Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Mejorar la calidad no es una opción, sino una obligación

Millorar la qualitat no és una opció, sinó una obligació

Pere Papasseit28/11/2011
Imagen

28 de novembre de 2011

Al mercat central majorista de fruites i hortalisses del Districte Federal de Mèxic cada dia tiren 400 tones de desaprofitaments. En unes jornades celebrades a Mendoza, Argentina, sobre biologia i tecnologia poscosecha, el doctor Adel Kader va explicar que el 33% de les fruites i hortalisses al món es perden. Els aliments que es tiren en la Unió Europea podrien alimentar a tota Àfrica.

On es perden les majors quantitats de fruites i hortalisses? En la distribució, en el recorregut des del magatzem dels productors fins a la nevera del consumidor. A Estats Units dues terceres parts de les pèrdues estan al canal de l'hostaleria, les cadenes de foodservice i la nevera domèstica. Als països en vies de desenvolupament el menjar es tira en la distribució, al mercat i la venda i en els desenvolupats es perd en el trajecte que va des del mercat cap al consumidor.

En l'horticultura es necessita molta informació per determinar on i perquè es produeixen tan grans pèrdues. Aquesta és una matèria d'investigació, assegura Adel Kader. Aquest doctor enginyer agrònom ha dedicat tota la seva vida a la poscosecha a la Universitat de Califòrnia, en Davis; té reconeixements a Estats Units i en altres països, per exemple, la Universitat de Cartagena, i tot això, no només per la seva labor investigadora, sinó per la dedicació durant tota la seva carrera professional a la divulgació i extensió de la poscosecha.

En l'horticultura es necessita molta informació per determinar on i perquè es produeixen tan grans pèrdues
Els aliments que es malgasten al món equivalen a 1,3 milers de milions de tones anuals, segons Robert van Otterdijk, de l'àrea d'infraestructures rural i agroindustrial de la FAO, i aquestes pèrdues obeeixen a les precàries condicions d'envàs i embalatge, va dir aquest expert en la fira Andina Pack; no obstant això, mentre en Africa un individu rebutja uns sis quilos d'aliments a l'any, en la resta del món una sola persona tira a les escombraries fins a 100 quilos.

Els països en via de desenvolupament són els que més menjar rebutgen, en ser economies que regulen poc al seu comerç perquè es desenvolupi de forma segura i amb una distribució certificada quant a higiene i HACCP. Per això, els seus mercats tenen problemes en l'envàs, amb la seva reutilització, frigoconservación, transport i emmagatzematge dels aliments naturals, les fruites, hortalisses i flors.

En una enquesta, el 85% dels espanyols van declarar estar compromesos amb accions mediambientals. Fins i tot els que es declaren ecoapáticos creuen que hauran de canviar les seves maneres de vida i de consum. Al meu entendre, els productors hortícoles hauran de continuar esforçant-se en un comerç que guanyi en eficàcia, rebutjar la distribució a força de graneles i premiar als consumidors pel seu esforç a pagar una mica més perquè les fruites i hortalisses siguin de més qualitat a tot arreu.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades