Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Comportamiento agronómico de las tablas de cultivo Cultilene MX
Un assaig realitzat per Cultilene en les instal·lacions de Cifacita - Torrepacheco

Comportament agronómico de les taules de cultiu Cultilene MX

Manuel Pérez Escobar06/09/2005

Cultilene ha realitzat una sèrie d'assajos en una parcel·la d'hivernacle de 300 m2 que pertanyen a l'empresa CIFACITA SL en Torre Pacheco (Múrcia). L'objectiu dels assajos és l'avaluació del comportament agronómico d'un nou tipus de fabricació de les taules de cultiu, Cultilene MX .

Cultilene ha realitzat una sèrie d'assajos en una parcel·la d'hivernacle de 300 m2 que pertanyen a l'empresa Cifacita SL en Torre Pacheco (Múrcia). L'objectiu dels assajos és l'avaluació del comportament agronómico d'un nou tipus de fabricació de les taules de cultiu, Cultilene MX.

Cultilene MX és una nova fabricació de la llana de roca Cultilene en la qual s'han modificat paràmetres de la fibra com a longitud i grossor, a més de donar un nou crepado a les fibres que constitueixen la llana de roca Cultilene. El material vegetal utilitzat per a la realització de l'assaig va ser pebrot\1CV\2 Aneto de Llavors Fitó, en cultiu sense sòl, amb poda holandesa.

En la parcel·la d'assaig es transplantan 10 línies de cultiu, disposades en files dobles. La separació entre centres de línies de cultiu és d'1,7 m, estant separades les dues files d'una mateixa línia 0,6 m. La primera i última fila simple queden fora de l'assaig per ser considerades efecte bord. En cada línia de cultiu es disposen 30 taules (15 taules/fila), transplantándose 3 plantes/taula. La separació entre plantes és de 0,33 m.

L'assaig consta de 3 tractaments:

_ T1:  Cultilene Anual
_ T2:  Cultilene Bianual
_ T3:  Cultilene MX

En cada tractament, es realitzen 3 repeticions, partint de 90 plantes/repetició.
El reg i fertilització és comuna en tots els tractaments.

Els assajos es van realitzar durant els mesos de Març, Abril, Maig, Juny, Julio, Agost, Setembre i Octubre de l'any 2004. L'objectiu de triar aquestes dates va ser sotmetre el cultiu al màxim estrès climatològic possible i així comprovar el comportament agronómico dels tres tractaments.

Les condicions climàtiques i la naturalesa de l'aigua de reg fan sensible el cultiu de pebrot italià al problema de Blossom-end Rot o Necrosi Apical, alteració del fruit causada per una deficiència en el transport del Calci per transpiració durant el seu desenvolupament. L'augment ràpid de les temperatures, la salinitat elevada, l'estrès hídric i tèrmic, són factors que afavoreixen l'aparició d'aquesta fisiopatia.
Encara en aquestes condicions la resposta del cultiu va ser optima i especialment el comportament de Cultilene MX, com veurem mes avanci.

El transplante es va realitzar el 17 de Març de 2004 i va acabar l'11 d'Octubre de 2004 quan es va realitzar l'aixecament del cultiu. El càlcul del temps de reg i nombre de regs es van ser ajustant per aconseguir un percentatge de drenatge que oscil·lés entre el 30 i 40%.

El total d'aigua aportada al cultiu ha estat d'uns 513 l/planta ( 18.468 m3/Ha).
La tendència del comportament en taula dels paràmetres WC (contingut percentual d'aigua en el substrat), EC (conductivitat elèctrica de la solució) i T (temperatura en el substrat) es pot apreciar en aquests gràfics corresponents a la setmana 29.

 -WC.- Podem observar similar contingut d'humitat entre T3 i T2, quedant en nivells més baixos T1.
-EC.- La tendència és a una major conductivitat, en els períodes on no es rega per baixar quan es rega, de T3 respecte T2. T1 manté tendències de mes alta  EC.
-T.- El tractament T3 manté temperatures més fresques durant els dies calorosos respecte als altres dos tractaments.

Respecte a la producció comercialitzable les diferències segons els diferents tractaments s'expressen com segueix:
- T1........................................... 10,66 Kg/m2 (2,96 Kg/planta)
- T2........................................... 10,94 Kg/m2 (3,04 Kg/planta)
- T3……………………………… 11,41 Kg/m2 (3,17 Kg/planta)
La producció de T3 és un 7% superior a T1 i un 4,3% superior a T2; la producció en T2 és un 2,6% superior a T1.

En la producció comercialitzable comparada amb la producció total tenim T1 amb el 84,82%, T2 amb el 86,60% i el tractament T3 amb el 86,85%.

Les produccions mitjanes en hivernacle d'aquest tipus de conrear, pebrot italià, solen oscil·lar entre 6 i 8 Kg/m2, sensiblement inferiors als resultats aconseguits en el cultiu en taules Cultilene.

Estem davant una taula que ens permet mantenir nivells apropiats d'humitat durant dies calorosos sense per això perdre reactivitat per als nivells d'EC, el producte de llana de roca Cultilene MX ens permet l'ús efectiu dels paràmetres de WC i EC en els cultius sense sòl mediterranis.

Manuel Pérez Escobar
Ing. Tec. Agrícola
Responsable Tècnic-Comercial
CULTILENE
Tef.- +34 639331021
E-mail.- manuel.pescobar@saint-gobain.com

N. de l'I. Aquesta article disposa d'una sèrie de gràfics explicatius que seran publicat pròximament en la revesteixi Horticultura. Per a més informació: redaccion1@ediho.es

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades