Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Cicloplast responde

Cicloplast respon

15/04/2006

Durant els dies 5 i 6 d'abril de 2006 es va celebrar al Palau de Congressos de Madrid la 1 ª Conferència Nacional sobre Prevenció de Residus organitzada pel Ministeri de Medi Ambient. Quines conclusions destacades van sorgir de la mateixa?

L'objectiu d'aquesta conferència és activar l'intercanvi dels punts de vista entre tots els agents sobre els instruments de prevenció i gestió, tant de caràcter tècnic com econòmic, a la llum de l'experiència adquirida fins ara dels diferents tipus de residus.

La conferència va comptar amb sessions plenàries i grups de treball paral • lels que van abordar els diferents temes: prevenció, reciclatge, valorització energètica i abocament, així com els diferents fluxos de residus (envasos, etc).

Cicloplast ha estat convidat a participar en la conferència com un més dels ponents, més concretament en la temàtica específica de reciclatge.

Com a conclusió de les diferents ponències sobre el tema de reciclatge es pot resumir:

• Necessitat de revisar el concepte de reciclatge:

• Fixar els requisits que permetin determinar quan un procés pot ser considerat com reciclat.

• Revisar les operacions de valorització vigents establertes a la Directiva "Marc".

• Precisar quan un residu deixa de ser residu.

• Necessitat de millorar la disponibilitat i fiabilitat de les dades sobre generació i gestió dels diferents fluxos de residus.

• Cal una major coordinació administrativa per tal d'harmonitzar l'aplicació de la legislació vigent.

• Adopció i aplicació de plans autonòmics i nacionals com a eines necessàries per al foment del reciclatge.

• Aplicació d'impostos al dipòsit de residus en abocador.

• Foment del mercat dels materials procedents del reciclatge: Recerca de nous usos útils per a aquests materials.

• Obligació d'emprar materials procedents del reciclatge en substitució de materials de primer ús en determinats sectors, en particular en les obres públiques i activitats de les Administracions Públiques (compres verdes).

• Aplicació d'instruments econòmics de discriminació positiva en favor de l'ús d'aquests materials.

• Eliminació de barreres legals injustificades sobre l'ús d'aquests materials.

• Informació i conscienciació ciutadana en favor de l'ús d'aquests materials.

• Especial consideració dels fluxos de residus amb un nivell de reciclatge deficitari.

• L'aplicació de les anteriors mesures es durà a terme sense produir una distorsió d'aquells mercats eficients.

• Establiment de suports fiscals al sector del reciclatge.

• Realització de campanyes d'informació i conscienciació efectives per tal d'aconseguir i millorar la correcta participació dels ciutadans en la gestió dels residus.

• Establiment d'objectius específics de reciclat per a sectors actualment no regulats en aquest sentit.

• Possibilitar la consecució dels objectius per la via dels acords voluntaris.

• Intensificar els programes d'ajudes a R + D + i per a la millora del reciclatge: noves tecnologies, nous usos de materials, etc.

• Adopció i aplicació de criteris i d'estàndard de qualitat ambiental als processos de gestió de residus, des del seu separació en origen fins al seu tractament final.

Quins nous camps de treball es barregen des del Ministeri de Medi Ambient a l'hora d'atacar els diferents fluxos de residus més enllà dels residus ja per tots coneguts d'envasos, vehicles fora d'ús i aparells elèctrics i electrònics?

La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, va presidir el 28 de febrer, a Madrid, la segona jornada de la reunió de la Conferència Sectorial de Medi Ambient (reunió del Ministeri amb les comunitats autònomes) on va presentar l'esborrany de la normativa que regularà la producció i gestió dels residus de construcció i demolició.

L'objectiu de la normativa és prevenir la generació dels residus de construcció i demolició, fomentar la reutilització i el reciclatge dels que es generin, així com altres formes de valorització, i assegurar que els destinats a operacions d'eliminació rebin un tractament adequat.

Per aconseguir aquests fins, els productors d'aquests residus han d'incloure en el projecte de l'obra un pla de gestió de residus de construcció i demolició que ha de contenir una estimació de la quantitat, en tones i en metres cúbics, dels residus que es generaran. L'obtenció de llicències de construcció quedarà condicionada a l'existència d'una fiança, la devolució s'efectuarà si es compleix el pla de gestió.

En obres de demolició, reparació o reforma hauran de fer un inventari dels residus perillosos que es generaran, preveure la seva retirada selectiva evitant la seva barreja amb residus no perillosos i assegurar-se que s'envien a gestors autoritzats.

A més, les administracions públiques han de vetllar perquè en les obres en què intervinguin com a promotors s'introdueixin mesures tendents a la prevenció en la generació de residus de construcció i demolició. Així mateix, promouran que a la fase de projecte de l'obra es tinguin en compte les alternatives de disseny i constructives que generin menys residus en la fase de construcció i d'explotació, i d'aquelles que afavoreixin el desmantellament ambientalment correcte de l'obra al final de seva vida útil.

Des de l'origen de la Directiva Marc de residus el 1975 s'ha produït una revisió de la mateixa a principis dels 90. Avui en dia la situació dels residus a Europa és diferent de les anteriors. Es planteja alguna nova actualització de la mateixa?

La Directiva europea de Residus, coneguda com Directiva Marc, data de 1975 i es va modificar posteriorment el 1991.

El 2005 es va iniciar el procediment per a la 2a revisió els aspectes clau per a la indústria de plàstic són:

• Flexibilització en la jerarquització de les opcions de gestió dels residus,

• Reconeixement de la valorització energètica com una més de les opcions,

• Percentatge mínim d'eficiència energètica perquè les plantes d'incineració siguin considerades instal·lacions de valorització energètica.

No obstant això el procés de revisió s'ha aturat durant la presidència austríaca. El Consell de Ministres de Medi Ambient de la UE prefereix acabar primer amb els dos documents estratègics sobre:

- Ús sostenible de recursos naturals i

- Prevenció de residus i reciclat, abans d'abordar la modificació de la Directiva Marc de Residus.

Empreses o entitats relacionades

Cicloplast, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    19/09/2024

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberEnfriadoras Inteco, S.L.U.Fundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis