Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El sector de zumos y néctares factura cerca de 650 millones de euros en España
Els sucs i nèctars són fruita líquida amb les mateixes característiques hidratants i nutricionals

El sector de sucs i nèctars factura prop de 650 milions d'euros a Espanya

Redacció Interempreses19/07/2010
El president de la Associació Espanyola de Fabricants de Sucs (Asozumos), Óscar Hernández, acompanyat pel subdirector general de Qualitat del Consum de la Direcció General de Consum, Carlos Arnáiz, va participar el passat 13 de juliol al taller de premsa organitzat per aquesta entitat en què es van presentar les dades de producció i consum del sector de sucs i nèctars a Espanya ia la resta d'estats de la UE.

Durant el taller s'ha ofert de manera clara i rigorosa una completa panoràmica del sector dels sucs i nèctars, una categoria de producte que és, en cert sentit, una gran desconeguda per a molts consumidors i alguns operadors, però que té una gran importància tant a nivell nutricional com pel que representa a nivell econòmic.

Imatge durant la presentació
Imatge durant la presentació.

El president de Asozumos ha assenyalat que aquest sector comercialitza en l'actualitat uns 1.100 milions de litres, amb una xifra de negoci de 650 milions d'euros. Les empreses del sector donen ocupació directa a 4.000 persones, a més de generar altres 10.000 llocs de treball indirectes.

Segons l'estudi de Zenith International per l'European Fruit Juice Association (AIJN) que també s'ha presentat, el mercat espanyol de sucs i nèctars durant 2009 va ser d'uns 1.100 milions de litres. Aquest volum situaria al nostre país amb gairebé un 10% del mercat total europeu de sucs i nèctars, en quart lloc i només per darrere d'Alemanya, França i el Regne Unit. El mercat europeu representa un total de 11.275.000 de litres. Del total, un 51,3% correspon a marca blanca (que progressa sobre el 44% del 2005), i un 48,7% a marca de fabricant.

Pel que fa al consum per càpita, segons el president de Asozumos, els espanyols ens posem en una posició molt rellevant dins d'Europa, amb 23 litres el 2009, per darrere d'Alemanya (34,1 litres per habitant) i al mateix nivell que altres països del nostre entorn europeu. El consum espanyol, segons la consultora independent Canadair, marcaria una progressió del 2,7% des del 2003 al 2008.

Els mesos d'estiu representen el període de major consum de sucs i nèctars. De fet, segons el panell de consum alimentari del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), el 36% del consum a la llar d'aquests productes va correspondre el 2009 al període de juny a setembre.

Del total del mercat espanyol, un 65% correspon a sucs, que van créixer el 2009 un 2,4% respecte l'any anterior, i un 35% a nèctars, que van progressar un 0,8%.

Els productes refrigerats encara suposen una petita part del mercat de sucs, només un 6,7%, mentre que en nèctars els refrigerats arriben únicament un testimonial 1,6% de les vendes totals.

Pel que fa als canals de comercialització, les vendes per al seu consum a la llar capten un 68% del volum total, amb un creixement lleugerament superior al del conjunt del mercat, mentre que el consum en els canals d'hostaleria i restauració es troba pràcticament ancorat en els mateixos volums en els últims cinc anys i les vendes per al consum d'impuls van guanyant posicions de forma suau.

Imagen

A Espanya, el mercat de sucs i nèctars està concentrat fonamentalment en tres sabors, que capten el 75% del consum total i que creixen per sobre de la mitjana sectorial en l'últim any, excepte en el cas del préssec.

El suc de taronja és el que major consum té, amb un 26% del mercat i un 3% de progressió durant el 2009, seguit de la pinya (amb una quota del 25%) i el citat préssec (23%). Cal destacar el desenvolupament que estan experimentant els productes que combinen diverses fruites en la seva composició, que van créixer l'any passat un espectacular 10%.

L'any 2009, el sector va comercialitzar en altres mercats unes exportacions de més de 600 milions de litres (inclou una part de productes com polpes i cremogenats, que no es poden desglossar en les estadístiques de comerç exterior), per valor de prop de 500 milions d'euros, i es van rebre unes importacions de 210 milions de litres (per un valor de 195 milions d'euros).

Un producte amb importants propietats nutricionals

D'altra banda, durant la jornada també s'han explicat tots aquells aspectes que són rellevants i no coneguts dels sucs i nèctars, com és una descripció detallada dels processos d'elaboració, sempre realitzats amb la major cura de la matèria primera i respecte per el producte, per conservar les importants propietats nutricionals i les qualitats organolèptiques, però també protegint el medi ambient.

Respecte a les propietats nutricionals, que són la pedra angular d'aquest producte, s'han presentat els sucs com una magnífica font de vitamines i elements antioxidants com polifenols i carotenoides, una font de minerals molt necessaris per a un correcte funcionament d'importants funcions biològiques, i que tenen una determinant funció d'hidratació, contribuint a aportar aquesta aigua que requereix el nostre organisme per al seu equilibri hídric.

Els sucs tenen propietats hidratants, antioxidants, remineralitzants i tonificants. A més, per procedir de la fruita, posseeixen qualitats desintoxicants, que faciliten el tracte intestinal i poden incidir en la prevenció d'alguns dels riscos desencadenants de malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer.

Finalment, Enrique Cas, gerent del CIBERobn, Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició, va exposar els aspectes relatius al component nutricional i les propietats beneficioses per a la salut que comparteixen els sucs i les fruites, especialment per facilitar la incorporació d'hàbits variats i equilibrats d'alimentació a la població en general i, en especials circumstàncies com a complement de règims dietètics contra l'obesitat i altres trastorns de la conducta alimentària (TCA).

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades