Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Máster Iberflora - Máster Universitario en Jardinería y Paisaje
Entrevista a V. Peris, F. Ballester i V. Caballer

Màster Iberflora - Màster Universitari en Jardineria i Paisatge

Antonio Bonafont07/09/2005

Entrevista a Vicente Peris, director d'Iberflora- Euroagro qui ha aconseguit involucrar amb la seva il·lusió, esforç i tenacitat en un projecte comú a Iberflora i UPV materialitzant aquest somni en el Master Iberflora. Per ampliar la visió de la situació dialoguem amb dos membres del consell d'adreça: Francisco Ballester, president d'Iberflora i Vicente Caballer, director del Màster.

A continuació entrevistem a Vicente Peris Pizarro, director d'Iberflora- Euroagro qui ha aconseguit involucrar amb la seva il·lusió, esforç i tenacitat en un projecte comú a Iberflora i UPV materialitzant aquest somni en el Master Iberflora. Per ampliar la visió de la situació actual, dialoguem amb dos membres del consell d'adreça: Francisco Ballester Peretó, president d'Iberflora i Vicente Caballer Mellado, director del Màster.


VICENTE PERIS PIZARRO (Director d'Iberflora-Euroagro)

Al llarg de la seva trajectòria com a Director d'iberflora-Euroagro, Què suposa el Màster per a aquest certamen d'Iberflora?

Al llarg d'aquests anys hem treballat per fer d'Iberflora una fira referent a nivell europeu i mundial en el sector de la Jardineria. Amb Iberflora han crescut generacions de viveristas, jardiners i empreses dedicades al sector del Paisatgisme, i amb ells, hem intentat evolucionar i adaptar-nos a les noves expectatives del mercat, a les noves tendències i a les noves tecnologies…. Arribat un punt, es va constatar que la formació de projectistes capaços d'assimilar i incorporar aquests avanços era insuficient: En certa forma, l'estructura en la qual treballàvem, estava inacabada en un dels seus pilars bàsics i fonamentals. Des d'aquest moment, es va començar a estudiar la manera d'engegar un projecte formatiu aplicat específicament a la jardineria i paisatgisme.

Finalment, i després de contactar amb la Universitat Politècnica de València en la persona del llavors Vicerector de Coordinació de la Recerca, Vicente Caballer Mellado, el projecte formatiu es va concretar en forma del Master Universitari en Jardineria i Paisatge “Master Iberflora”, el programa acadèmic del qual, calendari docent, mètode d'impartició i materials, s'han desenvolupat específicament amb la finalitat d'abastar l'ampli espectre de projectes i treballs susceptibles de ser tractats dins del sector, així com de facilitar l'accés a aquesta formació a professionals o recentment titulats en actiu.



Paral·lelament a Iberflora 2005, s'ha programat una sèrie de conferències el contingut de les quals i temàtica recull aspectes tan diversos com l'exercici professional del paisatgista, l'exploració de l'ús de noves espècies botàniques en jardineria o una jornada monogràfica, organitzada en col·laboració amb l'Associació Espanyola de Paisatgistes i dedicada a l'anàlisi de l'evolució del paisatge urbà en ciutats que han viscut o viuen profundes transformacions com a conseqüència d'acollir esdeveniments de rellevància internacional. Finalment, i coincidint amb aquests actes es realitzarà l'obertura oficial de la segona edició del Master i la recepció dels nous alumnes.

Quin és el balanç fins avui del primer curs i els seus tallers pràctics?

Des del Consell d'Adreça del Master es considera que la valoració dels propis alumnes, en la mesura que estan en contacte dia a dia amb la realitat professional, suposa probablement la prova de qualitat més exigent i determinant. A dia d'avui, el fet que aquesta valoració sigui altament positiva i que les matèries i mètodes impartits en el master els siguin útils i responguin a les seves necessitats i expectatives, ens indica que s'està treballant en una adreça correcta. Confiem no obstant això a depassar aquestes expectatives, motiu pel qual s'intenta formar en nous camps que es poden desenvolupar en el futur o generar nous materials que optimitzin l'ús de les noves tecnologies de la comunicació, com els audiovisuals produïts des del master.

Respecte als tallers pràctics, suposen sens dubte un dels elements més treballats del master. Els tallers permeten el contacte directe de l'alumne amb el projecte i el disseny de l'espai públic enjardinat. A data d'avui els seus avanços creiem que han estat més que notables i confiem que es consolidin al llarg dels tallers del segon curs i de la preparació dels Projectes Finals de Master.

Quins són les perspectives per a la segona edició?

Les perspectives són realment optimistes, el nombre de preinscritos per a la segona edició a data d'avui supera el de la primera edició i s'observa d'altra banda una diversificació en el perfil i procedència dels futurs alumnes. El fet que una part significativa d'ells s'hagi decidit a sol·licitar la seva admissió després de tenir notícies del Master a través d'alumnes de la primera edició és un motiu de satisfacció però també de compromís i d'autoexigencia.


FRANCISCO BALLESTER PERETÓ (President d'Iberflora)

Com s'implica Iberflora en un projecte a llarg termini com el Màster?

Iberflora convoca des de fa 6 anys el concurs nacional per a projectes fi de carrera de jardineria i paisatgisme, la qual cosa ha suposat un gran al·licient per als estudiants que finalitzen la carrera d'enginyer tècnic agrícola, muntanyes o agrònoms per optar a un premi reconegut per a la seva projecció professional. D'altra banda, el comitè d'Iberflora proper als expositors del saló de la planta i flor, tecnologia i del jardí, analitzava la demanda en el sector professional d'una formació especialitzada per adaptar-se a la innovació del material vegetal i el seu ús en jardineria  així com el maneig dels materials no vius i disseny amb nous elements per a l'arquitectura del paisatge, centrant-se principalment en les exigències de zones amb clima mediterrani. Com a resultat d'aquesta necessitat de formació i la seva connexió amb el mercat de la jardineria i el paisatgisme, Iberflora a través de l'impuls incomparable del seu director, Vicente Peris Pizarro apropa aquest projecte a la docència universitària.


Com és la seva valoració com a empresari del sector i president d'Iberflora?

Des del sector professional s'ha apostat en gran mesura pel Màster i això s'ha vist reflectit en la participació de titulats en exercici de diferents àmbits de la jardineria que són impulsats per les pròpies empreses a ampliar els seus coneixements o especialitzar-se per obrir noves línies d'activitat per exemple en vivers, centres de jardineria, oficines de projectes, etc.D'altra banda també hi ha hagut empreses interessades a incorporar actuals alumnes a la seva activitat amb l'objectiu d'ampliar la seva capacitat de resposta davant els nous projectes que sorgeixen dins de l'àmbit del paisatgisme. En definitiva, l'acolliment per part dels alumnes ha estat excel·lent tant per la seva satisfacció en el mètode docent caracteritzat per la seva flexibilitat com en les possibilitats de projecció en el camp professional.


VICENTE CABALLER MELLADO (Director del Màster)

Com sorgeix el projecte Universitat-empresa entre Iberflora i la UPV?

Des de la reforma universitària de 1983, en la qual apareix la possibilitat d'estudis de postgrau a la universitat pública espanyola, el tema de la jardineria i paisatge sempre ha estat damunt de la taula. Enfront d'una estructura rígida de les carreres universitàries reglades que estan planificades des de l'oferta, la societat té un plantejament molt més complex que demanda una visió interdisciplinària. En el cas de la jardineria i paisatge vèiem com existien dos acostaments principals, un basat en els valors estètics i a la planificació urbana que normalment són objecte d'estudi a les escoles d'arquitectura i d'altra banda, existia una visió de caràcter agronómico que necessitava que la part viva d'un conjunt constructiu o paisatgístic fos realment tractada com un ésser viu.

És gràcies a l'entrada en escena d'Iberflora com a element extern i catalitzador que ha estat possible arribar a una acord entre col·lectius en principi molt dispars pel seu origen, però molt necessaris en el projecte de paisatge o jardineria. Estem parlant de la col·laboració d'agrònoms i arquitectes que de forma individual tenen una visió parcial quan el que realment fa falta és una posició integradora.

Què nous valors aporta el Màster a la formació universitària reglada?

El principal valor està precisament a aglutinar aquestes visions parcials, en una interdisciplinareidad com a plantejament general del Màster. Quant a metodologia hem aconseguit una logística òptima en la combinació entre la part docent a distància i presencial, dos elements que fan que l'alumne pugui optimitzar el seu temps i ampliar la procedència geogràfica del mateix. A través de la formació a distància i l'ocupació de les noves tecnologies es facilita la formació teòrica i a través dels tallers s'estableix el contacte amb la realitat professional i entre companys en treballar en equip.

Com és la seva valoració com a docent universitari i director del Màster?

En primer lloc es dóna la possibilitat que aquest Màster es converteixi en un Màster europeu. La convergència europea en matèria universitària configura un espai compost per dos grans cicles, un de preparatori d'enginyer o llicenciat (3 o 4 anys) i un segon cicle sota el títol de Master (1 o 2 anys), aproximant-se així a la formació anglosaxona que està donant millors resultats que la formació europea quant a empleabilidad es refereix i productivitat dels recursos humans formats. Encara que aquest procés és molt lent, té com a visió d'aplicació l'any 2010, data en la qual, donades les iniciatives desenvolupades a dia d'avui a la Universitat Politècnica de València, és possible que aquest Màster es converteixi en un segon cicle d'especialització en jardineria i paisatge.


Valoració final

A la fi del mes d'octubre del 2005 els alumnes de la primera edició del Master Universitari en Jardineria i Paisatge “Master Iberflora” començaran el seu segon i últim any del Master, un any, exigent, com el va ser el primer, però en el qual el projecte i les assignatures pràctiques marcaran el desenvolupament del curs i en el qual els alumnes podran escollir i desenvolupar el seu Projecte Final entre un ampli ventall d'alternatives. En aquestes mateixes dates, s'engegarà la segona edició del Master, una edició en la qual el Consell d'Adreça i l'equip de professors treballen ja amb tota la il·lusió i experiència adquirides

Per a més informació: http://www.cfp.upv.es/masterpaisaje/

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades