Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Andalucía lidera la superficie nacional dedicada a cultivos ecológicos
L'augment registrat a la superfície va ser d'un 10,55% el 2009 respecte l'any anterior

Andalusia lidera la superfície nacional dedicada a cultius ecològics

Redacció Interempreses31/08/2010

31 agost 2010

Andalusia és la primera comunitat espanyola en superfície dedicada a cultius ecològics, amb el 54,08% del total nacional, un percentatge que ha anat augmentant de forma progressiva en els últims anys, així com el nombre d'operadors certificats per a la producció i comercialització de productes obtinguts mitjançant l'agricultura ecològica. La Conselleria d'Agricultura i Pesca de la Junta d'Andalusia indica que a distància d'Andalusia es troba Castella-la Manxa, amb unes 250.000 hectàrees de cultius ecològics que suposen un 15% de la superfície estatal. L'augment registrat a la superfície va ser d'un 10,55% el  2009 respecte l'any anterior, aconseguint-les 866.799 hectàrees i en els operadors del 3,93%. La major part dels operadors certificats són productors, amb un total de 7.937, seguit dels elaboradors, amb 586.
La consellera d'Agricultura de la Junta d'Andalusia, Clara Aguilera, demanava recentment informar al Parlament autonòmic sobre l'evolució "tan positiva" de la producció ecològica i presentar el balanç de les línies de suport públic al sector a Andalusia. "Tant els productors com els empresaris del sector agroalimentari demostren tenir una enorme sensibilitat per atendre la creixent demanda de productes ecològics i desenvolupar d'aquesta manera noves línies de negoci", segons Aguilera.

La major part de la superfície andalusa amb cultius ecològics es destina a usos ramaders (82% del total), i està dedicada a l'aprofitament de pastures, praderies i farratges, així com a boscos i collita silvestre. El 18 per cent de la superfície restant, unes 155.000 hectàrees, està dedicada a usos agrícoles, especialment a cultius com oliveres, cereals i fruits secs que concentren el 80% de l'activitat. En aquest sentit, Aguilera ha destacat que Andalusia és la regió espanyola que dedica més superfície a l'oliverar ecològic (un 31% del total), mentre que a la resta del país aquest cultiu ocupa de mitjana un 22,21 per cent de la superfície destinada a producció ecològica.

Pel que fa al nombre d'operadors, sobresurt Almeria, amb 1.806, tot i ser una de les províncies que menys superfície té dedicada a les produccions ecològiques, alguna cosa que reflecteix la "atomització parcel lària i el caràcter transformador" dels seus operadors que incorporen així més valor a la seva producció primària.

Agroindústries ecològiques

El sector agroindustrial ecològic ha experimentat també un increment del 42,16% el 2009 respecte l'any anterior, passant de 453 indústries el 2008 a 644 a 2009 i ha aconseguit situar-se com el segon sector agroindustrial ecològic del país. Dins de l'àmbit nacional Andalusia representa el 21,24% de l'activitat industrial, molt lleugerament per darrere de Catalunya, que encapçala la llista amb el 21,60%. No obstant això, la comunitat andalusa és la primera en el nombre d'operadors que es dediquen a la transformació de productes primaris procedents del sector ecològic.

Per sectors el que més empreses aglutina és el hortofructícola, amb 122 distribuïdes principalment per les províncies d'Almeria, Màlaga i Granada i que suposen un increment del 25% el 2009 respecte l'any anterior. El segon grup important correspon a l'oliverar, amb 110 almàsseres. Cal destacar que el 2009 es va duplicar el nombre d'empreses dedicades a conserves i sucs vegetals, mentre que les envasadores de fruites i hortalisses van experimentar un creixement del 25%.

Andalusia és la regió espanyola que dedica més superfície a l'oliverar ecològic, un 31% del total. Foto: Alex Bruder
Andalusia és la regió espanyola que dedica més superfície a l'oliverar ecològic, un 31% del total. Foto: Alex Bruder.

Prioritat als projectes ecològics

Dins del seu continu suport a l'agricultura i ramaderia ecològiques, la Conselleria d'Agricultura i Pesca ha introduït aquest any un nou incentiu per a aquest sector en el marc de la convocatòria anual d'ajuts a l'agroindústria andalusa. Així, els projectes d'inversió relatius a la producció ecològica podran rebre major percentatge d'ajuda pública i estaran subjectes a una baremació específica, tal com es recull en l'Ordre de 26 de juliol de 2010 (publicada al BOJA de 4 d'agost), per la qual s'estableixen les bases per atorgar subvencions a la transformació i comercialització de productes agrícoles.

D'aquesta manera, es tindrà molt en compte a l'hora de tramitar una sol licitud d'ajudes alguns paràmetres com el nombre d'operadors ecològics que es veuran beneficiats, el volum de producció que s'espera obtenir, si l'empresa està ubicada en un espai natural protegit o si es va a desenvolupar un producte nou al mercat. "Hi ha de primar les iniciatives empresarials orientades a les necessitats reals del mercat, i de la mateixa manera que en les ajudes a l'agroindústria sempre hem donat més suport als projectes que ajuden a fer realitat la concentració de l'oferta, hem considerat que és necessari reforçar el suport públic al sector ecològic per ser una de les bases de futur per al camp andalús ", va explicar recentment la consellera d'Agricultura.

Més de 40 milions en ajudes

Conselleria d'Agricultura ha materialitzat pagaments per un import global de 40,4 milions d'euros. Aquests diners es correspon amb l'execució de diferents línies d'ajuda pública gestionades pel govern andalús i que tenen l'objectiu de facilitar als agricultors la implantació i consolidació de les tècniques de producció ecològica.

L'import pressupostari més important es destina al pagament de les mesures agroambientals relacionades amb la producció ecològica. Des de començament d'any, només per aquest concepte, els productors han rebut 18,8 milions d'euros. També durant aquest any, la Conselleria d'Agricultura i Pesca té previst realitzar transferències als agricultors i ramaders ecològics de 17,5 milions d'euros corresponent a les mesures agroambientals.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades