Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Aspectos principales de la actividad de investigación desarrollada por el equipo de fruticultura del Imida
Donada la importància de la producció fruitera de la Regió de Múrcia i la riquesa varietal de les principals espècies fruiteres d'os del nostre país

Aspectes principals de l'activitat d'investigació desenvolupada per l'equip de fruticultura de l'Imida

J. Rodriguez Navarro13/01/2005

Donada la importància de la producció fruitera de la Regió de Múrcia i la riquesa varietal de les principals espècies fruiteres d'os del nostre país, s'ha atès, dins de l'àrea de material vegetal de l'equip del fruticultura de l'Imida, tres aspectes fonamentals: els bancs de germoplasma, la selecció i millora genètica i l'adaptació i comportament de noves espècies i varietats.

L'estructura de recerca de l'Equip del Fruticultura de l'IMIDA està  organitzada en dues àrees d'activitat fonamentals: Material vegetal i Propagació.

Donada la importància de la producció fruitera de la Regió de Múrcia i la riquesa  varietal de les principals espècies fruiteres d'os del nostre país, s'ha atès, dins de l'àrea de Material  Vegetal, els  tres aspectes següents:

1) Bancs de Germoplasma, amb la prospecció i recopilació de varietats locals i tradicionals de les principals espècies fruiteres.
En l'actualitat el desenvolupament d'aquesta activitat ha donat com resultat la inclusió de les col·leccions d'albercoquer, presseguer, noguera i Moráceas dins del Programa de Conservació dels Recursos d'Interès Agroalimentari del Ministeri de Ciència i Tecnologia. Les espècies considerades i el nombre d'individus locals o tradicionals inclosos en col·lecció, s'exposen en el quadre 1.

Quadro 1. Materials autòctons i tradicionals en col·lecció


L'origen dels materials d'albercoquer correspon principalment a  tipus i varietats locals de Múrcia i València, amb presència també de tipus de Castella-la Manxa i Arxipèlag Canari
Respecte al presseguer, s'han inclòs individus representatius  de  les poblacions de Múrcia, de Gorga (Alacant), de  Periana (Màlaga), de  Castillejar, Corts de Basa i Zujar a Granada, de Sierra Mágina (Jaén) d'Isso (Albacete), de la Nava (Huelva),  de Lleida i de l'Arxipèlag Canari ( Sta Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canària, Ferro i La Palma).
Les poblacions de noguera estudiades han estat, principalment, les corresponents a  Nerpio (Albacete), El Safareig (Salamanca), Venda de Zafarraya (Màlaga), Galaroza (Huelva) i  Astúries,  recuperant arbres d'interès de Múrcia, València, Ronda (Màlaga), Cantàbria i Tarragona.

Les Moráceas, de les quals existeixen representants dels gèneres Broussonetia, Maclura i  Morus, aquesta ultima amb les espècies alba i nigra, tenen la seva localització a Múrcia i Conca del Segura, corresponent 23 a tipus o individus locals i altres 23 a varietats estrangeres.

2) Selecció i Millora Genètica de varietats i portainjertos de fruiteres d'os i noguera.
Aquesta activitat, iniciada en 1978,  ha tingut com a base inicial el material derivat dels processos de prospecció i recol·lecció de material vegetal havent estat ampliada posteriorment amb la  Millora Genètica. Els resultats de la selecció de varietats i l'actual situació d'activitat es resumeix en el quadre 2.

Quadro 2. Seleccions de varietats fruiteres



Les seleccions de presseguer de Múrcia, totes elles registrades i  inscrites en el Registre de Varietats Protegides, ocupen un període de maduració de primers de juliol a primers d'Agost i  corresponen  2 al grup de Marujas Avenir, 2 al de Marujas, 4 al de Jerónimos, 3 al de Calabaceros, 2 al de Campillos i un al de Camusos o Paraguaians (platicarpos), tots de carn groga, dura i os adherent, excepte camusos o Paraguaians que és de carn blanca.
Les seleccions de Periana, en previsió de registre, són totes elles de carn groga, dura i os adherent, de maduració al setembre, excepte una de carn groga, semidura i de maduració a primers de Julio
Les seleccions de Gorga, també en fase final i previsió de registre, són de carn groga dura i os adherent, totes elles de maduració molt tardana (setembre i Octubre).
Les seleccions d'albercoquer corresponen a dos de les principals varietats conreades a Múrcia; Búlida, per a fresc i conserva, amb dos clons rellevants i Velásquez, de consum en fresc, amb un clon d'elevada productivitat.
Les 10  seleccions de noguera, en previsió de registre, procedeixen de les poblacions estudiades i  de creuaments dirigits a partir de parentals seleccionats  de poblacions adaptades a elevada altitud (superior a 1300 m s.n.m.) o a cotes baixes, (inferior a 300 m s.n.m.), de curt període juvenil i adequades característiques agronómicas i de el  fruit.
L'activitat relativa a la selecció de portainjertos  i la seva situació actual, es reflecteix en el Quadre 3

Quadro 3. Seleccions de portainjertos fruiteres



El  portainjertos Major, és resistent a terrens clorosantes, més tolerant a nemátodos Meloydogine sp i Armillaria que el GF 677 i compatible amb presseguer, nectarina, ametller i varietats de  prunera japonesa. Es troba inscrit en el  Registre Comunitari de  Proteccions Vegetals i cedit en règim d'explotació temporal a vivers seleccionadors espanyols.
La sèrie Cieza d'híbrids espontanis, en fase final prèvia a la seva inclusió en registre, és de gran rusticidad i comprèn de molt vigorosos a vigor mitjà i la sèrie MU, obtinguda per hibridació de  Titan x Nemaguard, és resistent a nemátodos del gènere Meloydogine i constitueix  una escala de vigors (d'1 a 4) que comprèn d'escàs vigor a molt vigorós.
La sèrie V és una selecció de pruneres pollizos de Múrcia  procedent de la selecció conjunta de l'albercoquer Búlida, de perfecta adaptació i compatibilitat amb albercoquer, presseguer i prunera, lliure de virus i amb bona reproducció per cultiu in vitro.
Les seleccions de portainjertos de noguera, tots ells Juglans règia, per ser resistents al Blackline, es dirigeixen cap a la toleràncies o resistències a Armillaria i némátodos, adaptació a diversos tipus de sòl i tolerància a calcària. 

3) Adaptació i comportament de noves espècies i varietats, amb la introducció i estudi de varietats d'albercoquer, presseguer, nectarina,  prunera, cirerer, noguera i festuc en diversos ambients de la regió de Múrcia, a través de les col·leccions existents en  cinc finques experimentals, situades a 30 m, 140 m, 330 m, 360 m i 625 m s.n.m.

Dins de l'àrea de Propagació s'han desenvolupat de manera fonamental les tècniques d'empelt, de multiplicació per estaquillado llenyós i cultiu in vitro, sent de destacar referent a això les següents resultats d'aplicació:
 
- Metodologia de la reproducció de portainjertos fruiteres d'os mitjançant la tècnica d'estaquillado llenyós, amb aplicació a la multiplicació d'híbrids MxA GF677, Major i Adafuel, pruneres Mariana 2624, Mariana GF 8-1, Mirobolán B,   Adara, Mompol i Montizo, i cirerer SL-64 entre uns altres.
- Metodologia per a la determinació de mitjans específics en la multiplicació per cultiu in vitro

- Metodologia de la reproducció de portainjertos fruiteres d'os mitjançant la tècnica de  cultiu in vitro, amb aplicació particular  en la multiplicació d'híbrids presseguer x ametller i pruneres pollizo de difícil multiplicació per altres tècniques tradicionals.

- Metodologia de la reproducció de la noguera mitjançant la tècnica de  cultiu in vitro, amb especial incidència en la determinació i utilització de mitjans específics de cultiu

- Metodologia de la reproducció de la noguera per llavor (germinació) i empelt amb l'aplicació de calor en la unió.

El sistema d'aplicació de calor en la unió per a l'empelt de material llenyós, en parada vegetativa,  i d'especial aplicació per a noguera i pistachero figura com a Palesa d'Invenció de l'INIA en l'Oficina Espanyola i Patents i Marques.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades