Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La expansión internacional consolida a Semillas Fitó entre las principales compañías de semillas del mundo
La companyia porta a Fruit Logistica el seu ampli catálago de llavors que ja comercialitza per tot el planeta

L'expansió internacional consolida a Llavors Fitó entre les principals companyies de llavors del món

Redacció Interempresas16/01/2012

16 de gener de 2012

En 1995, Llavors Fitó estava dedicada pràcticament al cent per cent al mercat nacional de llavors. Solament 15 anys després, l'expansió internacional de la companyia ha estat espectacular i avui ja factura en l'exterior el 50% de les seves vendes anuals, que van superar els 60 milions d'euros l'any 2011. Aquest èxit fa que es faci necessària la seva presència en cites com Fruit Logistica (Pab.1.2, stand D03) on s'exposa una vegada més l'expansió internacional de la companyia, basada en tres pilars: la inversió en R+D+i a cada zona, treballar amb oficines i personal propis als principals mercats i el desenvolupament d'una xarxa d'agricultors col·laboradors a nivell local.
Aconseguir arribar i mantenir-se entre les empreses de llavors més importants del món, tant si analitzem el mercat de llavors hortícoles, com des del punt de vista dels obtentores de noves varietats (ja siguin hortícoles, de gran cultiu i cespitosas), és una tasca complexa. Llavors Fitó ho ha aconseguit en els últims 15 anys gràcies a un procés d'expansió internacional que ha anat desenvolupant-se en diverses fases, arribant primer als mercats més propers i semblances al nostre en el Mediterrani, abastant després la zona de Llatinoamèrica i afrontant ara el repte dels mercats en expansió d'Àsia.

Aquest procés ha seguit, en certa manera, una lògica dins de la dinàmica de la companyia, que en les seves més de 130 anys d'història ha anat estenent la seva presència dins d'Espanya, passant de Barcelona a Lleida, després a Extremadura o Almeria i a la resta de zones, seguint sempre el desenvolupament de l'agricultura productiva (grans cultius, agricultura intensiva, etc.). En un moment donat, i tenint en compte la diversitat agroclimática del nostre país i l'enorme inversió en investigació que és necessària per treure al mercat noves varietats, es va fer imprescindible seguir creixent cap a l'exterior i començar per l'àrea mediterrània, amb cultius i condicions molt semblades a les nostres.

Les filials de Llavors Fitó compten amb oficines pròpies, centre d'investigació, camps d'assaig i agricultors col·laboradors...
Les filials de Llavors Fitó compten amb oficines pròpies, centre d'investigació, camps d'assaig i agricultors col·laboradors.

Una expansió basada en la innovació

La política d'expansió internacional s'ha basat en els mateixos pilars que han fet créixer a la companyia: inversió en R+D+i a nivell local per desenvolupar varietats adaptades a cada zona; operar amb oficines i personal comercial propi als principals mercats, creant sempre centres d'assaig i, fins i tot d'investigació, a cada territori i, finalment, la creació d'una xarxa d'agricultors col·laboradors amb els quals millorar junts les varietats existents.

Amb aquesta filosofia, Llavors Fitó ha creat fins avui un total de quatre filials comercials a Turquia, Itàlia, Mèxic i Portugal, i en 2012 es crearà la filial de França. Totes les filials compten amb oficines pròpies, centre d'investigació, camps d'assaig i centenars d'agricultors col·laboradors. A més, compta amb quatre centres de desenvolupament a Agadir (el Marroc), Amman (Jordània), Sao Paolo (Brasil) i Shandong (Xina). En les filials i centres de desenvolupament treballen 80 persones, que formen part dels 300 empleats totals de la companyia, i la xifra va pujant a poc a poc a mesura que s'abasten nous mercats.

Llavors Fitó ha creat fins avui un total de quatre filials comercials a Turquia, Itàlia, Mèxic i Portugal, i en 2012 es crearà la filial de França
Si fem un repàs històric a aquest desenvolupament veurem que en 1997 comença amb força el treball d'expansió internacional buscant mercats propers i semblances al nostre. No obstant això, aquest treball de prospecció deixa clar que és necessari estar present a cada zona i treballar de forma local. Així, l'any 2000 Jordània és el país on s'inaugura el primer centre de desenvolupament fora d'Espanya. En 2001 s'obre la filial de Turquia, que de moment és la més important de la companyia amb 40 empleats i que acaba de celebrar el seu desè aniversari. En 2004 s'obre una altra de les filials importants de cara a l'àrea mediterrània com és Itàlia, amb 12 empleats i un important potencial de creixement. En 2006 es dóna el salt a Llatinoamèrica arribant a Brasil amb un centre de desenvolupament a la zona i en 2007 s'obre un altre d'aquests centres al Marroc. L'any 2009 també és important, ja que s'aposta per crear una filial a Mèxic que ja compta amb sis empleats i que ha inaugurat recentment el seu Centre d'Investigació propi. Ja en els últims dos anys s'han obert una altra filial a Portugal amb dos empleats i un centre de desenvolupament a Xina, on treballa un empleat de Llavors Fitó.

Posició de lideratge en l'exterior

Tot aquest procés d'expansió internacional a través de filials i centres de desenvolupament s'ha completat amb una xarxa de distribuïdors en exclusiva de Llavors Fitó en més de 40 països del món i en una posició de lideratge en molts mercats, principalment en albergínia, meló tipus europeu (groc, pell de gripau, etc.) i cogombre.

La presència de Llavors Fitó es concreta en països amb una agricultura molt productiva i competitiva que necessita varietats híbrides que tenen més valor, tant a l'hora de comprar la llavor com a l'hora de vendre el producte final al mercat internacional. Aquestes llavors es produeixen en diversos països del món i es manen a la seu central de Barcelona o a Bellpuig (Lleida), on es realitza el control de qualitat (una de les claus de l'èxit de la companyia) i s'envasen i distribueixen a tothom.

Assajos de Llavors Fitó a Xina
Assajos de Llavors Fitó a Xina.
És evident que créixer en mercats tan diferents com Itàlia, Turquia, Mèxic o Xina implica un continu esforç a reorientar les línies de R+D+i de cadascuna de les famílies de productes de la companyia. Des del principi la inversió en R+D+i de Llavors Fitó ha anat sempre enfocada a beneficiar als productors (millorant la producció, la resistència de la planta i la qualitat del fruit), als distribuïdors (allargant la vida dels productes, però sense perdre qualitat) i, en el cas de les hortícoles, als consumidors (millorant tots els aspectes organolépticos de vista, sabor i textura). A això cal sumar l'aposta de futur de la companyia per la Biotecnologia (amb les seves modernes instal·lacions a Cabrera de Mar, Barcelona) que li van a permetre tenir un avantatge competitiu en un mercat cada vegada més global.

De cara al futur l'objectiu és clar i el primer serà consolidar la presència de Llavors Fitó en tots aquests mercats on ha arribat en els últims 10 anys. El segon pas ha de ser el mercat asiàtic (Xina i Índia, principalment), ja que dues terceres parts del consum hortícola mundial està en aquesta zona i aposta per aquest mercat. Amb tot això es pot aconseguir a mitjà termini l'objectiu d'arribar a facturar 100 milions d'euros anuals, amb un 75% de vendes en l'exterior, la qual cosa culminaria amb èxit l'expansió internacional de Llavors Fitó en tan sol una mica més de dues dècades.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades