Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La innovación, clave para alcanzar la competitividad y productividad de la agricultura

La innovació, clau per aconseguir la competitivitat i productivitat de l'agricultura

Redacció Interempresas04/04/2014

El sector fitosanitari espanyol es dió cita a Madrid en ocasió de l'assemblea general celebrada per l'Associació Empresarial de les Plantes (Aepla), en la qual es van triar els seus nous òrgans de govern per als propers dos anys. Miguel Suárez Cervieri, Country Manager de la divisió de Crop Protection de BASF Espanyola, ocuparà el càrrec de president, a qui acompanyarà en la vicepresidència, Francesc Llauradó, Business Manager Southern Europe de Nufarm, fins ara tresorer en l'associació, i al que substitueix en el càrrec Adonay Obando, nou responsable de Bayer CropScience a Espanya.

Després de la seva elecció, el nou president va manifestar el seu agraïment pel suport rebut a la seva candidatura, i va assenyalar la necessitat de conscienciar a la nostra societat del paper essencial que els productes fitosanitaris, les medicines de la plantes, juguen enfront del repte d'alimentar a una població mundial en constant creixement. “La resposta a aquest desafiament existeix, i es diu agricultura sostenible, aquella que conjumina rendibilitat econòmica, responsabilitat social amb la seguretat d'agricultors i consumidors, i compromís mediambiental. I és aquí on els productes desenvolupats per les empreses associades a Aepla resulten indispensables. Per a això, es requereix un entorn legislatiu estable i basat en criteris científics, que afavoreixi la inversió i recerca i permeti així posar a la disposició dels agricultors solucionis eficaços que protegeixin els seus cultius de plagues i malalties que els amenacen. Promoure aquest entorn i reivindicar la professionalitat del sector com a contribució al desenvolupament d'una agricultura competitiva i productiva, han de ser els principal objectius d'Aepla”, va assenyalar Suarez Cervieri durant la seva intervenció.

Miguel Suárez Cervieri, nou president d'Aepla
Miguel Suárez Cervieri, nou president d'Aepla.

Situació i oportunitats del sector fitosanitari a Espanya i a Europa

La sessió oberta de l'esdeveniment va reunir a representants del sector agrícola espanyol, autoritats nacionals i mitjans de comunicació especialitzats, que van debatre entorn de la situació actual del sector i les oportunitats que se li plantegen tant a nivell nacional com a comunitari. Del primer d'aquests àmbits va tractar la intervenció de Jean Phillipe Azoulay, president d'European Crop Protection (ECPA), qui va descriure el desolador panorama al que s'enfronta cada dia el sector fitosanitari europeu. “Donat l'actual marc normatiu europeu, assistim a una retirada del mercat de solucions innovadores i eficaces per a la protecció de cultius, que està motivant que la recerca i el desenvolupament es traslladin a altres parts del món. Amb la propera arribada d'una nova Comissió i Parlament Europeus, és el moment de dialogar sobre la manera de com impulsar la innovació i la productivitat agrícola sostenible”, va indicar Azoulay, qui va afegir: “Per això, la indústria fitosanitària a través de la seva iniciativa Hungry4Change, proposa construir un marc de polítiques basades en criteris científics, en el qual riscos i beneficis siguin avaluats de manera equilibrada, i on la innovació sigui pilar central en el desenvolupament d'una reglamentació que estableixi com a principal objectiu la productivitat i competitivitat agrícola europea”.

Precisament, la innovació va protagonitzar la intervenció de Manuel Laínez, director general de l'Inia, qui va presentar el Pla Estratègic de l'organisme per 2014-2017, amb el qual es pretén establir un nou model de recerca orientat a resoldre els problemes del sector. En paraules de Laínez, la col·laboració fluïda i oberta entre empreses i centres de recerca, a través de grups interdisciplinaris, resulta essencial per garantir un sistema agroalimentari obert. Com a exemple d'aquest tipus de col·laboració, va assenyalar el conveni subscrit entre l'Inia i Aepla, marc d'intercanvi d'idees i participació conjunta en projectes, que faciliti el procés d'innovació.

Imagen
Bon acolliment va tenir la intervenció de José Mª Cobos, sotsdirector general de Sanitat i Higiene Vegetal i Forestal del Magrama, qui va anunciar entre altres novetats, un acord ministerial perquè el seu ministeri sigui l'encarregat d'avaluar la seguretat de l'operari per a l'autorització de fitosanitaris, amb l'objectiu d'acabar durant aquesta legislatura amb el retard existent en el procés de registre. Per a això, es dotarà de nous recursos humans i s'agilitaran els procediments evitant avaluacions innecessàries, aplicant el reconeixement mutu amb altres països i el dels productes idèntics. D'altra banda, es consideraran mesures de mitigació del risc que permetin combinar la seguretat amb els beneficis que els productes fitosanitaris aportin a la sanitat vegetal. Finalment està previst, que a la fi de mes, el Consell de Ministres aprovi el Reial decret que reguli la comercialització d'Altres Mitjans de Defensa Fitosanitària i que continuï la publicació de la 41 Guies de Producció Integrada.

La clausura de la sessió va estar a càrrec del nou president d'Aepla i Valentín Almansa, director general de Sanitat de la Producció Agrària del Magrama. Aquest últim va analitzar la situació en la qual es trobava el sector fa dos anys comparant-la amb l'actual, i si bé va reconèixer que encara queda molt per fer, es va mostrar satisfet del realitzat fins ara, convençut que és una bona base per continuar avançant, i es va mostrar confiat a resoldre la majoria de problemes que actualment preocupen al sector abans de finalitzar l'actual legislatura.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Empresarial para la Protección de las Plantas_ AEPLA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades