Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a CD interactivo sobre plagas más frecuentes del campo chileno
Octubre de 2004

CD interactiu sobre plagues més freqüents del camp xilè

Horticom News28/10/2004

28 d'octubre de 2004

La primera guia i el primer CD interactiu per monitoreo de plagues agrícoles xilenes i organismes naturals que poden controlar-les és el resultat d'un projecte que va ser recolzat per la Fundació per a la Innovació Agrària (FIA) i que presenta informació per combatre les malalties de fruiteres i hortalisses, d'acord a les seves característiques i regió d'ubicació.

Llancen CD interactiu sobre plagues més freqüents del camp xilè

Gràcies a un projecte de la FIA,apareixen una guia i un CD interactiu per a l'agricultor que classifiquen i descriuen les plagues més comunes dels horts de fruites i hortalisses, així com els enemics naturals que els mantenen a ratlla.


SANTIAGO.- La primera guia i el primer CD interactiu per monitoreo de plagues agrícoles xilenes i organismes naturals que poden controlar-les és el resultat d'un projecte que va ser recolzat per la Fundació per a la Innovació Agrària (FIA) i començarà a distribuir-se des del 26 d'octubre de 2004, i que presenta informació per combatre les malalties de fruiteres i hortalisses, d'acord a les seves característiques i regió d'ubicació.

Es tracta de 3 mil peces de material didàctic que inclouen cartilles d'instruccions per monitorear les plagues, guies fotogràfiques de reconeixement per al productor i CD interactius, que seran distribuïts entre petits, mitjans i grans agricultors i que contenen informació il·lustrada per efectuar la detecció i preparar al personal dels predios en aquestes matèries.

Les plagues que va incloure la recerca van ser les que ataquen de manera regular els horts de raïm de taula, carozos, pomáceas, paltos, tomàquets i cebes.

A diferència d'un tractat d'entomologia, el projecte va buscar respondre en llenguatge simple i accessible a tots els productors agrícoles les preguntes sobre quines monitorear, com monitorear i on monitorear, així com la descripció senzilla de quins enemics naturals o organismes benèfics poden ajudar a controlar les malalties dels predios.

Monitoreo
El projecte es va executar a la Regió Metropolitana i el seu objectiu va ser generar material de consulta per a agricultors, que permetés monitorear correctament les plagues i els organismes benèfics en els seus cultius i asseure bases per al control integrat de plagues. El finançament va provenir de FIA i l'executor del projecte va ser la Fundació per al Desenvolupament Frutícola (FDF). Va partir al desembre de 2002 i finalitza al novembre d'aquest any.

Margarita d`Etigny, directora de FIA, explica que aquest projecte s'inscriu en “l'esforç permanent de la institució per contribuir al fet que l'agricultor xilè compti amb eines per a un maneig integral del seu predio, amb informació útil, comprovada i al seu abast, de manera de millorar els seus resultats productius i amb això la seva possibilitat d'inserció als mercats i la seva qualitat de vida”.

El material està orientat a la identificació visual en terreny de cadascuna de les plagues més freqüents del camp, en cadascun dels seus estadis de desenvolupament, mitjançant una foto-guia i el CD d'identificació de plagues i organismes benèfics, juntament amb la cartilla per al correcte registre del monitoreo.

Control integrat
El sistema de producció agronómica que inspira el projecte es diu Control Integrat, i té a veure amb l'aprofitament d'un grup d'enemics naturals que poden enfrontar-se a les plagues i controlar-les, en col·laboració amb productes químics.

D'acord als especialistes, l'enfocament comporta efectes positius sobre el medi ambient i potencialment podria disminuir el nombre d'aplicacions en una zona agrícola, reduir les manipulacions de productes tòxics dels operaris i respectar la presència d'organismes benèfics, que poden contribuir a llarg termini a millorar la biodiversitat local.

El projecte, d'acord a l'interès de la Fundació per a la Innovació Agrària, s'inscriu en les Bones Pràctiques Agrícoles i el sistema de Producció Neta.

“Abans del projecte no existia un criteri uniforme per monitorear plagues, i molts productors ho feien a ull nu o amb lupes de diferents augments, o sense prendre en compte el cicle de vida de cada insecte” explica Isabel Reveco, supervisora de FIA per al projecte. “Amb aquest material, estem contribuint al fet que l'agricultor compti amb eines adequades per al correcte monitoreo de plagues i organismes benèfics, en relació a l'ús o no de productes fitosanitaris”.

El material presenta una col·lecció d'al voltant de 600 fotos, que abasten prop de 26 insectes i àcars considerats plagues i danys, i prop de 35 enemics naturals en diferents etapes de la seva evolució.

El projecte va tenir la seva inspiració en més de 3 mil visites a predios de productors que va realitzar la FDF, en les quals va constatar l'absència d'informació per identificar plagues i organismes benèfics.

Per fotografiar les plagues i els seus enemics naturals, es van recórrer predios entre Quillota i Curicó, especialment horts abandonats, per trobar poblacions desenvolupades d'aquests organismes.

Després es va redactar una descripció de cada organisme, incloent la seva aparença tal com es troba en terreny, les característiques del dany que genera i una indicació de les dates típiques en què es presenta en estats de desenvolupament en què s'ha de detectar. Cada organisme apareix il·lustrat en cadascun dels seus estats, tant amb fotografies com amb dibuixos a escala real.

Actualment, es recomana que els productes fitosanitaris s'apliquin només en aquelles àrees del predio realment infectades, o en aquelles etapes de desenvolupament de l'insecte en què resulta més vulnerable a aquests químics. D'aquí la importància de poder monitorear correctament la presència d'aquestes plagues, identificant amb precisió l'etapa de vida en què es troba.

Publicat en http://www.economiaynegocios.cl

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades