Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Leguminosas para frenar la pérdida de patrimonio genético agrícola y beneficiar a las aves esteparias
La Fundació Global Nature lidera des de Palència un projecte nacional per a la recuperació de cultius locals de leguminosas a la Xarxa Natura 2000

Leguminosas per frenar la pèrdua de patrimoni genètic agrícola i beneficiar a les aus esteparias

DiCyT17/01/2012

17 de gener de 2012

La Fundació Global Nature lidera des de Palència la recuperació i sembra de leguminosas amb un projecte de quatre anys, finançat pel ministeri de Medi ambient, en col·laboració amb els agricultors en espais de Xarxa Natura 2000 i Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). La pràctica d'aquests cultius tradicionals frena, segons el parer dels investigadors, la pèrdua de patrimoni genètic i beneficia a les últimes de poblacions d'aus esteparias.
Els objectius generals del projecte són la fixació de població en comarques incloses o limítrofes a la Xarxa Natura 2000, la diversificació productiva per afavorir la competitivitat, la formació d'agricultors per a la recuperació de cultius diferenciats que possibilitin ocupar nous nínxols de mercat, el fre a la degradació de molts hàbitats singulars de la Xarxa Natura 2000 i la creació de zones tampó (buffer zones) a l'entorn de llacunes esteparias.

La presentació del projecte ha tingut lloc avui en la nau de Global Nature de Fonts de Nava, localitat palentina on s'ha centralitzat la neteja i envasat de totes les produccions de leguminosas de Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

Nau de llavors. Foto: Global Nature
Nau de llavors. Foto: Global Nature.
En aquesta nau s'emmagatzema la producció d'ambdues regions, es neteja i s'envasa. Des d'aquí es realitza a més la distribució de venda i de llavor i, en breu, estarà disponible la venda a través de la web de la Fundació Global Nature. En aquest segon any de projecte la producció de leguminosas ha aconseguit a 120.000 quilos, i ha comptat amb 100 agricultors a Castella-la Manxa i prop de 200 a Castella i Lleó.

En paraules d'Eduardo de Miguel, director-gerent de Global Nature, “les organitzacions conservacionistes són aliats del sector agrari, ja que aquest projecte contribueix al fiançament de la població rural, l'increment en les rendes agràries, sense oblidar que a més afavoreix la fixació de carboni en sòls per mitigar l'acció dels gasos d'efecte hivernacle (GEI)”.

Cigró pedrosillano i llentia pardina

A Castella i Lleó la producció de llegum és de les varietats cigró pedrosillano i llentia pardina. Un dels agricultors que està produint en el marc d'aquest projecte, Jesús Sendino, afirma que “conrear dins aquesta iniciativa és millor perquè suposa una alternativa al girasol i altres cereals”. “Encara que hi ha menor producció, és de major qualitat”, afegeix l'agricultor. Les previsions en el marc del projecte per a Castella i Lleó en 2012 són el cultiu de 100 hectàrees de cigró pedrosillano i la mateixa superfície per a cultiu de llentia pardina.
Llegums emmarcats en el projecte. Foto: Global Nature
Llegums emmarcats en el projecte. Foto: Global Nature.
En concret, els espais on es conreen les leguminosas són la ZEPA Nava-Campos Nord i Nava-Campos Sud, on es conrea llentia pardina i cigró pedrosillano a Castella i Lleó; i la ZEPA Aiguamolls de La Manxa, on es produeix la llentia castellana, una part d'aquesta producció en cultiu ecològic. En la Comunitat Canària, els cultius realitzats a les illes de Tenerife i La Palma provenen de la recuperació de llavors agrícoles de leguminosas com el jueu “llard“o la jueva ”mantell de la Verge”, així com la llentia canària, totes espècies molt escasses i que encara es troben a la vora de la seva desaparició com a cultius.

Objectius específics

De manera més específica, el projecte preveu aconseguir altres objectius, com la recuperació i augment de la superfície de cultiu general de leguminosas a les àrees de treball pilot, la recuperació i augment de la superfície de cultiu de varietats locals de leguminosas abandonades o la utilització de les quals es trobava molt restringida, el rescat i catalogació de noves varietats agrícoles locals presents als territoris inclosos en l'àmbit d'actuació del projecte i la seva incorporació a bancs de germoplasma, l'augment del valor afegit per a l'agricultor en cultius de leguminosas a les àrees de treball pilot, la creació de llocs de treball per a joves i dones en el sector de la comercialització i promoció d'aquests productes i incrementar la diversificació paisatgística i d'hàbitat en espais naturals d'alt valor ecològic.

Així mateix, es busca generar una major disponibilitat de recursos tròfics per a la fauna local, especialment per a les aus esteparias i, per tant, millora d'aquestes poblacions i de la qualitat ambiental de l'entorn, la qual cosa redundarà en l'atracció turística d'aquestes comarques, crear una marca diferenciada per les leguminosas de qualitat produïdes a l'entorn de la Xarxa Natura 2000, i fomentar la difusió i comercialització d'altres productes de la zona mitjançant la creació de punts de venda que incloguin aquests productes.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades