Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Las rentas de oficinas en Barcelona han tocado fondo

Les rendes d'oficines a Barcelona han tocat fons

14/01/2014

14 de gener de 2014

La consultora immobiliària internacional Jones Lang LaSalle ha fet públic l'informe de lloguer i inversió d'oficines a Barcelona del quart trimestre de 2013.

Les rendes Prevalgui al mercat d'oficines de Barcelona sembla que han tocat fons situant-se en 17,50 €/m²/mes. Després de cinc anys de continus descensos podríem afirmar que ja s'ha completat un ajust que ha suposat un descens de més del 40% en les rendes màximes de la zona de Passeig de Gràcia/Diagonal.

L'informe adverteix que la tendència a curt i mig termini serà l'estabilització en els preus de lloguer d'oficines, que es veuran beneficiats de la falta d'oferta futura d'oficines a Barcelona. Al mateix temps, el text reflecteix com continuarà la tendència de rehabilitació del parc d'oficines, alguna cosa que ja es va començar a veure en els últims dos anys.

Quant a l'oferta, Jones Lang LaSalle destaca que la taxa de disponibilitat a final de 2013 es va situar en 14,7%. El lliurament del projecte de Cornerstone en 22@, de moment buit, ha fet repuntar lleugerament la disponibilitat. No obstant això per a la consultora aquest indicador començarà a baixar a partir del segon semestre de 2014 a causa que no es lliuren nous edificis al mercat i a un repunt de la contractació impulsat per un entorn econòmic més favorable.

En el capítol de les transaccions l'informe destaca com Barcelona ha registrat en 2013 la menor contractació d'oficines en 16 anys. L'últim trimestre de l'any ha tingut una contractació de gairebé 55.000 metres quadrats, que sumats als 122.000 acumulats en trimestres anteriors sumen 177.000 metres quadrats.

Segons ha declarat Jordi Toboso, director general de Jones Lang LaSalle a Catalunya: “Malgrat aquestes xifres de contractació tan baixa, la notícia positiva és que sembla que el sector s'està reactivant en els últims mesos. L'últim trimestre ha estat el més actiu de l'any, a més de que el mercat augura un bon primer trimestre en 2014.”

Jones Lang LaSalle també destaca el paper de l'Administració Pública que torna a ser un actor important en el sector a causa del seu pla de trasllats i racionalització d'espais que es preveu durant tot el 2014.

Foto: Ayla87
Foto: Ayla87.
Parlant del mercat d'inversió, la consultora destaca com en l'últim trimestre de l'any es va confirmar el creixent interès per part dels inversors al mercat immobiliari de Barcelona.

Aquest fort interès per part d'inversors internacionals i nacionals s'ha centrat principalment en l'adquisició d'immobles al centre de la ciutat.

Aquesta demanda engloba tot tipus d'inversor. Tant els oportunistes, com els value added, i en menor mesurada els inversors core. A la compra d'actius individuals, la demanda està centrada en portfolios, deute, gestores, etc.

La demanda per edificis d'oficines en rendibilitat segueix la seva normalització i durant 2013 s'ha posat de manifest la consolidació de l'interès per part d'inversors hotelers per comprar immobles d'oficines, ja sigui buits o amb contractes d'arrendament de curta durada. Les reconversions han passat a ser una part molt important del mercat (en 2013 el 20% del volum d'inversió total), sumant-se a l'important nombre d'inversors tradicionals d'oficines en rendibilitat.

Quant a l'oferta, Jones Lang LaSalle destaca la falta d'actius en rendibilitat que compleixin amb les expectatives dels inversors. Els immobles posats a la venda per la Generalitat han permès testar l'interès i preus als quals els inversors comencen a analitzar actius cèntrics amb contractes d'arrendament de curta durada. No són els únics d'aquesta tipologia i s'han plantejant operacions d'aquest tipus a diverses zones de la ciutat.

L'informe adverteix com cada vegada s'estan buscant operacions off market provocades per la important demanda inversora. Aquest factor, serà important en els propers trimestres que els preus dels edificis en venda, reflecteixin la nova situació de rendes. Rendes que han arribat ja al seu nivell més baix en el que a prevalgui es refereix i que s'espera que es mantinguin estables en el curt termini.

Pel 2014, esperem veure la posada al mercat d'algun immoble institucional i els inversors hauran de seguir estant atents a les desinversions realitzades des del sector públic.

Quant a transaccions, l'informe adverteix que en l'últim trimestre de 2013 van ser escasses. Això es va deure al fet que varis dels actius en els quals s'ha arribat a un acord entre comprador i venedor, finalment seran escripturats durant el primer trimestre de 2014. Aquest fet fa que tan sols es poguessin comptabilitzar durant l'últim trimestre de 2013 dues operacions que van sumar 26,5 milions d'euros. La venda per part de l'asseguradora Zurich de l'edifici Còrsega 289 l'ús final del qual serà un hotel i la venda de la seu de Cahispa en Roger de Llúria 16-18 al grup hoteler Princess.

L'informe destaca un volum d'inversió acumulat per 2013 de 290 milions d'euros, la qual cosa suposa un 8% més que en 2012.

Quant a rendibilitats el text destaca com han començat a ajustar-se lleument a la baixa per a Passeig de Gracia/Diagonal, situant-se en el 6,5%, i esperant que aquesta tendència segueixi en 2014, per al centre de Barcelona.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades