Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Embalajes de madera: La UE comienza a aplicar medidas fitosanitarias
Les càrregues de mercaderies argentines que no s'ajustin a l'establert en la directiva 2004/102/CE no podran ingressar a la Unió Europea.

Embalatges de fusta: La UE comença a aplicar mesures fitosanitàries

Horticom News02/02/2005

2 de febrer de 2005

La Unió Europea aplicarà, a partir del 1º de març de 2005, les directives de la Norma Internacional de Mesures Fitosanitàries de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, per la qual es regula el tractament al que ha de sotmetre's la fusta destinada a la fabricació d'envasos o altres elements utilitzats en l'estiba de càrregues del comerç internacional.

  El Servei Nacional de Sanitat i Qualitat Agroalimentària (SENASA) informa que la Unió Europea (UE) aplicarà, a partir del 1º de març del corrent any, les directives de la Norma Internacional de Mesures Fitosanitàries (NIMF) 15 de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació –més coneguda per les seves sigles en anglès FAO–, per la qual es regula el tractament al que ha de sotmetre's la fusta destinada a la fabricació d'envasos o altres elements utilitzats en l'estiba de càrregues del comerç internacional.


Les recomanacions de la NIMF 15 –ordenades sota el títol “Directives per reglamentar l'embalatge de fusta utilitzat en el comerç internacional”– apunten a reduir el risc d'introducció de plagues cuarentenarias associades amb els components de fusta i l'ús d'aquest tipus de material per al transport.
La directiva 2004/102/CE –que homologa a Europa l'establert per la NIMF 15 de la FAO– estableix que els embarquis de mercaderies que arribin a la UE el 1° de març de 2005, i els successius, hauran d'estar certificats d'acord amb els requisits de la directiva al·ludida.


La directiva comunitària estableix els requisits fitosanitaris per a l'ingrés a la UE d'embalatges de fusta i fustes de suport i acomodació, i modifica els requisits fitosanitaris establerts per a fustes d'altres països d'orígen.
Igual que la UE, els organismes sanitaris de Canadà, Estats Units i Mèxic, els principals mercats de les exportacions argentines, han homologat les recomanacions de la NIMF 15.


Canadà les implementarà a partir de l'el 1º d'abril de 2005 i, fins a aquesta data, mantindrà els programes d'inspecció als embalatges de fusta. Estats Units i Mèxic faran el propi a partir del mes de setembre. I Austràlia ja les va adoptar des del 1º de setembre de 2004.
Així mateix, la regulació de la FAO indica com identificar –mitjançant marques apropiades reconegudes per les organitzacions nacionals de protecció fitosanitària i homologades internacionalment–les condicions i tractaments recomanats al fet que han estat sotmesos els components de fusta.

La NIMF 15 en l'Argentina
Per engegar la regulació de la FAO, la Secretaria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Aliments (SAGPyA) va emetre la resolució 626/03, que confirma la responsabilitat del SENASA en la prevenció i control de plagues que es transmeten per mitjà de la fusta utilitzada en els elements d'embalatge i suports d'acomodació.


Aquesta resolució crea així mateix el Registre Nacional de Centres d'Aplicació de Tractaments a Embalatges de Fusta (CATEM).
El CATEM és un centre habilitat per SENASA per aplicar els tractaments cuarentenarios de la NIMF 15 als embalatges i altres elements de fusta destinats al transport internacional de mercaderies d'exportació. En l'actualitat hi ha 50 centres registrats distribuïts al territori nacional.
Recentment, i a fi de facilitar el proveïment de fusta a les fàbriques d'embalatges, la SAGPyA va dictar la resolució 3/2005. Aquesta resolució incorpora als forns tradicionals de fusta dins del tractament tèrmic fixat per la NIMF 15.


El contingut de la derogada resolució 626/03 queda llavors incorporat a la resolució 3/2005, ordenant-se així en un sol text les normes referides a fusta per a embalatges.
Amb la resolució 3/2005 el país estarà en condicions de proveir la demanda de fusta per a embalatge i acomodació.

Els mètodes de tractament
En els CATEM es realitzen els tractaments –tèrmic i de fumigació amb bromur de metil– recomanats per la NIMF 15.
En el tractament tèrmic, el material per a embalatge de fusta haurà d'escalfar-se conforme a una corba temps/temperatura específica. El nivell mínim d'aprovació ocorre quan el centre de la fusta aconsegueix una temperatura mínima de 56º C, durant un període mínim de 30 minuts. Aquest tractament tèrmic s'indica amb la marca HT.
Al seu torn, en el tractament amb bromur de metil, s'estableixen diferents possibilitats estandarditzades d'aprovació relacionades amb la temperatura, dosis aplicades i registres de concentració. En aquest cas, la temperatura mínima no ha de ser inferior a 10º C i el temps d'exposició mínim haurà de ser de setze hores. El tractament de fumigació amb bromur de metil s'indica amb la marca MB.

Segellat i marques
La marca per certificar que un embalatge de fusta ha estat sotmès als tractaments especificats ha d'incloure almenys els següents signes:

El codi de dues lletres del país segons ISO
El codi numèric d'identificació del CATEM assignat per SENASA.
Abreviatura del tractament aplicat d'acord amb la Convenció Internacional de Protecció Fitosanitària (HT és tèrmic, MB indica bromur de metil i DB que la fusta tractada ha estat descortezada).

Les marques hauran de ser llegibles, permanents i no transferibles (gravades a foc, pirograbadas o segells amb tintes indelebles) i ser col·locades almenys en dues cares visibles i oposades de l'embalatge de fusta o fusta d'acomodació que se certifiqui. (atcitrus.com)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades