Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Luis Miguel Perote, ingeniero industrial experto en robótica industrial
“La robòtica industrial permet ampliar les oportunitats de treball”

Entrevista a Luis Miguel Perote, enginyer industrial expert en robòtica industrial

Javier García27/03/2014

L'enginyer industrial Luis Miguel Perote Ruiz és membre de l'Associació de Robòtica i Domòtica d'Espanya (Crema) i responsable del departament de robòtica  de l'empresa Interob, S.L. En aquesta entrevista parla del passat, present i futur d'un sector crucial per al desenvolupament industrial, que només a Espanya compta amb 31.000 unitats, situant-se com a vuitena potència mundial.

Luis Miguel Perote, responsable del departament de robòtica d'Interob, S.L.
Luis Miguel Perote, responsable del departament de robòtica d'Interob, S.L.

Vostè forma part de l'associació Crema. Què pot dir-nos del sector de la robòtica aplicada a la indústria a Espanya? Som competitius?

Una bona regla de mesura d'aquesta magnitud és la presència en la integració de projectes relacionats amb la robòtica industrial d'empreses 100% espanyoles. Dada interessant és veure com multinacionals establertes al nostre territori acudeixen a empreses locals o nacionals, almenys per al desenvolupament i engegada dels seus projectes d'automatització.

Digui'ns, què pot fer la robòtica per la nostra indústria?

Fer més senzilles tasques que fins fa poc eren repetitives, cansades, tedioses, perilloses, difícils o de precisió i desenvolupades íntegrament a mà. Centrant-nos en l'àmbit industrial, la robòtica fa els processos més productius, la qual cosa, econòmicament parlant, es pot resumir a produir més a menor cost. L'ús de la robòtica augmenta el grau de productivitat, la qualitat del producte i redueix els costos econòmics i energètics.

I creu que està prou estesa?

Espanya supera ja les 31.000 unitats, dada que ens situa com la vuitena potència mundial en aquest àmbit. D'aquestes unitats, més del 60% estan emprades en la indústria automobilística. A més, Espanya ocupa el cinquè lloc al món quant a densitat de robots.

Han canviat les prioritats dels clients amb la crisi?

Avui demanen instal·lacions automatitzades en menor temps i a menys cost.

I en quin ha canviat la robòtica al llarg dels últims anys?

En l'àmbit de funcionament, la millora de les comunicacions, cooperació i sincronització entre robots, així com la facilitat de maneig i programació, enfront de les vetustes consoles de programació de fa una dècada, pesades, poc ergonòmiques, amb pantalles monocrom, insofribles al cap i a la fi. Avui el sector compta amb lleugeres consoles de programació, tàctils, en color, amb menús senzills i amigables, que permeten fins i tot el maneig des d'un SmartPhone.

I quant a aspectes mecànics?

Cada vegada es busca més una major precisió, velocitat, repetitividad, capacitat de càrrega, eficiència energètica, control i detecció de col·lisions… Es busca també una senzillesa d'integració, de manera que s'han especialitzat camps amb programari específic tals com paletizados, pintura, mecanitzat o soldadura. Són de gran ajuda també els programes específics de simulació en robòtica industrial, que permeten recrear l'entorn real de treball i la programació dels robots de forma offline. Tot això va lligat en pro de l'eficiència, l'augment de la productivitat i l'estalvi econòmic.

Interior de les instal·lacions d'Interob

Interior de les instal·lacions d'Interob.

Quins aspectes han de tenir-se en compte a l'hora d'implantar instal·lacions automatitzades i robotitzades? Quins revesteixen major dificultat?

En primer lloc, el tipus de producte que es va a fabricar, les exigències del client, els nivells de seguretat, la qualitat del producte, els temps de cicle de la instal·lació i la ubicació de la instal·lació. També és important el tipus de client per qui va dirigit.

Què vol dir?

No és el mateix els nivells de precisió, exigència, neteja i qualitat que s'exigeix en la manipulació de grans càrregues, magatzematge i paletizado, que en la indústria de l'electrònica, assemblatge de precisió, indústria alimentària o farmacèutica.

Entenc… i quin altres aspectes destacaria?

El temps de cicle de la instal·lació. De gens serveix fabricar o automatitzar una mica de forma correcta si el temps que es triga no compleix l'objectiu pactat. Al cap i a la fi, una de les premisses en les instal·lacions automatitzades és estalviar treball, temps i diners.

Abans parlava de l'evolució del sector en els últims anys. En què s'està investigant en l'actualitat?

En l'àmbit industrial cada vegada s'exigeix una aplicació més concreta, determinada i especifica. Quant a desenvolupament tecnològic, ara va encaminat a la programació per guiat, manipuladors de 7 eixos —que pretenen semblar-se cada vegada més al braç humà— control per visió artificial, comunicacions ‘wireless’ i millora de l'entorn i interactivitat home-màquina. També destacaria la incorporació durant els últims anys de millors sistemes de seguretat integrats en els robots industrials.

I ja per concloure, què podem esperar del futur de la robòtica?

Evidentment, la robòtica industrial es va ficant en més àrees o camps de treball, no només en les grans factories o en les indústries que habitualment estem acostumats a veure automatitzades. D'altra banda, els robots tendeixen a ser més eficients energèticament parlant, respectuosos amb el medi ambient, més lleugers, amb automatització flexible, més resistents, més polivalents i capaces d'usar nous materials. A més, són més petits i més grans, per a petits elements a alta precisió i grans càrregues, respectivament.

Tantes prestacions i avantatges no reduiran els llocs de treball?

Malgrat el que pugui semblar, la robòtica industrial permet ampliar les oportunitats de treball. El desenvolupament tecnològic dels robots industrials, la seva versatilitat per emprar-los en aplicacions simples, la seva cada vegada més fàcil maneig i la col·laboració dels robots amb els treballadors humans permetran potenciar l'ús de robots en la indústria en general i en les pimes.

Simulació robòtica
Simulació robòtica.

Sobre Interob

La companyia val·lisoletana Interob, S.L. està especialitzada en integracions clau en mà d'instal·lacions automatitzades i robotitzades. L'empresa compta amb una àmplia experiència en diversos sectors, d'entre els quals destaca el de l'automòbil, la indústria alimentària i de béns d'equip en general. “Normalment són grups importants on poden dedicar una forta inversió per al desenvolupament i millora del seu sistema productiu”, explica Perote.

En l'actualitat, Interob desenvolupa i integra projectes tant en l'àmbit nacional com a internacional, en països com França, Portugal, Rússia, Alemanya, Hongria i Regne Unit.

Àrees de negoci

  • Concepción i disseny mecànic
  • Simulació, factibilidad i offline ROBCAD
  • Projecto elèctric de tota la integració segons especificacions del client
  • Projecte integral de programació
    • Automatismes
    • Robòtica industrial
    • Controls numèrics.
  • Electrificació, construcció dels armaris elèctrics
  • Fluidificación i electrificació de la instal·lació del camp
  • Aplicacions de visió artificial
  • Formació.

Principals aplicacions

  • Manipulació
  • Picking
  • Paletizado
  • Visió artificial aplicada a la robòtica industrial
  • Soldadura a l'arc
  • Soldadura per resistència
  • Aplicacions de mastego o cua
  • Làser.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    18/09/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    04/09/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAX JornadasAdvanced Factories

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis