Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Tecnologías de Producción del Melocotón: Tendencias según Exigencias Cualitativas y de Seguridad Alimentaria de los Mercados
Curs de l'Escola Agrària de Cogullada

Tecnologies de Producció del Préssec: Tendències segons Exigències Qualitatives i de Seguretat Alimentària dels Mercats

HorticomNews18/10/2004

18 d'octubre de 2004

La incorporació de les últimes tecnologies al procés productiu del presseguer és vital per mantenir la competitivitat de les empreses frutícolas. La correcta elecció varietat-patró, ús eficient de recursos, producció integrada, recol·lecció segons paràmetres que garaticen la qualitat, adequat tractament poscosecha, etc., seran claus en el futur de la producció del presseguer.

Dates: 16, 17 i 18 de novembre de 2004
Horari: 16 i 17 de novembre de 9:30 a 20 hores.
18 de novembre de 9,30 a 17,30
Lloc: Escola Agrària de Cogullada
Monestir de Cogullada
Camí de Cogullada, 127. ZARAGOZA.

Quota d'inscripció: La quota d'inscripció, una vegada efectuades les corresponents subvencions, queda reduïda a 250 euros per participant, inclòs esmorzars de treball.
Inscripcions i Informació: Telèfon 976.46.40.30.

Termini d'inscripció: Es rebran inscripcions fins al dia 15 de novembre de 2004,  l'adjudicació de places es realitzarà per rigorós ordre de trucada.

Objectius:
En el presseguer, igual que en altres espècies fruiteres, els avanços tecnològics en els últims anys han estat constants. La seva incorporació al procés productiu és vital i ho serà encara mes en el futur per mantenir la competitivitat de les empreses frutícolas, les produccions de les quals hauran d'obrir-se camí en un mercat cada vegada mes globalitzat.

Davant aquestes perspectives l'elecció de les zones de producció més adequades des del punt de vista edafo-climàtic, la correcta elecció varietat-patró i per tant la millor adaptació a les mateixes, l'ús eficient de l'aigua de reg i dels fertilitzants, l'eficient protecció fitosanitària, la implementació de la producció integrada, la recol·lecció sobre la base de paràmetres que permetin optimitzar la qualitat i satisfer al consumidor, l'adequat tractament poscosecha, la implementació d'un sistema de trazabilidad i l'adopció de diferents protocols que certifiquin el procés productiu i el seu respecte mitjà ambiental seran els aspectes claus en el futur de la producció del presseguer.

El curs serà eminentment pràctic i està dirigit a tècnics d'explotacions frutícolas, productors, agents implicats en el procés de comercialització, estudiants d'enginyeria i formació professional agrària, i altres persones interessades en el tema.
Continguts:

BLOC I: SITUACIÓ MUNDIAL I MATERIAL VEGETAL
*       La situació mundial de la producció del presseguer, àrees productores intercanvis, tendències varietales, de la producció i del consum.
*       La millora genètica del presseguer a Itàlia. Programa millora de l'Istituto Sperimentale vaig donar Roma. Millora de la qualitat: l'exemple de la sèries Giacho i UFO. La introducció de resistències a les noves varietats
*       La millora genètica del presseguer a França. Programes de millora i tendències varietales.
*       El programa de millora genètica de l'INRA. Selecció sobre la base de resistència a malalties, rusticidad i qualitat. Les noves varietats amb especial referència als paraguaians i les platerinas.
*       Situació varietal en presseguer: programes mundials de millora genètica, objectius i principals característiques.
*       Programa de millora genètica del presseguer en l'IVIA.
Objectius de millora, introducció de resistència a Sharka i altres
patògens, l'aportació de les noves tecnologies.
*       El cultiu del presseguer a Catalunya. Comportament agronómico de noves varietats de presseguer, nectarina i pavía a Catalunya.
*       Comportament agronómico de nous patrons de presseguer.
*       Situació dels portainjertos de presseguer a Espanya.
*       Obtenció de nous patrons per al presseguer per l'Estació Experimental d'Aula Dei (CSIC). Millora per a la resistència a clorosis fèrrica i asfíxia: nous híbrids interespecíficos

BLOC II: TECNOLOGIA DE PRODUCCIÓ
*       Aspectes fisiològics aplicats a la poda, a l'aclareo i als sistemes de formació del presseguer.
*       Mètodes per a l'estimació de la producció potencial en presseguer: casos pràctics d'aplicació a la Vall de l'Ebre.
*       Necessitats hídriques i estratègies de reg en presseguer.
*       Possibilitats de control de vigor, millora de la qualitat i estalvi d'aigua mitjançant l'aplicació de reg deficitari.
*       La protecció del cultiu enfront de les principals plagues. Estratègies de control, matèries actives disponibles. Aspectes mediambientals i registre únic europeu.
*       La protecció del cultiu enfront de les principals malalties. Estratègies de control i matèries actives disponibles.
*       El cultiu del presseguer en zones amb baixes disponibilitats de va fregir hivernal. Varietats "low Chilling": aspectes agronómicos.
Possibilitats del cultiu baix plàstic.
*       Situació actual i perspectives comercials de les varietats
extra-precoços. Situació davant noves zones emergents del Marroc, Algèria i Turquia.

BLOC III: QUALITAT, CONSUM I SEGURETAT ALIMENTÀRIA
*       Característiques qualitatives de noves varietats i tendències de consum.
*       Panells de satisfacció de consumidors. Característiques de valoració. Introducció de preferències de consum com a objectius de millora.
*       Qualitat i seguretat alimentària com a estratègies de venda als mercats europeus. Producció integrada en presseguer.
*       Implementació de diferents sistemes de qualitat (EUREP GAP, BCR, Nature's Choice, etc.), certificació, trazabilidad i establiment dels punts crítics de control (PACCP) sota la perspectiva de la seguretat alimentària.

Coordinació:
*       Dr. Ignacio Iglesias Castellarnau. Responsable del programa introducció i avaluació de material vegetal. IRTA-Estació Experimental de Lleida

Professorat:
*       Dr. Carlo Fideghelli. Director de l'Istituto Sperimentale per la Frutticoltura, Roma (Itàlia).
*       Dr. Thierry Pascal. Responsable del programa de millora genètica de l'INRA-Avignon (França).
*       Sr. Christian Hilaire. Responsable programa préssec i pera. Ctifl-Balandran (França).
*       Sr. Piere Arnaud. Responsable producció i desenvolupo Grup MERAVELLA (Sevilla).
*       Dra. Marisa Badenes. Responsable programa millora genètica fruiteres d'os de l'IVIA
(València).
*       Dr. Joan Girona. Cap de l'Area de Tenología Frutícola. Centro UdL-IRTA.
*       Sr. Pedro Martín. Responsable de Qualitat del Grup ROYAL (Sevilla).
*       Dra. M. Angeles Moreno. Cap del Departamente de Fruticultura de la I.I. d'Aula Dei-CSIC (Saragossa).
*       Dr. Bernardo Royo. Professor titular de fruticultura de l'ETSEA. Universitat Pública de Navarra.
*       Sr. Ramón Torà. Tècnic Servei de Sanitat Vegetal. DARP-Generalitat de Catalunya.

Per a més informació: jadominguez@ibercaja.es

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades