Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Merchandising en el garden center
Cuidar tots els sentits

Marxandatge en el garden center

Alvaro Gallardo Abad07/06/2005

Molts punts de venda posen música amb més o menys ritme en funció del nombre de clients que té en aquest moment. Amb això aconsegueixen que el client agiliti més o menys la seva compra. Igual que aquesta tècnica existeixen infinitat més, la il·luminació, els colors, les diferents zones d'exposició, el mobiliari, la facilitat de pagament i moltes altres que intentaré explicar de la millor forma possible.


Fins al fil musical ven! Molts punts de venda posen música amb més o menys ritme en funció del nombre de clients que té en aquest moment. Amb això aconsegueixen que el client agiliti més o menys la seva compra.

Igual que aquesta tècnica existeixen infinitat més, la il·luminació, els colors, les diferents zones d'exposició, el mobiliari, la facilitat de pagament i moltes altres altres que intentaré explicar de la millor forma possible. L'aparició del sistema de venda en autoservei en el qual el consumidor observa els productes exposats, jutja i decideix per si mateix sense l'ajuda del venedor, ha provocat una profunda transformació en la política comercial en els punts de venda, provocant que el màrqueting en el punt de venda jugui un paper fonamental.


S'entén com a marxandatge l'aplicació en el punt de venda de les tècniques comercials dirigides a incrementar les vendes en la superfície, motivar l'acte de compra i satisfer les necessitats del consumidor. Podem parlar de diferents tipus de marxandatge.

Marxandatge visual: El seu objectiu és dirigir el flux de clients a seccions o productes específics, provocar vendes per impuls i posar els productes a l'abast del consumidor.
Marxandatge de gestió: És gestionar l'espai per obtenir el màxim rendiment del lineal. Busca l'optimització del metre quadrat de superfície de venda. Per aconseguir això cal fer un estudi de mercat per conèixer al nostre client potencial, les seves necessitats i la situació de la competència per definir i gestionar de forma òptima l'espai, l'assortiment i la publicitat en el punt de venda (PLV).
Marxandatge de seducció: Consisteix en l'animació del punt de venda. Si tenim en compte que el client coneix els productes a través de tots els sentits (55% a través dels ulls, 18% a través de l'oïda, 12% de l'olfacte, 10% del tacte i 5% del gust) podem utilitzar això per dissenyar un ambient agradable, jugant amb la llum, els espais, la distribució de les góndoles, stands de demostració, etc.

Imatge exterior
Per començar a parlar de l'aplicació del marxandatge no ens podem oblidar de l'exterior del punt de venda, com per exemple l'aparcament, el mobiliari urbà, la il·luminació, les plantes, les indicacions, l'accessibilitat als carros de la compra, col·locació de productes nous, l'entrada a la tenda, etc. tot això és la primera experiència que té el client i que lògicament va a valorar.

Imatge interior
El moviment dels clients i els passadissos és un aspecte que s'investiga profundament. En moltes tendes aquesta previst entrar per l'esquerra i moure's en sentit contrari a les agulles del rellotge. Unes altres com per exemple, Ikea, estableix un recorregut que tots els clients han de seguir. Cal intentar que el client circuli per un camí prediseñado per crear una circulació fluïda i lògica. Per a això ens basem en diversos aspectes.

Zones calentes i fredes
Les zones calentes són aquelles en les quals està assegurada la circulació dels clients, per exemple el passadís central, la zona de caixes i l'entrada. Aquí els productes que s'exposen són els de menor compra, mentre que a la zona freda cal influir en la compra, per la qual cosa es col·loquen articles de primera necessitat.


Disposició del mobiliari
Existeixen fonamentalment dos tipus, lliure en el qual el mobiliari no segueix un esquema aparent, deixant llibertat de moviment; o en graella, en la qual es col·loquen el mobiliari en forma recta, imposant un determinat sentit a la circulació. Això, al costat d'una òptima situació de cada secció aconsegueix dirigir la circulació del client, obligant-li a recórrer gran part de la tenda de forma ordenada.

Els passadissos
Podem distingir dos tipus, principals, la qual cosa permeten als clients travessar la tenda accedint a les seccions del Garden Center, i d'accés, que són els que formen les diferents seccions o departaments.

Situació de les seccions
Aquesta és una de les decisions més importants per garantir la gestió òptima del punt de venda, així com assegurar-nos l'influir en la circulació del client. Les seccions han de guardar un ordre lògic que faciliti la compra. Per exemple, els productes de major rotació han de situar-se distants entre si per obligar al client a recórrer la major superfície possible.

Assortit
Entenem com a assortiment al conjunt de referències ofertes al client. Aquesta elecció és fonamental  per satisfer totes les necessitats dels nostres clients i ens basarem en la grandària de l'establiment i en el tipus de clientela a la qual ens dirigim. A partir d'aquí caldria definir la secció (Abonaments), les famílies (abono gespa) les subfamílies (Alliberament lent o convencional) i la referència (Fertiberia Gespa Plus).

Exposició de l'assortiment
Els productes poden estar exposats de diferent manera:
Presentació vertical: El mateix producte aquesta exposat en tots els nivells
Presentació horitzontal: El producte aquesta en un sol nivell
Presentació mixta: Es combinen els dos anteriors, agrupant famílies, marques, etc.
Presentació en malla: Col·loquem en els extrems del lineal els productes de màxima rotació aconseguint que el client recorri el lineal a la recerca del producte necessari.
Presentació creuada: S'agrupen productes diferents però amb certa relació, provocant l'impuls, per exemple abonament Fertiberia Rosers al costat dels rosers.


Altures del lineal
La col·locació dels productes en les prestatgeries ha d'estar molt estudiada. Les prestatgeries es divideixen en quatre altures o nivells. El primer arran de terra, el segon a l'altura de la mà, el tercer al nivell dels ulls i la cambra a l'altura del cap.

Els nivells de major rotació són els de ulls i mans, en estar els productes situats en llocs de fàcil visualització i poder agafar els productes amb comoditat. Segons això, els productes d'alta rotació han d'estar arran de terra o a l'altura del cap i a l'altura dels ulls i mans els productes més rendibles, els que deixen més marge, i els de menor atractiu.

Igualment certes seccions tindran un major tràfic de clients que unes altres. Tradicionalment les grans tendes han tractat d'equilibrar les zones i incrementar el tràfic de les zones amb menys afluència de clients. Són molt variats els sistemes per portar clients a les diferents zones de la tenda:
. Podem emprar la publicitat dins de la tenda, emprant cartells, expositors, comunicats per l'altaveu i diferents indicacions.
. Organitzar ofertes especials a certes zones de la tenda, així com serveis especials, per exemple a la zona de l'aparcament,  realitzar una exposició de casetes o mobiliari per poder gaudir del jardí.
. Emprar una decoració especial o  il·luminació.
. Col·locar certs productes que atreuen als consumidors. Alguna marca especialment atractiva i de gran venda, certs productes d'ús freqüent o de gran venda poden ser útils per generar tràfic, per exemple l'abonament universal o l'abonament per a la gespa.
. Organitzar un esdeveniment especial,  “la setmana del roser” en una zona de la tenda amb el que col·loquem un monogràfic amb tot tipus de productes relatius als rosers, les plantes, abonaments, fitosanitaris, eines, fins i tot llibres sobre la cura del roser.
. Realitzar agrupacions de productes. Per exemple organitzar una zona amb els productes que necessiten les persones que tenen horta.
. Organitzar algun tipus d'activitat, exposició. Un concurs de fotografia de les plantes dels clients, o cursos monogràfics sobre jardineria.

L'estil del garden center
La gestió de l'ambient de la tenda depèn en primer lloc de la imatge i la personalitat que desitgem per al nostre punt de venda.
La decoració: L'estil de la tenda és un aspecte essencial i ha de respondre en primer lloc a la imatge i l'especialització que hem decidit. Haurem de decidir el mobiliari, estil de les prestatgeries i dels elements accessoris.
La il·luminació: causa un gran impacte en les percepcions que el consumidor rep de forma conscient o inconscient. En un fet contrastat que els consumidors acudeixen més a les zones més il·luminades, doncs la claredat augmenta la rapidesa de percepció visual, permetent circular amb major comoditat.
Els colors: transmeten significats. Per exemple el verd representa naturalesa, el blau simbolitza frescor i el groc s'associa a l'alegria. El normal és estudiar el tipus de colors que s'utilitzaran com a distintius de la tenda i fins i tot de cada secció..
Les olors: ens activen, ens relaxen, ens transmeten l'olor de la naturalesa, dels clàssic o del modern. Existeixen empreses especialitzades en aromatizar espais que disposen d'un ampli catàleg d'aromes.
La música:


Com he dit al principi de l'article, la música ambiental afecta al comportament dels consumidors encara que aquests no siguin molt conscients del fenomen. Alguns supermercats quan tenen massa públic per ser hora punta, posen música ràpida perquè els consumidors comprin ràpid.

Els senyals visuals: cartells, símbols, fletxes,... han de dirigir la circulació dels clients, però sempre amb un disseny d'acord a l'estil general del Garden Center.
Tots aquests aspectes varien en funció de l'estil que busquem per al punt de venda, fins i tot la vestimenta dels empleats influeix en la nostra percepció.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades