Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a España sigue siendo el primer exportador hortofrutícola del mundo
Al nostre país, el sector hortofructícola representa el 64% de la 'Producció Vegetal Final' (PVF)

Espanya segueix sent el primer exportador hortofructícola del món

Redacció Interempreses26/11/2010

26 novembre 2010

Espanya segueix ocupant el primer lloc en el rànquing mundial d'exportació de fruites i hortalisses, amb una quota de mercat del 9% del total, seguida pels Països Baixos i els Estats Units, amb quotes del 7% i 6% respectivament, segons indiquen les dades més actualitzades de la Food and Agriculture Organization (FAO) de les Nacions Unides. Així mateix, és també un dels principals productors de la Unió Europea, juntament amb Itàlia i França. No obstant això i malgrat aquest manteniment, s'ha albirat un lleuger descens en volum, del 7%, de gener a juliol d'enguany, en comparació amb les xifres del 2009, segons va llançar un estudi de la Federació Espanyola d'Associacions de Productors Exportadors de Fruites i Hortalisses (Fepex), amb un total de 5,5 milions de tones.
L'exportació en el sector d'hortalisses es va situar en 2,3 milions de tones, fet que suposa un descens del 7% respecte l'any passat, amb un valor de 2386000000 d'euros (un 8% superior), mentre que la de fruites es va situar en 3,1 milions de tones, és a dir un 7% menys però amb una remuntada en preu del 5%, és a dir 2926000000 d'euros.
Espanya segueix ocupant el primer lloc en el rànquing mundial d'exportació de fruites i hortalisses
Espanya segueix ocupant el primer lloc en el rànquing mundial d'exportació de fruites i hortalisses.

Dades i xifres del sector de fruites i hortalisses espanyol

Al nostre país, el sector hortofructícola representa el 64% de la 'Producció Vegetal Final' (PVF), que engloba tots els sectors agrícoles, el dels cereals, el vinícola, amb un valor net de 15.028.000 d'euros, segons dades del any 2009 publicades per Fepex. Per a aquesta federació aquestes xifres no són més que un "fort increment en relació amb els anys anteriors", ja que el 1998, el sector només representava un 51% del PVF i quatre anys més tard representava el 55% d'aquest indicador. Segons l'esmentat informe és previsible que la tendència de participació en la producció agrària s'incrementi en el futur, a causa de la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC) de la UE ia causa de la subseqüent dislocació de les ajudes econòmiques.

El significat d'aquestes dades per a l'economia espanyola continuen sent rellevants ja que representen el 41% de la nostra exportació agroalimentària versus un 12% en importacions, la qual cosa demostra en quin sentit se situa la balança. Això arriba a amplificar encara més, interpreta Fepex, si es tenen en compte els termes nets que revelen que la participació de béns importats en la seva producció és mínima i que no hi ha pràcticament transferències de rendes a l'exterior del país.

Al nostre país, el sector hortofructícola representa el 64% de la 'Producció Vegetal Final'
Al nostre país, el sector hortofructícola representa el 64% de la 'Producció Vegetal Final'.
Entre altres dades interessants que revela aquest informe, trobem que el consum de fruites i hortalisses el 2009 va ser de 9,2 milions de tones, traduïts en més de 11 mil milions d'euros, i que es van comptabilitzar 177 quilograms consumits per càpita (en el mateix any), és a dir una despesa de 229 euros per persona i any.

Aquests muntants desglossats es tradueixen en 95 quilos de fruites seques, 24 quilos de patates i 58 quilos d'hortalisses, sent les favorites dels espanyols: el tomàquet amb 13,6 quilos, la ceba amb 7,4 quilos i l'enciam amb 5 quilos per persona. Les fruites més consumides, per la seva banda, van ser les taronges amb 20 quilograms, les pomes amb 11,4 quilos i el plàtan amb 9,4 quilos per persona.

El sector hortofructícola fa vida activa en les comunitats autònomes

Tot i que pràcticament tota la Península Ibèrica combrega amb el sector hortofructícola, són les autonomies d'Andalusia, Aragó, Catalunya, Canàries, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Extremadura i Múrcia les que major índex de presència significativa posseeixen.

Aquest sector proporciona el 40% de l'ocupació agrària generant 300.000 llocs de treball, no només els directes, sinó altres relacionats amb algunes activitats industrials i de serveis en el medi rural, com equips de reg, vivers i planters, adobs, envasos i embalatges.

Aquest sector proporciona el 40% de l'ocupació agrària, generant 300.000 llocs de treball
Igualment, és un sector que fomenta el desenvolupament de serveis que incorporen les noves tecnologies com a tècnics agrònoms, informàtics, formadors, comerciants, promotors, transportistes, etc. Així mateix, es caracteritza per les múltiples estructures de producció i exportació que la componen representades en explotacions intensives d'hortalisses i fruites orientades al mercat exterior i un altre més de producció fructícola destinada a l'intern ia la indústria.

Fepex és la federació encarregada de representar les diferents estructures de producció i exportació hortofructícola que conviuen a Espanya, conservant una estructura heterogènia en funció de cada zona de producció i de cada producte.

Aquest sector proporciona el 40% de l'ocupació agrària generant 300.000 llocs de treball
Aquest sector proporciona el 40% de l'ocupació agrària generant 300.000 llocs de treball.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades