Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista Carlos Palomar, director general de AEPLA
"És evident que hi haurà limitacions, però no canviarà substancialment la situació actual"

Entrevista Carlos Palomar, director general d'AEPLA

David Pou21/02/2011

21 febrer 2011

A falta de pocs mesos perquè acabi el termini que la UE va marcar perquè el govern espanyol va transposar a la nostra legislació la normativa promulgada pel Parlament Europeu el 2009, la situació al nostre país dista bastant de ser "clara" en tots els sentits. El MARM encara no ha presentat cap document elaborat que permeti conèixer al sector quins seran els paràmetres i les exigències que regiran l'aplicació dels fitosanitaris en el nostre territori a partir de l'entrada en vigor, que ha de ser com a màxim abans de finals de 2011. Hem analitzat amb el director general de AEPLA , Carlos Palomar, quines són les claus de la nova normativa i les exigències que es plantegen des del sector de cara al document que encara no ha vist la llum.
Carlos Palomar, director general d'AEPLA
Carlos Palomar, director general d'AEPLA.

Queden molt pocs mesos perquè la legislació espanyola realitzi la transposició a la normativa sobre fitosanitaris promulgada pel Parlament Europeu el 2009. En quina situació ens trobem ara mateix?

Les autoritats responsables ens acaben de comunicar fa pocs dies en una una reunió que vam mantenir a l'Institut d'Investigacions Agràries (INIA), a Madrid, que encara estan desenvolupant la normativa, amb els procediments espanyols que s'adaptin el reglament europeu d'obligat compliment per a tots els països membres. A Espanya ens trobem encara en la fase d'elaboració de l'esborrany i, per tant, no públic, de manera que desconeixem el que se'ns ve a sobre. Creiem que hi haurà algun tipus de retard, encara que tot el procés hauria de finalitzar dins d'aquest 2011.

Què inputs us han arribat des de la nova cúpula directiva del MARM al respecte?

Es tracta d'un reglament europeu més que discutit per les nostres autoritats i les europees, el que hauria de significar és principalment una agilització en els procediments, sobretot si tenim en compte que Espanya té el registre de fitosanitaris més lent de tots els països europeus. En aquest sentit, el nou reglament preveu dues eines molt potents per agilitzar el registre, com és l'avaluació zonal, en països de la mateixa àrea, i el reconeixement mutu dels registres entre països.

No es tracta encara d'un registre únic, però s'apropa bastant a això, i ens va ajudar molt davant la manca de recursos i la situació en què es troba l'administració espanyola. Des de l'administració precisament, es confia molt en aquesta nova eina que en conjunt amb altres països pugui ajudar a agilitzar el registre.

Es té coneixement des AEPLA si ja s'ha traslladat la norma en altres països europeus?

Les autoritats alemanyes ja el tenen redactat per posar en marxa el procediment quan comenci l'entrada en vigor. Altres països com Grècia estan començant, i d'altres com Itàlia desconeixem totalment la situació. Cada administració té els seus temps, i la nostra igual que les altres, s'ha marcat els seus.
"La normativa hauria agilitzar el registre de productes, ja que actualment Espanya compta amb el registre de fitosanitaris més lent de tots els països europeus"

La situació econòmica actual ha pogut influir en que no s'hagi pogut avançar més en la redacció del text?

El tema dels temps és consubstancial a l'administració espanyola, que es pren prou temps per desenvolupar les normes, i personalment crec que ho fa a més molt a la defensiva. Hi ha actors com les organitzacions agràries o les associacions de distribuïdors que podrien ajudar molt en el debat, perquè el document que sortís redactat ja comptés amb tot el consens necessari. En canvi, la nostra administració tendeix a "cuinar" el document a casa, sola, fins a tenir el plat cuinat i presentar-lo als comensals. Aquest procediment, unit als canvis en el MARM del passat mes de novembre, ha provocat que s'hagi endarrerit encara més la redacció. Els nouvinguts necessiten temps per analitzar de nou totes les prioritats, tenint en compte que actualment estan sobre la taula temes tan importants com l'acord amb el Marroc o la negociació de la nova PAC, que també estan omplint l'agenda dels nostres responsables.

Quines propostes i idees s'han fet arribar des AEPLA al MARM perquè es tinguin en compte a l'hora d'elaborar el document?

Portem des de fa anys plantejant suggeriments i propostes, i que de vegades es tenen en compte i altres no. Malauradament moltes vegades hem d'anar afegint un més a la llista, perquè sorgeixen qüestions i preocupacions noves, i de vegades tenim la resposta pràctica en la posada en marxa de nous procediments. Per a nosaltres hi ha unes quantes preocupacions bàsiques i una d'elles és la lentitud en el registre dels fitosanitaris a causa del pragmatisme del Ministeri, i de tots els que participen en el procés, i que fa que els professionals espanyols no disposin de les últimes novetats en fitosanitaris amb el perfil adequat, marcant les nostres destinacions encara el procés d'anàlisi de substàncies que existia abans de 1993.
A més de l'agilització del registre, ens cal un sistema d'anàlisi dinàmic amb els professionals, per conèixer quins cultius estan mancats de solucions. Es tracta d'un procediment molt comú en països com França, on hi ha un comitè anomenat 'de cultius orfes' que tracta de reunir solucions fitosanitàries. A Espanya no existeix, i aquesta és una queixa dels nostres professionals, tant en cultius majors com menors, i per això hauríem de tenir en compte les substàncies que estan a la cua del registre i també desenvolupar un altre tipus de solucions que puguin sorgir de l'anàlisi d'aquestes necessitats.
"Hem comunicat a l'administració que anem excessivament lents en la transposició de l'ús sostenible dels fitosanitaris"
Tot això va en favor de la competitivitat de la nostra agricultura, amb mesures perfectament factibles i que no requereixen recursos extraordinaris. El que sí venim proposant a l'administració des de fa temps és la creació d'una agència de registre, totalment independent, que no passi pels temps i les dinàmiques ministerials, sinó que sigui un ens la missió sigui analitzar i gestionar els productes.

Finalment també hem comunicat que anem excessivament lents en la transposició de l'ús sostenible dels fitosanitaris. El reglament indica que es poden utilitzar en el camp espanyol, però a la directiva de la UE no diu com i quines seran les bones pràctiques, els nivells de formació dels agricultors, els nivells de tecnificació, etc. I aquest com requereix una transposició de la directiva, que com a tal és relativament curta, ja que deixa bastant marge a cada país membre perquè faci un pla d'acció nacional amb les seves bases i dates de compliment. A Espanya anem tremendament lents. Es van crear tres grups de treball, i excepte el d'inspecció de la maquinària d'aplicació de fitosanitaris, els altres es van constituir però no han avançat en els seus treballs. I això que l'aplicació de la normativa entra en vigor al juny de 2011.

Què significarà l'entrada en vigor definitiva d'aquesta norma per a les empreses de fitosanitaris i, sobretot, per a les empreses de maquinària?

Al que tingui la màquina li suposarà un cost que ara no contemplava, però cal reconèixer que la inspecció obeeix al desig de tots els productors que els fitosanitaris s'apliquin correctament. Per tant, es tracta un cost d'una banda, però estalvi de l'altra, ja que un producte ben aplicat significa més eficàcia, amb menys dosis d'aplicació de producte i major estalvi de temps. Alhora, tant la salut de qui l'aplica com l'impacte mediambiental d'una correcta aplicació serà molt millor.

El fet que cada CCAA designi als òrgans responsables de control i aplicació del programa d'inspeccions, representa un desavantatge o una garantia?

Les comunitats autònomes i les seves autoritats són les que estan més a prop de l'agricultor, però com sempre es tracta d'una decisió del govern central que després ha de ser aplicada per 17 organismes diferents, que al seu torn suposa uns temps i també recursos, per exemple . En definitiva, entenc que el fet que la maquinària sigui inspeccionada significarà una renovació important del parc de maquinària d'aplicació de fitosanitaris, i igual que en el sector de l'automòbil, significarà un avenç per al sector.
Foto: Antonio Jiménez
Foto: Antonio Jiménez.

Com afecta la nova normativa al sector de la jardineria en concret?

La directiva ja parlava de limitar certa sèrie de productes d'aplicació en parcs i jardins, que encara que molts eren comuns amb l'agricultura, els que s'aplicaven en aquest sector eren una estricta selecció dels utilitzats per als nostres camps. Sabem que hi ha un esborrany del RD que es va escriure a mitjans del 2010, però tampoc sabem com s'està avançant en l'elaboració.

És evident que hi haurà limitacions, però no canviarà substancialment la situació actual. Segueixen sent necessaris i s'hauran d'utilitzar productes amb un perfil adequat i molt respectuós, però això ja és una cosa que s'està realitzant en l'actualitat. Creiem que la correcta aplicació dels fitosanitaris en parcs i jardins i en tota l'àrea ornamental té enormes beneficis, evitant els efectes no desitjats de plagues en llocs on passegem, juguem o practiquem esport.

Què representarà la gestió integrada de plagues?

A partir de 2014 tots els professionals de l'agricultura faran una gestió integrada de les plagues. Una cosa que fins ara era voluntari, i que ha significat un avanç molt important en determinades àrees-fruiters i pebrot Almeria-, serà obligatori. Això requereix un gran treball, perquè requereix que la persona que tracti la plaga tingui un nivell formatiu suficient o que disposi d'un prescriptor que li indiqui com desenvolupar unes tècniques que remeten a aplicar el sentit comú en la protecció de cultius.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Empresarial para la Protección de las Plantas_ AEPLA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades