Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Investigadores del Itagra comprueban la efectividad del ozono para desinfectar suelos agrícolas
En els assajos amb microorganismes aerobios mesòfils s'han obtingut nivells de desinfecció similars o més alts que amb els productes químics habituals

Investigadors de l'Itagra comproven l'efectivitat de l'ozó per desinfectar sòls agrícoles

Agència de Notícies per a la Difusió de la Ciència i la Tecnologia (DiCYT)21/11/2011
El centre tecnològic Itagra de Palència ha conclòs la investigació que tractava de determinar l'efectivitat de l'ozó, un gas amb gran capacitat oxidant, en la desinfecció de sòls agrícoles. En els assajos realitzats s'ha estudiat l'efecte de l'ozó sobre el desenvolupament de diversos microorganismes (concretament floridures i llevats, aerobios mesòfils i patògens de la maduixa) i les herbes adventícies, així com la respiració microbiana (respirometría) i les propietats físic químiques del sòl. Finalment, per comprovar els possibles efectes tòxics sobre les plantes, s'han dut a terme els test de fitotoxicidad de Zucconi i Juste. Per a això, s'ha aplicat l'ozó durant diferents intervals de temps a través d'un difusor col·locat en un recipient que conté el sòl i, posteriorment, s'han realitzat les anàlisis.
Quant als microorganismes aerobios mesòfils, “en totes les dosis s'aconsegueixen desinfeccions elevades, amb un màxim del 95’5% aplicant ozó durant 15 minuts i posteriorment altres 15”. Comparant aquestes dades amb la desinfecció mitjançant fitosanitaris habituals, es pot apreciar com els nivells de desinfecció amb ozó “són iguals o més alts que els químics”. Fins i tot, amb el tractament de 15+15 minuts, s'ha aconseguit un percentatge de desinfecció que només s'ha vist superat per un tractament amb bromur de metil.

Respecte a l'anàlisi de fongs patògens de la maduixa, els resultats mostren que l'ozó “es difon a través del sòl, però amb els temps de desinfecció aplicats no és capaç de penetrar algunes membranes com la del blat, la qual cosa pot permetre la resistència de certs patògens a l'interior de llavors”. No obstant això, en els assajos s'ha observat que, en aplicar ozó, s'aconsegueix un desenvolupament “més lent del fong i una esporulación més tardana que en el testimoni sense ozó, encara que la infecció no s'eradiqui”. De la mateixa manera, en els resultats de l'estudi no s'aprecien variacions significatives en la població de floridures i llevats en aplicar ozó en el sòl.

Així mateix, mitjançant les proves de respirometría microbiana s'ha corroborat “la disminució de microorganismes del sòl que provoca l'aplicació d'ozó, encara que en menor mesurada que l'observada solament pels aerobios mesòfiles”. El millor resultat es va aconseguir en aplicar 15 minuts del gas, amb una reducció del 64’7%.
Estructura química de l'ozó
Estructura química de l'ozó.

Anàlisi química dels sòls

En l'apartat d'anàlisi química dels sòls, els investigadors indiquen que, en augmentar el temps d'aplicació d'ozó, s'observa que el sòl s'acidifica i el fòsfor assimilable augmenta. La conductivitat, a més, segueix una tendència ascendent encara que poc significativa.

L'aplicació d'ozó en el sòl no produeix efectes adversos en les primeres etapes de desenvolupament de les plantes
En referència a les herbes adventícies, els resultats obtinguts “no són concloents a causa de la falta d'homogeneïtat en la germinació de les plantes silvestres” i finalment, els resultats de l'assaig de Zucconi i Juste, indiquen que l'ozó no provoca problemes de fitotoxicidad, i fins i tot en alguns tractaments estimula la germinació. D'aquesta manera i segons les dades obtingudes en aquest estudi, l'aplicació d'ozó en el sòl no produeix efectes adversos en les primeres etapes de desenvolupament de les plantes.

Projecte experimental

Com va detallar Alberto Sanz, coordinador de R+D del centre, el projecte sorgeix com a alternativa al problema de sanejament d'aquests sòls, ja que “gairebé tots els compostos que s'utilitzen s'estan prohibint tant per la seva perillositat per al medi ambient com per a la persona que ho aplica”. El treball, de caràcter experimental, ha estat finançat per la Conselleria d'Agricultura i Ramaderia de Castella i Lleó.

La investigació s'assenta que, en tenir un efecte oxidant “bastant intens”, l'ozó “pot acabar amb plagues i malalties del sòl”. Alberto Sanz explica els avantatges que comporta l'ocupació d'ozó per desinfectar sòls, com la possibilitat de generar-ho in situ en el camp amb un equip, “sense necessitat d'haver de comprar cap producte químic”. Una altra dels avantatges radica que és un producte “que no deixa residu”, ja que en el moment en què s'aplica “de seguida es converteix en oxigen” i evita la contaminació de l'atmosfera. Quant a la toxicitat per a la persona que ho empra, existeixen unes indicacions d'ús, senzilles en comparació de les d'altres productes com el bromur de metil.

"Fa falta molta concentració d'ozó perquè sigui efectiu a la zona de les arrels, particularment de la maduixa”
De la mateixa manera, hi ha una sèrie de dificultats tècniques que limiten el seu desenvolupament. “Creiem que fa falta molta concentració d'ozó perquè sigui efectiu a la zona de les arrels, particularment de la maduixa”, assegura l'expert, qui a més afegeix que els equips d'ozó que estan al mercat “encara són bastant cars i consumeixen moltíssima electricitat”. Encara que amb la tecnologia disponible avui dia la solució no és viable, els investigadors subratllen que, tenint el coneixement “si en el futur surt al mercat un ozonizador econòmic es pot implantar la solució”. Els resultats obtinguts fins al moment han estat prometedors i algunes empreses ja s'han interessat per ells.
Investigadors de l'Itagra: Susana Luis i Alberto Sanz, a l'esquerra i Berta Gil i José Manuel Miguel, a la dreta
Investigadors de l'Itagra: Susana Luis i Alberto Sanz, a l'esquerra i Berta Gil i José Manuel Miguel, a la dreta.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades