Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Producir bajo plástico a base de energías alternativas, incluso en invierno
El projecte, de NEIKER-Tecnalia, permet estalvis energètics entre un 30 i un 65% de propà i gasoil, respectivament

Produir sota plàstic a base d'energies alternatives, fins i tot a l'hivern

Anna Lleó22/03/2011

22 març 2011

Fa quatre anys, i arran de la crisi generada per l'alça dels preus dels combustibles fòssils, va sorgir la idea de crear un hivernacle climatitzat, a força d'energies alternatives. Un projecte de NEIKER-Tecnalia, Institut Basc d'Investigació i Desenvolupament Agrari, va donar llum verda al primer hivernacle que combinava dues fonts d'energia diferents: una caldera de biomassa acompanyada de diverses plaques termodinàmiques. De la mà de Patrick Riga, investigador del departament de Producció i Protecció Vegetal de NEIKER-Tecnalia, Interempreses s'ha fet ressò de com ha evolucionat aquest hivernacle pilot la tecnologia han començat a implantar alguns productors de la zona.
Imagen

"La crisi dels preus dels combustibles fòssils, fa quatre anys, va ser un gran cop per als productors d'hortalisses. Això és així, perquè ells han de produir a l'hivern si volen obtenir una major rendibilitat, època en la qual arriba menys producte al mercat. Per tant, quan més fred fa, és quan poden obtenir més valor afegit i guanys per tot allò que produeixen ". Aquest és, segons Patrick Riga, el motiu que va condicionar la recerca de sistemes de calefacció alternatius, al marge dels pics a l'alça que experimentaven els carburants tradicionals. "Fins i tot avui dia, utilitzen combustibles fòssils, sobretot gasoil, per aclimatar i escalfar la hivernacles. Per tant, en el moment en què van pujar els preus dels carburants, aquestes empreses van tenir moltes dificultats i algunes van haver de tancar. A partir de llavors, ens preguntem quines solucions hi havia al mercat que fessin possible l'ús d'energies sostenibles i renovables ", argumenta. I així va néixer un projecte d'hivernacle climatitzat pioner, que unia dues fonts d'energia diferents: una caldera de biomassa acompanyada de plaques termodinàmiques. "Aquí, al País Basc-continua-disposem d'unes superfícies forestals importants pel que havia interès a posar a prova un sistema de calefacció a base de biomassa. Pel que fa a les plaques termodinàmiques, aquestes actuen com a bombes de calor molt eficients, amb un coeficient d'eficiència molt alt, de 3-4 ". De forma gràfica, l'investigador explica de què es tracta: "Per cada quilowatt elèctric que gastem, són capaços de produir quatre vegades quatre quilowatts, en aquest cas, d'aigua calenta".

Patrick Riga, investigador del departament de Producció i Protecció Vegetal de NEIKER-Tecnalia...
Patrick Riga, investigador del departament de Producció i Protecció Vegetal de NEIKER-Tecnalia, en l'hivernacle climatitzat a base d'energies renovables. El sistema està pensat per a cultius hidropònics o tests sense sòl.

Un hivernacle on es cull tot l'any, estalviant entre un 30 i un 65% de combustible

L'any 2008, l'Institut Basc d'Investigació i Desenvolupament Agrari, Neiker-Tecnalia, posava en marxa un projecte d'hivernacle climatitzat amb energies sostenibles que permetien reduir costos energètics, millorar l'eficiència energètica i incrementar el rendiment dels cultius. El projecte es va dur a terme en un hivernacle situat a la localitat biscaïna de Derio, on es va instal·lar una caldera de biomassa que produïa 400 kW de potència, fins a la data la més gran emprada per climatitzar hivernacles al país. A la caldera calia afegir 40 panells termodinàmics, utilitzats, per primera vegada, per cultiu intensiu en hivernacle. Ambdues energies combinades servien per escalfar aigua que circulava per uns tubs situats a uns centímetres per sobre del sòl o per sota del substrat de cultiu, per així escalfar les arrels de les plantes. Aquests tubs, distribuïts per tota la superfície de l'hivernacle, transportaven aigua a una temperatura mitjana de 80 graus centígrads. Sense utilitzar carburants fòssils, s'obtenia així una temperatura òptima per als cultius i al mateix temps, es reduïa el consum energètic. Així es produïen cultius de temporada durant tot l'any, el que abaratiria el preu del producte final i així competir en el mercat amb aliments originaris d'altres zones. Superats els dos anys de la seva posada en marxa, els resultats aconseguits fins ara, en opinió de l'investigador del departament de Producció i Protecció Vegetal de Neiker-Tecnalia són "satisfactoris". "Hem observat dades molt interessants. És factible escalfar hivernacles amb un sistema a base de biomassa i plaques termodinàmiques. Amb els panells termodinàmics aconseguim temperatures baixes (45-50 graus) per escalfar el terra i amb la caldera de biomassa temperatures molt més altes (90 graus) per així escalfar tot l'hivernacle ". La despesa energètica baixa i aquest descens es quantifica en percentatges. Amb aquesta tecnologia, s'estalvia un 65% del cost de gasoil i un 30% de propà, segons Riga.

A l'hivernacle es produeixen cultius de temporada tot l'any, el que abarateix el preu del producte final i permet competir amb aliments d'altres zones
Els panells termodinàmics faciliten temperatures baixes (45-50 graus) i funcionen les 24 hores del dia
Els panells termodinàmics faciliten temperatures baixes (45-50 graus) i funcionen les 24 hores del dia.

Entre 800 i 1.100 tones menys de CO 2 per hectàrea d'hivernacle

Els beneficis mediambientals del projecte també són destacables. Amb la instal lació de la caldera de biomassa es perseguia una alternativa a les calderes de gasoil habituals, que emeten quantitats elevades de CO 2 a l'atmosfera. La caldera de biomassa s'alimenta amb residus orgànics, com closques d'ametlles, ossos d'oliva, poda d'arbres, residus obtinguts de la neteja de boscos, així com pellet (granulats de serradures), serradures, encenalls o qualsevol altre excedent de la indústria fusta. El preu de l'energia provinent d'una caldera de biomassa és molt inferior al de les tradicionals. D'aquesta manera, mentre la caldera de biomassa gasta en combustible 55 cèntims d'euro per quilowatt, la convencional alimentada per carburants derivats del petroli o per gas natural o propà consumeix 92 cèntims també per quilowatt.

Per la seva banda, els panells termodinàmics generen energia a causa de la diferència de temperatura entre el gas fred que circula a través d'un circuit tancat i la temperatura ambient de l'aire. Aquestes plaques es caracteritzen pel seu cost energètic baix, ja que funcionen tant de dia com de nit, i alhora disminueixen les emissions de diòxid de carboni. A tall d'exemple, el cost d'aquestes plaques per quilowatt consumit és un 60% per sota del que produeixen les calderes convencionals de gasoil. "Hem calculat que per cada hectàrea de hivernacle, disminuïm entre 800 i 1.100 tones de CO 2 que emetria una caldera de gasoil", reconeix l'investigador en valorar en conjunt els dos sistemes.

El projecte ja ha captat l'interès d'alguns productors del País Basc, que han començat a instal lar calderes de biomassa en els seus hivernacles, tot i que el binomi entre ambdues energies, encara no ho veuen clar, tal com ha confirmat el portaveu de NEIKER-Tecnalia . , Tal com ha confirmat el portaveu de NEIKER-Tecnalia. "El problema és que la instal lació de plaques termodinàmiques s'ha pensat per escalfar les arrels, i segons les conclusions a què hem arribat, sembla que no val la pena escalfar. O sigui, que representen una despesa més i tampoc augmenten la producció, encara que això últim ho hem de confirmar amb algun altre assaig en curs ". Bàsicament, i segons Riga, no poden aconsellar als productors que len un sistema per escalfar les arrels de les plantes, ja que els resultats observats no són prou interessants per a ells. "Per això, es decanten per la caldera de biomassa que els serveix per a les dues funcions: escalfar l'aire i també les arrels, però encara s'han de fer més assaigs. Cada sistema energètic té uns avantatges o altres segons a què es destini. I cal veure on funciona millor ".

La implantació de calderes de biomassa per produir sota plàstics guanya adeptes. A la imatge, la utilitzada en el projecte de NEIKER-Tecnalia...
La implantació de calderes de biomassa per produir sota plàstics guanya adeptes. A la imatge, la utilitzada en el projecte de NEIKER-Tecnalia.

En construcció un nou hivernacle que posarà a prova geotermia i energia solar

En la mateixa parcel·la, Neiker-Tecnalia duu a terme un altre projecte d'hivernacle, actualment en construcció, on els experts posaran a prova el binomi geotermia i energia solar. “Es tracta d'un pou canadenc amb un sistema geotèrmic d'aire. Una canonada recorre el sòl a uns dos metres de profunditat amb una entrada d'aire ambienti i una sortida d'aire dins de l'hivernacle. Com a l'hivern, el sòl està a 15 graus, esperem que l'aire que entri en l'hivernacle aconsegueixi els 12 graus”, descriu Riga. El sistema geotèrmic es remunta a l'època romana, quan s'emprava per escalfar i refredar els habitatges, sobretot a la zona mediterrània. Amb aquesta tecnologia, des de Neiker-Tecnalia pretenen també refredar l'hivernacle a l'estiu. “A l'estiu, l'hivernacle se sobrecalienta, per molta ventilació que hi hagi. Això perjudica als cultius que poden arribar a suportar temperatures de 40 i 50 graus. Amb els models dels quals disposem, esperem generar uns 3.400 quilowatts anuals per escalfar i uns 5.000-6000 per refredar”. A més, l'hivernacle, la inauguració del qual es preveu a principis de l'any que ve, comptarà amb plaques solars d'última generació. “Anem a acoblar tots dos sistemes per quantificar, exactament, l'aportació energètica d'aire calent i fred del projecte. Serà alguna cosa experimental, que fins avui no s'haurà fet mai”.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades