Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Un nuevo sistema automatiza la selección de frutas y hortalizas para su mejora genética
Agroinformación

Un nou sistema automatitza la selecció de fruites i hortalisses per a la seva millora genètica

Horticom News25/01/2005

25 de gener de 2005

Científics espanyols han fet un pas important perquè la indústria hortofrutícola pugui controlar la qualitat dels seus productes amb un sistema automàtic. Els nous dispositius electrònics, amb capacitat de detectar els seus propis errors, s'apliquen ja en la selecció d'hortalisses per a la millora genètica.

Científics espanyols han fet un pas important perquè la indústria hortofrutícola pugui controlar la qualitat dels seus productes amb un sistema automàtic. Els nous dispositius electrònics, amb capacitat de detectar els seus propis errors, s'apliquen ja en la selecció d'hortalisses per a la millora genètica, segons revela una investigació publicada en l'últim nombre de la revista Spanish Journal of Agricultural Research.

El control de la qualitat interna de fruites i verdures és viable en el laboratori des de fa anys, analitzant la resposta del producte quan la hi il·lumina amb llum infraroja. L'anàlisi de l'espectre resultant permet determinar el contingut de sucres de cada unitat sense haver de prendre cap com a mostra i destruir-la per poder analitzar-la. No obstant això, la incorporació d'aquesta nova tecnologia a la indústria no acabava de produir-se, a causa de les fallades que es produeixen al llarg dels mesos que dura una campanya de recol·lecció.

"Per poder portar aquesta tecnologia del laboratori a la indústria, desenvolupem un sistema d'autodiagnòstic", explica Pilar Barreiro, autora de l'estudi realitzat a la Universitat Politècnica de Madrid. Durant una campanya hi ha moltes possibilitats que l'aparell rebi senyals anòmals, però les diferències en els espectres poden passar desapercebudes sense la supervisió d'un tècnic especialitzat. "No obstant això, amb el nostre sistema, l'operari que maneja la màquina no necessita ser un expert", aclareix Barreiro.

Anàlisi multivariante

El dispositiu d'alarma salta quan el desgast del llum infraroig, un canvi en la temperatura dels fruits o alguna altra font de variació provoca senyals estranys. Les detecta gràcies a un procés de seguiment estadístic multivariante que revisa un a un els espectres generats als llarg del dia i és capaç de corregir alguns errors sobre la marxa.

Pilar Barreiro explica que "aquest mètode és molt fiable examinant 12 unitats per minut i aplicat a la indústria ha servit per classificar 200.000 bulbs de ceba durant l'últim trimestre del 2004". L'objectiu d'aquesta classificació és aconseguir una millora genètica del producte, que es comercialitza deshidratat. "Els sensors d'infraroig proper permeten conèixer el contingut en matèria seca de les cebes, que al productor li interessa que sigui alt per invertir menys energia a dessecar-ho", aclareix la investigadora.

El nou sistema d'autodiagnòstic, desenvolupat en el Laboratori de Propietats Físiques de Productes Agrícoles de la Universitat Politècnica de Madrid, servirà també en el futur per garantir al consumidor la qualitat i el sabor de fruites i hortalisses, en un sector cada dia més competitiu. Una fruita picada per dins es detecta fàcilment amb els mateixos sensors d'infrarojos, però cal adaptar la maquinària per poder analitzar les 10 unitats per segon i mantenir el ritme d'una cadena de producció per la qual circulen tones de fruits cada hora.

Referència: P. Barreiro et al. Multivariate diagnosi of the variability of NIR spectrometers under industrial aplication. Span J Agric Cap de bestiar. 2(4) 485-492 (2004)

Notícia presa de el Boletin de Notícies Agroinformacion.com (http://www.agroinformacion.com)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades