Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Productos sostenibles... a un toque de ratón
Nova eina en línia que ajuda a calcular fàcilment la petjada ecològica

Productes sostenibles ... a un toc de ratolí

Andreas Kunkel, responsable de Recerca de biopolímers BASF SE, Ludwigshafen (Alemanya)03/09/2010

3 setembre 2010

Quan té sentit la utilització de plàstics biodegradables? La indústria de l'embalatge, els consumidors i els responsables de les polítiques cada vegada es plantegen més aquesta qüestió durant els seus debats sobre el clima i sobre el medi ambient. Fins ara, qualsevol que volgués basar una decisió sobre unes bases sòlides es veia obligat a recórrer a les anàlisis d'ecoeficiència individuals i exhaustius, oa altres anàlisis de cicle de vida (ACV) per esbrinar el consum de recursos durant les fases de fabricació, ús i eliminació dels productes plàstics. La nova eina en línia de BASF , anomenada Compàs d'Economia Eficiència (E ² C) Ecovi, farà que la presa de decisions sigui molt més fàcil en el futur.

Aquest programari recopila totes les dades rellevants per a la producció i eliminació dels productes, seleccionats sobre la base dels resultats de moltes anàlisis d'ecoeficiència exhaustius en un sol interfície fàcil d'utilitzar per l'usuari. Permet comprovar amb rapidesa diversos paràmetres, que són crucials per a l'avaluació ecològica d'un producte donat, i posa de manifest l'eficiència ecològica del producte de manera immediata. La senzilla comparació de la petjada ecològica de diversos plantejaments permet a l'usuari determinar ràpidament en l'anàlisi final si un plàstic biodegradable és la manera més respectuós amb el medi ambient.

Biodegradable no vol dir necessàriament ecoeficient

Ja han passat més de deu anys des que els consumidors i la indústria van començar a prendre consciència sobre els plàstics biodegradables i continua sent un tema d'interès en augment per part del mercat i del públic en general. També diversos productes de BASF han contribuït a aquest avenç. La pel·lícula Ecovi F Film es troba habitualment en les bosses de la compra que es poden convertir en compostatge. A finals de 2009, la línia de producte Ecovi de BASF es va ampliar amb la incorporació de dos nous tipus: Ecovi FS Paper, que està indicat per a la producció de gots de paper recobert i caixes de cartró, i Ecovi FS Shrink Film, que ha estat desenvolupat específicament amb la vista posada en la fabricació de pel lícules retràctils.

No obstant això, els plàstics biodegradables no resolen automàticament els problemes mediambientals simplement perquè es puguin convertir en compostatge. La seva utilització només té sentit si hi ha materials més sostenibles que els no biodegradables, a un nivell de rendiment que sigui igual o fins i tot millor. Se suposa que la biodegradabilitat genera un valor afegit, per exemple en permetre que les restes orgàniques es converteixin en compostatge en lloc d'incinerar. Després de tot, els residus orgànics consisteixen principalment en aigua, el que fa que la utilització tèrmica sigui molt ineficient. En canvi, si la pel lícula es pot convertir en compostatge juntament amb els seus continguts, això pot causar un efecte positiu en el medi ambient.

Imagen

Des del punt de vista de l'ecoeficiència: és millor que un producte de nova planificació - bé sigui una bossa de la compra, una bossa per a residus orgànics, un film per a ús agrícola o un got de paper recobert - estigui fabricat amb un plàstic biodegradable com Ecovi de BASF o amb un plàstic convencional? No és fàcil respondre a aquesta pregunta, ja que realitzar una anàlisi d'ecoeficiència exhaustiva porta moltes setmanes i és bastant complicat. Amb la seva Compàs d'Economia Eficiència Ecovi (E ² C), BASF ofereix ara una eina en línia amb la que els avantatges i inconvenients de les opcions de producte individuals poden identificar de manera ràpida i eficaç, perquè permeti debatre amb els clients. L'instrument de computació també inclou els balanços d'energia i material, que van des de la fabricació del producte plàstic, el cicle de vida i cobreixen totes les etapes fins a la seva eliminació.

Durant molts anys, les avaluacions exhaustives de cicle de vida, com l'anàlisi d'ecoeficiència de BASF, ja han ajudat a les persones a prendre la decisió adequada pel que fa a les diverses alternatives de productes i processos. Amb aquest objectiu, aquestes anàlisis investiguen de manera conscienciosa i quantitativa el consum de recursos, l'impacte mediambiental i els impactes econòmics durant les fases de producció, utilització i fi de la vida d'un material en una aplicació determinada. Però, tot això fa que els estudis siguin complexos: una anàlisi ecoeficient exhaustiva ha de ser realitzat per experts en ACV i suposa diversos mesos d'investigació. Els estudis individuals no es presten a intercanviar uns amb altres i els escenaris específics deure preparar per separat. El que al seu torn requereix el suport dels experts. Per tant, no és possible prendre decisions ràpides i flexibles només a partir de les nombroses alternatives de material.

Interfície de l'usuari amb una presentació clara

És el camp en què el nou instrument Eco-Efficiency Compass entra en acció. Es facilita als usuaris una interfície basat en Internet amb una màscara d'entrada, a través del qual poden combinar nombrosos paràmetres entre si, que són importants per al perfil ecològic del producte desitjat com, per exemple, una bossa de la compra. Aquests paràmetres no només inclouen la selecció del material d'embalatge (si fos necessari, a tots els nivells fins arribar al nivell de monòmer), sinó que a més tenen en consideració el pes de la borsa i el tipus de tecnologia d'eliminació. Per tant, el cicle complet de vida del producte queda representat, des de la selecció de la matèria primera fins a la seva manera d'eliminació.

El programari basa els seus càlculs en diversos paràmetres de control i anàlisi d'ecoeficiència que descriuen els materials, les aplicacions i els escenaris d'eliminació. No obstant això, a nom de la claredat, les dades romanen en el fons. A més, algunes de les variables s'han preconfigurat per obtenir els valors adequats. L'experiència ha demostrat, per exemple, que si s'analitza el cicle complet de vida del producte, el consum d'energia durant la producció de la pel lícula només produeix un impacte relativament petit en l'ecoeficiència d'una borsa de pel lícula.

Presentació simplificada de sistemes complexos

Els usuaris reben els resultats de l'anàlisi en forma diagrama de portafoli i radar, que il·lustren de forma clara i lògica l'ecoeficiència dels plantejaments que es comparen. D'aquesta manera, es mostren els avantatges o desavantatges d'una variant de producte, com poden ser el consum de recursos oa les emissions.

Si ho desitgen, els usuaris poden rebre l'assessorament dels experts de BASF, que els oferiran diagrames individuals que mostrin càlculs reproduïbles i vàlids dels fluxos d'energia i materials implicats en els processos de producció, transport, utilització i eliminació final. Es presenten els efectes mediambientals rellevants de la selecció del material i naturalment, els costos derivats del plantejament triat.

Exemple: bossa de la compra amb doble avantatge

El càlcul comparatiu entre dues bosses de la compra, una fabricada en paper i una altra amb Ecovi, quan ofereixen un avantatge doble ja que ambdues poden utilitzar per a la compra i per contenir residus orgànics, demostra que dins dels límits elegits, la borsa de Ecovi és més eficient ecològicament que la bossa de paper, perquè aquesta última ha de ser considerablement més gruixuda per oferir el mateix rendiment. Generalment, aquest paràmetre té un paper crucial. Els usuaris poden experimentar amb aquests paràmetres amb l'assistència dels empleats qualificats de BASF.

Un concepte ampliable

Actualment, el compàs d'ecoeficiència Ecovi encara s'adapta a la mida per calcular l'ecoeficiència de les bosses de la compra i de les safates d'escuma plàstica que trobem en el sector comercial. No obstant això, la seva utilització pot ampliar-se a altres grups de producte. A més, es poden incorporar amb rapidesa els descobriments importants del mercat i un exemple d'això és el polietilè fabricat amb 'bio etanol'.

Per ara, els experts estan implantant models per als recobriments de paper i també per a les pel lícules retràctils. Això ajudarà als clients de BASF a determinar l'ecoeficiència dels gots de paper i dels embalatges de begudes, i també a garantir que en aquests sectors els plàstics biodegradables només s'empren on són realment més sostenibles i quan el seu rendiment és com a mínim, igualment bo.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Roboshot Week - Última llamada

    Roboshot Week - Última llamada

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Enfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & RubberFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis