Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Pavimentos para la industria del procesado de frutas
Millorar les condicions higièniques en la indústria alimentària

Paviments per a la indústria del processament de fruites

Degussa CC Espanya31/08/2005

Les condicions higièniques de les instal·lacions en una indústria alimentària són absoluta prioritat i afecten, no només als sistemes de processament, sinó també a l'ambient en el qual aquests tenen lloc. El paviment té un paper determinant en el manteniment dels nivells d'higiene.


Les condicions higièniques de les instal·lacions en una indústria alimentària són absoluta prioritat i afecten, no només als sistemes de processament, sinó també a l'ambient en el qual aquests tenen lloc. El paviment té un paper determinant en el manteniment dels nivells d'higiene.

A més de proporcionar una superfície segura en caminar, els acabats dels paviments han de contribuir a la creació d'un ambient de treball agradable, segur i eficient. Han de ser fàcils de netejar i no porosos per facilitar el manteniment dels estàndards d'higiene. En el sector del processament de fruites en concret, les exigències sobre els acabats del paviment són significatives: han de resistir el tràfic pesat, les temperatures elevades i els xocs tèrmics i a més han de ser resistents als diferents àcids de les fruites, sucres, aromatizantes i conservants, així com als productes químics que s'utilitzen per a la neteja i l'esterilització no només del paviment, sinó també de la planta i els equips.

Els paviments han de ser duradors, ja que els paviments defectuosos són poc  atractius i antihigiénicos i poden provocar accidents. Quan es considera el cost veritable del defecte en un paviment en termes de producció i temps de gestió perduts, és evident que el paviment durador sempre és l'opció més efectiva en cost.


FACILITAT DE NETEJA I HIGIENE

Els paviments han de ser resistents i impermeables i romandre així al llarg de la seva vida útil. Els acabats dels paviments de resina són continus, reflectint únicament aquelles juntes del suport subjectes a moviments. Els rejuntados dels paviments de rajoles, per exemple, poden convertir-se en vies de filtració, especialment sota pasteurizadores i olles de cocció, o en llocs on es produeixen ambients amb xocs tèrmics, deixant que els contaminants penetrin més enllà de l'abast de la neteja i, fins i tot, fins a en el ciment cua d'agarri produint la deterioració del paviment.

Per molt bé que sigui el paviment, no es pot prescindir d'un règim de neteja rigorós i apropiat –una part fonamental del pla d'higiene global. L'experiència real amb UCRETE ha demostrat que amb un sistema de paviment degudament desenvolupat, impermeable i no absorbent, pot aconseguir-se un nivell de neteja equivalent al que s'obté en superfícies d'acer inoxidable, tal com ho ha comprovat a Regne Unit el laboratori “Associació de recerca alimentària Campden and Chorleywood”.

La utilització d'un paviment que compta amb una experiència satisfactòria enfront de l'atac de reactius químics i a temperatures extremes utilitzades en els processos de neteja és el factor més important en el manteniment dels nivells d'higiene.

RESISTÈNCIA Als ÀCIDS DE FRUITES I PRODUCTES QUÍMICS DE NETEJA

Els àcids orgànics i els sucres de les fruites poden ser extremadament agressius i amb el pas del temps poden atacar al formigó i a paviments de resina. Els paviments han de romandre inalterados enfront dels agents de neteja basats en àcids i bases fortes que s'utilitzen per a la neteja de la planta de processos i dels equips. Els sistemes de paviments  UCRETE estan formulats especialment per aconseguir les màximes característiques de resistència química i són resistents a totes les concentracions d'àcid cítric, per exemple, en un alt rang de temperatures. Com a resultat, els sistemes UCRETE es poden utilitzar en totes les parts de les instal·lacions del processament de fruites, des de l'emmagatzematge de la fruita fresca fins al rentat i la preparació per al processament i l'embalatge.

RESISTÈNCIA Als VESSIS A TEMPERATURES ELEVADES

En el processament de fruites es produeixen vessis a temperatures elevades que cauen sobre el paviment. Això té lloc en àrees de cocció, en àrees de rentat on es netegen contenidors, galledes i eines, així com sota pasteurizadores, per exemple. La forma més fàcil d'eliminar els sucres de l'acer inoxidable és mitjançant grans quantitats d'aigua molt calenta.

En condicions de temperatures que varien àmpliament és molt comuna que les juntes dels sòls de rajoles sofreixin contraccions i dilatacions a causa dels moviments tèrmics que són resultat de les condicions de xoc tèrmic. La majoria dels sistemes de resines basats en poliuretans, resines epoxi o resines de polimetilmetacrilatos s'estoven a temperatures en l'interval de 50-70 graus centígrads. Els sistemes únics, d'altes prestacions de poliuretà-ciment, UCRETE, no comencen a estovar-se fins que s'aconsegueixen temperatures al voltant dels 130 graus centígrads. Aquest fet juntament amb un mòdul d'elasticitat molt baix permet que els paviments UCRETE resisteixin condicions de xocs tèrmics extrems. Fins a quant coneixem, els sistemes de paviments  UCRETE són els únics sistemes de paviments de resina capaces de suportar descàrregues regulars i rutinàries d'aigua bullint.

PAVIMENT RESISTENT Al LLISCAMENT

En la indústria del processament de fruites sovint és impossible eliminar els  contaminants humits dels sòls, i per aquest motiu és important el poder comptar amb suficient resistència al lliscament quan el paviment està mullat i el seu coeficient de fricció es redueix. El grau de textura requerit per proporcionar un paviment segur dependrà de diversos factors entre els quals s'inclouen la freqüència i naturalesa de qualsevol vessi, el tipus d'activitats que es realitzen a l'àrea i la freqüència i eficiència del règim de neteja, així com de la qualitat del calçat.

En àrees que només es mullen d'aigua durant la neteja de la planta, per exemple, una textura suau pot ser suficient. En àrees on es poden vessar sucs i concentrats de fruites sobre el paviment mentre les persones treballen es pot necessitar un grau de textura superficial superior. Els paviments amb el texturado més elevat es necessitarien en llocs en els quals, per exemple, una quantitat elevada de polpa de fruita cau sobre el sòl ja que aquesta podria cobrir la textura dels paviments donant com resultat una pèrdua de la resistència al lliscament.

La resistència al lliscament dels paviments es pot mesurar de diverses maneres, sent les més àmpliament utilitzades l'assaig del pèndol TRRL, tal com s'utilitza a Regne Unit, i la prova de la rampa, tal com es descriu en la DIN51130. La DIN51130 dóna un valor “R” com a mesura de la resistència al lliscament i també un valor “V” que mesura la textura per volum. Aquest volum és important en paviments fortament contaminats ja que permet que la contaminació sigui expulsada per sota del peu, de manera que permet el contacte entre el calçat i el sòl.

El rang de Paviments Industrials UCRETE ofereix paviments amb una gran varietat de textures i perfils de resistència al lliscament per satisfer cada necessitat. Estan disponibles paviments amb valors de R10 a R13, i fins a V8, segons la norma DIN51130, provats per la BIA a Berlín, Alemanya.

L'ampli rang de perfils de paviments disponible permet aconseguir l'equilibri més adequat entre la resistència al lliscament, la facilitat de neteja i l'estètica.

UCRETE: UN HISTORIAL PER A ALTES PRESTACIONS

Els sistemes UCRETE de Degussa Construction Chemicals són sistemes de paviments de resina poliuretà-ciment d'altes resistències, desenvolupats fa més de 30 anys en el Regne Unit com a resposta als ambients més exigents en la indústria. La marca UCRETE està reconeguda internacionalment per satisfer les necessitats més estrictes de la indústria alimentària mantenint les seves prestacions. Existeix un ampli nombre de paviments amb 20-30 anys encara en funcionament, amb milers de tècnics i enginyers satisfets per tots els països en tots els continents i indústries.

Els sistemes UCRETE proporcionen protecció eficaç a llarg termini, fins i tot en les condicions mes severes, i per tant efectiva en cost, complint totes les directives d'Estats Units i la Unió Europea sobre higiene alimentària. Els paviments UCRETE són continus, evitant així el creixement potencial de bacteris i fongs en juntes, i mantenen una resistència mecànica excel·lent fins i tot a temperatures tan altes com 120°C. Permeten una neteja higiènica fàcil i profunda, i de forma important per al sector del processament de fruita, a més els paviments UCRETE no transmeten olors ni sabors.

OPTIMITZANT COSTOS A llarg termini

Els sistemes UCRETE proporcionen un rang de paviments de grossors entre 4 i 12 mm amb especificacions diferents de resistència al lliscament i als xocs tèrmics. D'aquesta manera, és possible una especificació de paviments a mesura per satisfer les necessitats de projectes particulars amb el nivell adequat de prestacions en àrees individuals. Aquest fet assegura que pugui trobar-se la solució de paviment més eficient en cost.

En projectes de rehabilitació, els paviments UCRETE es poden aplicar sobre suports de formigó amb continguts d'humitat residual elevats, fins i tot en formigons de 7 dies, endurint ràpidament fins i tot a temperatures baixes, ajudant d'aquesta manera a minimitzar el temps de parada i pèrdues de producció.

SUCS DE FRUITA COPELLA LTD

Instal·lació de Producció en Boxford, Suffolk

Sucs de Fruita Copella és un fabricant capdavanter de sucs de poma d'elevada qualitat, que pertany a Tropicana UK Ltd, part del Grup Pepsico estès per tot el món. Copella produeix sucs de fruita que són completament naturals, sense conservants artificials. En 1997 es va embarcar en una gran expansió per doblegar la capacitat de producció a 12 milions de litres per any. Les seves necessitats estrictes de paviments van conduir a l'especificació de sistemes UCRETE.

Copella necessitava un sistema de paviment que oferís facilitat de neteja, una superfície antilliscant fins i tot estant constantment mullat, resistència al suc de poma (pH 3), a rentats càustics fins a 70°C i a hipoclorit sòdic, en particular a les seves àrees de processament. Era essencial una aparença agradable, i se sumava la necessitat de velocitat d'aplicació a un cost òptim.

UCRETE va complir tots els criteris específics de Copella, que ja tenia un historial contrastat en situacions similars en les seves instal·lacions de Tropicana a Florida, on s'havia utilitzat des de 1982. Es va seleccionar UCRETE HPQ pel seu acabat de quars acolorit d'aparença agradable i altament resistent al lliscament, del que es van aplicar 1420 m2 de paviment a la sala principal de premsatge, les àrees de pasteurització i despaletización i el laboratori.

A causa d'aquesta experiència positiva amb el paviment UCRETE en les seves instal·lacions productives, Copella va decidir rehabilitar en el futur altres àrees de les seves instal·lacions amb el mateix sistema de paviment.

Per a més informació: www.degussa.com

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades