Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Sostenibilidad versus diversidad
La Jardineria Mediterrània al desè Congrés de l’APEVC

Sostenibilitat versus diversitat

Jordina Papasseit24/11/2004

El programa de l'esdeveniment estava centrat a contestar la pregunta, quant a la jardineria mediterrània què hem de prevaler la sostenibilitat o la diversitat?. Es va comptar amb els professionals que més treballen en aquests temes. Entre els assistents es va deslligar un gran debat entorn de com fer realitat la sostenibilitat i la diversitat en els espais verds. Per a molts, el problema estava relacionat amb l'hostilitat al canvi dels clients, ciutadans i els professionals de manteniment.

L'11 i 12 de novembre de 2004 va tenir lloc a Peralada (Girona) el desè Congrés de la APEVC Associació de Professionals dels espais verds de Catalunya) que va reunir prop de 200 participants.

El programa de l'esdeveniment estava centrat a contestar la pregunta, quant a la jardineria mediterrània què hem de prevaler la sostenibilitat o la diversitat?. Es va comptar amb els professionals que més treballen en aquests temes. Entre els assistents es va deslligar un gran debat entorn de com fer realitat la sostenibilitat i la diversitat en els espais verds.

Per a molts, el problema estava relacionat amb l'hostilitat al canvi dels clients, ciutadans i els professionals de manteniment. En l'opinió de Jordi Fàbregas, mestre jardiner “tots nosaltres trobem en el nostre imaginari visual jardins forans on la gespa és l'element principal. A causa de les necessitats d'estalvi d'aigua, està creixent l'interès pel jardí mediterrani. Est respon a les nostres necessitats climàtiques bàsiques: ombra, frescor a l'estiu i calidesa a l'hivern".

De les jornades de treball hem de destacar dos temes que transcendeixen. El primer es refereix a noves investigacions per a la millora dels criteris de selecció d'espècies per a la jardineria mediterrània duta a terme per Josep Maria Montserrat i Mónica Casanovas de l'Institut Botànic de Barcelona. Encara que ens trobem en un clima mediterrani molt freqüentment s'han escollit espècies de procedència tropical i subtropical. En aquest estudi s'han catalogat i identificat les característiques de les espècies llenyoses més conreades en el litoral mediterrani prenent com a referència els parcs de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, així com s'han estudiat la climatologia de l’àrea de procedència de cada espècie i el seu hàbitat natural.

Es constata que existeix una gran abundància d'espècies llenyoses que no pertanyen a la conca Mediterrània 72%, enfront d'un 28% d'autòctones. De les alóctonas, gairebé un 40% procedeixen d'Àsia. Aquestes zones normalment presenten una distribució anual de temperatures similar a les del clima mediterrani, amb una particularitat els estius humits. La investigació contínua estudiant els caràcters morfològics per a una classificació funcional d'espècies de la jardineria mediterrània de baix manteniment. Després de llegir els les conclusions d'aquest estudi potser hem de reflexionar més sobre la climatologia de les espècies que introduïm en els nostres dissenys.

El segon tema interessant es refereix a les espècies ornamentals invasores. Les espècies invasores són la segona causa de la perduda de biodiversitat. Són espècies invasores les que s'han introduït en un ambient diferent al del seu origen, per tenir una descendència fèrtil són capaces de colonitzar llocs llunyans al lloc on va ser introduïda.

Nuria Membrives va demanar cautela respecte a certes espècies que han estat invasores en alguna zona. La directora de el Jardí Botànic de Barcelona va informar que aquests temes s'estan estudiant en el seu organisme. De totes maneres al nostre país encara no existeix cap llista d'espècies ornamentals potencialment invasores. Tots els participants van estar d'acord que els especialistes en jardineria han d'assumir aquesta responsabilitat i que aquesta tasca ha de dur-se a terme en un futur proper per alguna organització o entitat.

La guinda del Congrés va ser la commemoració del desè aniversari de l'associació. La primera junta directiva de l’APEVC formada per: Xavier Fábregas, Josep Dt.. Mompin, Jordi Chueca, Anna Fortó, Joaquim Bosch i Angels Rosal va donar un toc humorístic a la situació del paisatge en la Com

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades