Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La Comisión Europea presenta el plan para la Política Agrícola Común a partir de 2013
S'inclouen tres opcions per a la reforma, encara que la CE no presentarà propostes legislatives fins a mitjans de l'any 2011

La Comissió Europea presenta el pla per a la política agrícola comuna a partir de 2013

Redacció Interempreses19/11/2010

19 novembre 2010

El passat 17 de novembre, la Comissió Europea va publicar una Comunicació sobre 'La PAC en l'horitzó de 2020: respondre als reptes futurs en l'àmbit territorial, dels recursos naturals i alimentari'. La reforma s'encamina a fer de l'agricultura europea un sector més dinàmic i competitiu, i alhora, eficaç per a l'assoliment dels objectius de l'Estratègia Europa 2020. Uns objectius amb els quals es persegueix estimular un creixement sostenible, intel ligent i integrador. El document presenta tres opcions per a la reforma. Després de debatre aquestes idees, la Comissió presentarà propostes legislatives a mitjans de l'any 2011.
El Comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Unió Europea, Dacian Ciolos, durant la compareixença del passat 17 de novembre...
El Comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Unió Europea, Dacian Ciolos, durant la compareixença del passat 17 de novembre.

Durant la presentació, el dia 17 de novembre, de la Comunicació, Dacian Ciolos, Comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Unió Europea va subratllar la importància d'aconseguir que la PAC sigui "més respectuosa amb el medi ambient, així com més equitativa, eficient i eficaç ". "La PAC no és únicament per als agricultors-va declarar-sinó per a tots els ciutadans de la UE, com a consumidors i contribuents. Per això, és important que dissenyem la nostra política de forma més comprensible per l'opinió pública, explicant clarament els beneficis que els agricultors proporcionen al conjunt de la societat. L'agricultura europea no només ha de ser competitiva des del punt de vista econòmic, sinó també des del mediambiental ".

El text recull tres objectius bàsics

Al llarg d'aquest any, la Comissió Europea ha organitzat un debat públic i una important conferència sobre el futur de la PAC. La immensa majoria de les aportacions han assenyalat tres objectius principals per a la PAC. El primer, una producció d'aliments viable (subministrament d'aliments sans i en quantitat suficient per tal de contribuir a la seguretat alimentària, en el context del creixement de la demanda mundial, la crisi econòmica i la major inestabilitat del mercat). El segon, la gestió sostenible dels recursos naturals i l'acció climàtica (els agricultors a vegades han d'anteposar consideracions mediambientals a les merament econòmiques, sense que el mercat compensi els costos consegüents). I finalment, el manteniment de l'equilibri territorial i la diversitat de les zones rurals (l'agricultura continua sent un important motor econòmic i social dels hàbitats rurals, exercint un paper clau en el manteniment de la vitalitat del medi rural).

L'organització dels fons seria més equitativa, sota criteris econòmics i polítics

La Comunicació publicada fa referència als instruments futurs que podrien ser idonis per així assolir millor aquests objectius. Pel que fa als pagaments directes, el document subratlla la importància de procedir a la distribució i redefinició dels ajuts ia una millor selecció dels seus destinataris, sobre la base de criteris objectius i equitatius de fàcil comprensió per al contribuent. Aquests criteris hauran de ser tant econòmics (tenint en compte l'element de 'suport a la renda' dels pagaments directes) com mediambientals (reflectint el fet que els agricultors proporcionen béns d'interès general), i els ajuts es hauran d'orientar més cap als agricultors actius. L'organització dels fons haurà de ser més equitativa, viable des del punt de vista econòmic i polític, incloent un període suficient de transició per així evitar pertorbacions greus. Una opció consistiria a proporcionar un pagament bàsic de suport a la renda (que podria adoptar la forma d'un pagament uniforme per regió-i no d'un pagament a tant alçat per a tota la UE-sobre la base de nous criteris i amb un límit màxim). A aquest es podrien afegir: a) un pagament obligatori de caràcter mediambiental per al finançament d'accions addicionals (anuals) que vagin més enllà de les normes bàsiques de condicionalitat (en relació amb la coberta vegetal, la rotació de cultius, les pastures permanents o la retirada de terres per motius mediambientals), b) un pagament als agricultors de zones amb condicionants naturals específics (definit a nivell de la UE i complementari dels imports pagats en el marc de mesures de desenvolupament rural), ic) un pagament 'associat' opcional amb un límit màxim per a formes d'agricultura particularment vulnerables (similar a l'opció actual, introduïda [conforme al'article 68] en la revisió de la PAC). Un règim d'ajudes simple i específic fomentaria la competitivitat de les petites explotacions agrícoles, disminuiria els tràmits administratius i contribuiria a la vitalitat de les zones rurals.

L'organització dels fons haurà de ser més equitativa, viable des del punt de vista econòmic i polític, incloent un període suficient de transició per evitar pertorbacions greus
Segons el document, els pagaments directes es redefiniran d'acord amb criteris econòmics i mediambientals...
Segons el document, els pagaments directes es redefiniran d'acord amb criteris econòmics i mediambientals, i es destina sobretot als agricultors actius. Foto: Christophe Liberto.

Pel que fa a les mesures de mercat, com ara la intervenció pública i l'ajuda a l'emmagatzematge privat, podria haver un cert marge per a mesures de racionalització i simplificació, i possiblement per a la introducció de nous elements destinats a millorar el funcionament de la cadena alimentària. Encara que aquests mecanismes constituir els instruments tradicionals de la PAC, les successives reformes han potenciat l'orientació al mercat de l'agricultura de la UE, reduint-los a una mera xarxa de seguretat, fins al punt que les existències públiques, pràcticament, s'han eliminat. És a dir, l'any 1991, mentre que les mesures de mercat encara representaven el 92% de les despeses de la PAC, només el 7% del pressupost de la mateixa es va destinar a aquestes mesures en l'any 2009.

Alternatives per fer front a la variabilitat dels mercats i la inestabilitat de les rendes

Encara que la política de desenvolupament rural ha permès el foment de la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social del sector agrícola i de les zones rurals, s'ha demanat, amb insistència, que consideracions mediambientals i relatives al canvi climàtic ia la innovació s'integraran plenament en tots els programes de forma horitzontal. Es destaca la importància de les vendes directes i dels mercats locals, així com de les necessitats específiques dels joves agricultors i els nous productors. Així doncs, l'enfocament Leader, capaç de revitalitzar el teixit econòmic i social del medi rural, s'integrarà a posteriori. A fi d'augmentar l'eficàcia, es proposa el pas cap a un enfocament més basat en els resultats, amb objectius quantificats de manera eventual.

Un nou element de la futura política de desenvolupament rural seria un conjunt d'instruments de gestió de riscos que contribueixi a abordar millor la incertesa del mercat i la inestabilitat de les rendes. Els estats membres podrien disposar d'opcions per abordar els riscos en matèria de producció i rendes: des d'un nou instrument d'estabilització de rendes compatible amb l'Organització Mundial de Comerç (OMC) fins a un major suport als instruments d'assegurança i als fons d'inversió . Pel que fa als pagaments directes, s'hauria de procedir a una nova assignació de fons sobre la base de criteris objectius, limitant, al mateix temps, una alteració significativa del sistema actual.

Els estats membres podrien disposar des d'un nou instrument d'estabilització de rendes compatible amb l'OMC fins a un major suport als instruments d'assegurança i als fons d'inversió
La futura política de desenvolupament rural comprendria instruments per fer front a riscos com la canviant situació del mercat i la inestabilitat de...
La futura política de desenvolupament rural comprendria instruments per fer front a riscos com la canviant situació del mercat i la inestabilitat de les rendes. Foto: Mario Gonzaga.

Els objectius mediambientals i el canvi climàtic per sobre del suport a les rendes i les mesures de mercat

La Comunicació presenta tres opcions per a l'orientació futura de la PAC, per tal d'abordar aquests importants reptes: 1) corregir les deficiències més urgents de la PAC mitjançant canvis graduals, 2) aconseguir que la PAC sigui més respectuosa amb el medi ambient, més equitativa, eficient i eficaç, i 3) abandonar les mesures de suport a les rendes i les mesures de mercat i centrar-se en els objectius en matèria de medi ambient i canvi climàtic. Per a qualsevol d'aquestes tres opcions, la Comissió preveu el manteniment de l'actual sistema de dos pilars: un primer pilar (pagaments directes i mesures de mercat, amb normes clarament definides a nivell de la UE) i un segon pilar (que abasta mesures de desenvolupament rural plurianuals, amb un establiment del marc d'opcions a nivell de la UE, però deixant l'elecció final dels règims als estats membres o les regions en el marc d'un sistema de gestió conjunta). Un altre element comú a les tres opcions és la idea que el sistema futur de pagaments directes no pot basar-se en períodes de referència històrics, sinó que s'ha d'aplicar en funció de criteris objectius. "El sistema actual proporciona diferents normes per a la UE-15 i la UE-12, que no poden mantenir-se més enllà de l'any 2013", va insistir Ciolos durant la presentació. Així mateix, les assignacions per al desenvolupament rural es basen doncs en criteris objectius.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades