc aconseguida amb un SIS és la necessària? Generalment, tant en la indústria com en altres activitats, es considera que un risc és acceptable si les persones implicades o la societat poden tolerar. No obstant això, a l'hora d'implantar sistemes de seguretat per a aquesta són necessàries definicions més precises. Amb aquesta finalitat s'han desenvolupat normes i estàndards que donen les directrius per a l'avaluació dels riscos i la determinació d'aquests límits acceptables. Aquests estàndards recomanen procediments per gestionar el cicle de vida de seguretat de la planta i descriuen els requisits que han de complir els equips emprats per a la implementació de les funcions de protecció.

Estàndards de seguretat

En el camp de l'automatització, la més rellevant d'aquestes normes és la IEC 61.508 "Seguretat funcional de sistemes elèctrics / electrònics / electrònic programables (E / E / PES) relacionats amb la seguretat". Aquesta norma és un estàndard bàsic, aplicable a tot tipus d'indústria, en el qual es descriuen els requisits de disseny per al desenvolupament de maquinari i programari destinats a la implementació de funcions instrumentades de seguretat.

La IEC 61.508 descriu el nivell necessari de reducció del risc segons una escala de quatre nivells, SIL 1, SIL 2, SIL 3 i SIL 4, on SIL 1 el menor nivell de seguretat i SIL 3 el màxim que s'aplica a la indústria. Cada SIL (Safety Integrity Level) s'assoleix amb el conjunt de totes les mesures preses per reduir els riscos a la planta.

Per a la indústria de processos, existeix a més l'estàndard IEC61511 'Seguretat Funcional-Sistemes instrumentats de seguretat per al sector industrial de processos'.

La IEC 61.511 descriu com aplicar els components de maquinari i programari desenvolupats i validats segons IEC 61.508 al desenvolupament de sistemes instrumentats de seguretat específics per a la indústria de processos.

A més dels requisits i recomanacions per al disseny robust dels components que constitueixen els SIS, en les normes IEC sobre seguretat funcional es descriuen recomanacions enfocades a prevenir errors del sistema i al desenvolupament de processos robustos per al cicle de vida.

El FSM (Functional Safety Management) estableix un marc de referència per a l'organització de tots els mètodes i activitats necessàries per assolir el nivell requerit de seguretat funcional.

Dins de la gestió necessària per assegurar la seguretat funcional, s'inclou el cicle de vida de seguretat (Safety Lifecycle), que detalla les diferents fases dins d'etapes en la vida d'un planta: anàlisi, implementació i operació.

A partir dels riscos identificats en la fase d'anàlisi s'avalua si el nivell de risc és acceptable o cal implementar sistemes de seguretat per reduir-lo. Per a la implementació de funcions de seguretat basades en sistemes E / E / EP existeixen components maquinari i programari certificats fins SIL 3 que faciliten el desenvolupament dels SIS requerits.

Quan és necessari un sistema de seguretat?

Segons el tipus d'instal lació, hi ha directives que exigeixen un determinat nivell de seguretat o un nivell SIL preestablert. No obstant això, en la majoria dels casos, la necessitat d'un sistema de seguretat es dedueix d'una anàlisi de riscos. De manera simplificat, la dimensió d'un risc ve donada per la probabilitat d'ocurrència d'un succés perillós i per les conseqüències d'aquest. La norma IEC 61508 descriu mètodes quantitatius per a realitzar aquesta anàlisi i calcular el nivell de risc d'una instal lació. Existeix, a més, una manera qualitativa per realitzar l'anàlisi de riscos i l'assignació del nivell SIL.

Aquesta manera qualitativa es basa en avaluar per a cada un dels perills que es presenten en la instal lació: quin és el grau de danys que es poden arribar a produir, la durada de l'exposició al risc, les possibilitats d'eliminar i la freqüència o probabilitat amb la qual es presenten.

A partir del nivell de risc (calculat quantitativament o estimat qualitativament), s'assigna el SIL necessari per al sistema de seguretat de la instal·lació. Com més gran sigui el risc en una instal·lació, major serà el nivell de seguretat SIL que se li exigeix al sistema instrumentat de seguretat, de manera que el risc es redueixi fins a un nivell acceptable.

A la imatge, sistema de mesura per làser compacte, per a l'automatització industrial, model LMS100 de Sick Optic Electronic...
A la imatge, sistema de mesura per làser compacte, per a l'automatització industrial, model LMS100 de Sick Optic Electronic.

'Higiene Industrial': gestió vs mesurament

Si fins ara els criteris de disseny es basaven en les necessitats que demanava el mateix procés productiu (necessitat d'una certa resistència mecànica per assolir un determinat nivell de pressió o temperatura), cada vegada es fa més necessari també comptar amb les necessitats que sorgiran en el moment que els treballadors hagin d'emprendre les seves tasques en aquest mitjà. Aquesta necessitat sorgeix no només a causa de les exigències legals sobre això, sinó també des del compromís empresarial i de la pròpia societat. Cada dia amb més freqüència demanden i advoquen per una gestió integral de la seguretat i els riscos, fent més partícips a les persones.

L'estratègia que es proposa és la de realitzar auditories de 'higiene industrial'. D'aquesta manera, el treball comença amb una identificació de llocs i tasques dins d'ells amb possible exposició a agents químics perillosos, per tot seguit identificar les exposicions. Amb això es podrien proposar mesures de control de les situacions de risc detectades i els primers mesuraments anirien destinades a verificar la seva validesa. Si aquest plantejament s'aplica des del disseny, lògicament serà menys costós i més fàcil implantar les mesures necessàries i per tant es corregiran les situacions de risc des de l'origen.

El procés tradicional dins de la gestió dels riscos associats als agents químics havia seguit l'ordre diagnòstic-intervenció. És a dir, en primer lloc es realitzaven mesuraments per determinar els nivells d'exposició dels treballadors i, en funció dels resultats, es decidia la següent actuació (noves mesures, intervenció en els equips de procés, etc.).

Aquest ordre tradicional s'ha vist desplaçat per un nou enfocament. En primer lloc, partint del coneixement del procés, s'adopten mesures de control per eliminar els factors de risc existents. Posteriorment es realitzen avaluacions per comprovar si les mesures adoptades han estat apropiades i són suficients per obtenir un nivell d'exposició acceptable.

Primer s'han d'identificar llocs i tasques amb possible exposició a agents perillosos, per seguidament identificar les exposicions...
Primer s'han d'identificar llocs i tasques amb possible exposició a agents perillosos, per seguidament identificar les exposicions.

Les raons d'aquest nou enfocament

En primer lloc, és conegut que el temps necessari per fer mesuraments i obtenir i analitzar els resultats no és petit. Per això, si s'espera a fer els mesuraments en primer lloc, cal atenir-demorant l'adopció de mesures, el que pot anar en detriment de la salut dels treballadors.

D'altra banda, el cost que suposen els mesuraments pot fer que disminueixi la inversió en mesures de control que probablement ja sabíem que era necessari implantar. A més, una vegada que s'hagin adoptat les mesures de control, seguirà sent necessari tornar a mesurar, el que suposarà un nou desemborsament.

Com més grans són els nivells de risc, més gran serà la freqüència de les mesures periòdiques que calgui realitzar. Aquesta situació es pot corregir si s'adopten mesures prèvies per reduir els nivells de risc.
En instal·lacions amb un elevat nombre d'agents químics, l'estratègia que s'ha de plantejar per a realitzar els mesuraments sol ser molt complicada i no pot satisfer a curt termini la demanda d'informació.
A més, no són rars els casos de substàncies sense un valor límit ambiental definit (cas per exemple dels principis actius de la indústria farmacèutica) en els que la tradicional mesura deixa de tenir sentit.

Finalment, hi ha nombroses referències legals en què la mateixa existència de factors de risc motiva l'adopció de mesures.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    17/09/2024

  • Newsletter Seguridad

    10/09/2024

Enllaços destacats

Closerstill Media

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis