Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Fundación Tecnova aborda la innovación y la siniestralidad laboral en la construcción de invernaderos
El principal objectiu d'aquest treball el constitueix l'elaboració d'un model analític de càlcul pel que fa als elements estructurals dels hivernacles

Fundació Tecnovid aborda la innovació i la sinistralitat laboral en la construcció d'hivernacles

Tatiana Díaz15/04/2011

15 abril 2011

La Fundació Tecnovid va ser l'encarregada d'organitzar les 'Jornades Tecnològiques de Hivernacles' amb diferents temàtiques de gran interès i actualitat relacionades amb l'agricultura intensiva sota plàstic en el marc de la Expoagro. Dins d'aquest cicle hi va haver diferents ponències sota el títol 'El disseny d'enginyeria aplicat al càlcul d'estructura d'hivernacles', en la qual participaren tant Guadalupe López, responsable de l'àrea Agroindustrial de CT Tecnovid, com Ángel Carreño i Javier Vázquez, tots dos en representació de la Universitat d'Almeria.
La Fundació Tecnovid, juntament amb un grup de recerca de la universitat Almeria, treballen en un projecte anomenat 'Càlcul estructural i disseny d'hivernacles', finançat per la Conselleria d'Innovació, Ciència i Empresa de la Junta d'Andalusia. El principal objectiu d'aquest treball el constitueix l'elaboració d'un model analític de càlcul pel que fa als elements estructurals dels hivernacles, coneguts com tipus 'Almeria' o 'Parral', és a dir, aquells construïts amb pals i filferros que suposen una versió modificació de les estructures o estesos emprats en els parrals per a l'obtenció de raïm de taula. Una de les fases més rellevants del projecte consistia en conèixer com evolucionaven les tensions dels plàstics al llarg d'un dia. Comprovar que a les hores centrals aquestes tensions disminuïen per la dilatació de l'hivernacle i que existien dades com el grau d'humitat o l'obertura de finestres que influïen notablement en aquestes tensions. Dades molt a tenir en compte a l'hora de començar una construcció d'aquest tipus. Per això van calcular models que permeten dissenyar hivernacles, coneixent les tensions i com influeixen aquestes en la vida útil de l'hivernacle.
Maqueta d'hivernacle realitzat per la Fundació Tecnovid, exposat en la ExpoAgro
Maqueta d'hivernacle realitzat per la Fundació Tecnovid, exposat en la ExpoAgro.
En aquest projecte col·laboren un total de tretze entitats de diferent índole. En línies generals es va assenyalar que els hivernacles d'arena biga i de tub són els més rendibles, així com que l'acer ha de ser el material de construcció. Van establir l'alçada mínima de banda en tres metres i de rastra al voltant dels 4,20 metres. En un altre ordre de coses, Guadalupe López va destacar que en una altra fase del projecte estan desenvolupant construccions a manera d'hivernacles per a la cria de la tilàpia, un peix tropical que cotitza a l'alça, i amb una alta demanda a Llatinoamèrica. La tilàpia pot criar-se en hivernacles, sempre que les piscines d'aigua mantinguin la temperatura de la mateixa entre els 26 i els 27 ° C.

Sinistralitat en la construcció d'hivernacles

Finalment, Ángel Carreño va oferir una xerrada sobre la seguretat en els hivernacles, ressaltant alguns punts destacables com l'elevada mortalitat d'operaris en la construcció o restauració d'aquests. Generalment, la construcció d'hivernacles es realitza en unes condicions precàries, treballant els operaris en alçada sense xarxes, com si d'funambulistes es tractés. Carreño assenyalava que encara que es compta amb plataformes elevadores en la majoria dels casos l'entramat d'acer obliga els operaris a sortir de la zona segura per poder realitzar el seu treball més fàcilment. Pel que fa al blanqueig dels plàstics, així com la coberta i estesa del plàstic tensat hi ha grans riscos per als treballadors. En la construcció d'hivernacles, el 22% dels accidents laborals es deuen a talls o cops, un 19% a caigudes i relliscades i un 18% a sobreesforços. Carreño considera que no hi ha consciència sobre les responsabilitats que comporta construir un hivernacle i que no es respecten les normes de seguretat, a les existents poc viables.
Ángel Carreño, professor de la Universitat d'Almeria, durant la ponència en sinistralitat laboral en la construcció d'hivernacles...
Ángel Carreño, professor de la Universitat d'Almeria, durant la ponència en sinistralitat laboral en la construcció d'hivernacles.
En primer lloc, considera que és primordial aconseguir una major conscienciació entre el agricultors, perquè ells són els promotors de l'obra i responsables de la mateixa i del que hi passa. Ells han de demanar-li als seus operaris que utilitzin les mesures de seguretat pertinents. A més, el constructor d'aquestes infraestructures ha de ser conscient dels perills que corren mentre desenvolupen el seu treball i, finalment, el tècnic director s'ha d'assegurar que tots els operaris utilitzin les mesures de seguretat en matèria de prevenció de riscos laborals. És important per a qualsevol àmbit laboral, però en la construcció i millora d'hivernacles l'índex de mortalitat en el treball és bastant inquietant.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades