Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Una nueva generación de bioplaguicidas obtenidos por la I+D+i española se abre paso en el mercado internacional
La recerca ha desembocat en una patent internacional de gran interès en el sector que es troba ja en fase de formulació del producte per part de l'empresa americana Ecoflora Agro

Una nova generació de bioplaguicidas obtinguts per la R+D+i espanyola s'obre pas al mercat internacional

Redacció Interempresas29/10/2013

El Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA), adscrit al Departament d'Indústria i Innovació del Govern d'Aragó, el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), la Universitat de Saragossa (UZ) i la Universitat de la Llacuna (ULL) han presentat una patent de procediment de producció orgànica de bioplaguicidas enfront d'insectes plaga, fongs fitopatògens i nematodes fitoparásitos, basats en extractes naturals de l'Ajenjo (Artemisia absinthium).

L'exposició va tenir lloc el passat 28 d'octubre en el saló d'actes del CITA i va comptar amb la intervenció de Miguel Ángel García Muro, director general de Recerca i Innovació del Govern d'Aragó; de María Teresa García, directora de l'Institut de Ciència Agràries ICA-Consell Superior de Recerques Científiques; de Nicolás Cock, president d'Ecoflora Agro; i de José Vicente Lacasa, director gerent del CITA. A l'acte van acudir representants de l'agroalimentación, del Comitè d'Agricultura Ecològica, agricultors i tècnics.

Miguel Ángel Muro va destacar en la seva intervenció el potencial que té Aragó en temes de propietat industrial i la necessitat que les recerques arribin a les empreses. També va recalcar la importància del sector agroalimentari a Aragó i de les recerques que para ell es realitzen.

Planta pilot d'extracció del CITA per a l'obtenció
Planta pilot d'extracció del CITA per a l'obtenció.
La patent de procediment de producció orgànica de bioplaguicidas inclou la producció controlada en camp d'un quimiotipo (varietat Candial) registrat de planta d'Ajenjo, diferents mètodes d'extracció (arrossegament de vapor, orgànica o supercrítica) i la posterior caracterització química dels extractes.

Els principals avantatges d'aquest procediment patentat inclouen la producció controlada des del seu origen (cultiu d'Ajenjo) que permet l'estandardització química i biològica dels extractes, l'absència de tuyonas (principis actius tòxics de la majoria dels quimiotipos silvestres d'ajenjo) en l'oli essencial d'aquesta varietat i l'estabilitat de la seva composició química.

La varietat d'Artemisia absinthium registrada representa un nou cultiu d'alt valor afegit, alternatiu als cultius tradicionals de zones de regadiu a 300-500 metres d'altitud, amb menor requeriment hídric respecte a cultius com a blat de moro i alfals, segons els estudis experimentals duts a terme a la Comarca de les Cinc Viles (Saragossa).

Acte de presentació que va tenir lloc en el saló d'actes del CITA
Acte de presentació que va tenir lloc en el saló d'actes del CITA.
Les aplicacions potencials més destacades d'aquesta recerca són el control d'insectes plaga, i organismes patògens inductores de malalties en cultius (fongs i nematodes). Els extractes i olis obtinguts poden utilitzar-se en la formulació de bioplaguicidas per si sols o en combinació amb altres components actius naturals per al control de plagues en agricultura ecològica i convencional.

En l'actualitat existeix cada vegada una major demanda de plaguicides naturals amb una major efectivitat d'acció i que a més evitin tots els problemes associats als plaguicides químics com a resistències creuades, riscos per a la salut i danys mediambientals.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades