Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Descubren los genes que controlan la identidad de pétalos y estambres en las leguminosas

Descobreixen els gens que controlen la identitat de pètals i estams en les leguminosas

13/05/2013

13 de maig de 2013

Una recerca de el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) ha estudiat el procés evolutiu dels gens responsables de controlar la identitat dels pètals i els estams (òrgans sexuals masculins) en les leguminosas. La comprensió dels mecanismes moleculars que controlen la regulació gènica del desenvolupament de les flors es deu, en gran mesura, a les anàlisis genètiques realitzades en plantes modelo com 'Arabidopsis thaliana' i 'Antirrhinum majus'. Aquests estudis van donar lloc al model ABC, que explica des de la genètica molecular el desenvolupament biològic dels òrgans de les flors en quatre verticilos: sèpals, pètals, estams i carpelos. No obstant això, estudis recents estan aportant nova informació sobre els gens que controlen la identitat dels òrgans florals en les plantes angiospermes, incloent a les leguminosas.

José Pío Beltrán, professor de recerca del CSIC en l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València), explica: “Una flor com la de 'Arabidopsis thaliana' posseeix sèpals, pètals, estams i carpelos, la identitat dels quals depèn d'una sèrie de gens reguladors. L'expressió de gens del tipus A exclusivament produeix sèpals en el primer verticilo, una coexpresión dels gens A i B produeix els pètals en el segon, una actuació conjunta de gens de funció B i C estableix la identitat dels estams en el tercer, i per formar els carpelos únicament es requereix de l'activitat de gens de funció C a la cambra verticilo. A més, els gens de tipus A i C són antagonistas, on s'expressen els de tipus A no es poden expressar els de tipus C i viceversa”. L'investigador del CSIC Luis Canyes, que també ha participat en el treball, aclareix que “l'evolució dels gens de classe B que pertanyen a la família MADS-box s'havia estudiat amb anterioritat en diverses espècies de plantes, però no en leguminosas. Anàlisis filogenètiques dutes a terme en diverses espècies d'angiospermes mostraven una alta freqüència de duplicacions en gens del tipus B (Apetala3 i Pistillata)”. Canyes continua: “Els gens duplicats generalment adopten una de tres possibilitats evolutives diferents: no funcionalización, en la qual una de les còpies és silenciada; neofuncionalización, en la qual una còpia adquireix una funció totalment nova mentre que l'original manté la seva funció; i subfuncionalización, en la qual la còpia adquireix part de la funció de l'original. Així que ens vam proposar esbrinar què funció tenien aquests gens duplicats en les leguminosas”.

Per a això, un altre dels membres de l'equip i també investigadora del CSIC, Edelín Roque, compte: “El que vam fer va ser aïllar i caracteritzar gens del tipus AP3 en la leguminosa modelo Medicago truncatula, la qual cosa ens va permetre observar un patró d'expressió complementari d'aquests gens en pètals i estams. Posteriorment, anàlisis dutes a terme mitjançant tècniques de genètica reversa, ens van portar a la conclusió que aquests gens han estat sotmesos a un procés d'especialització funcional en el qual la funció del gen original descansa en tots dos gens duplicats amb repartiment de les funcions de tal manera que un intervé en major mesura en la identitat dels estams i l'altre en la dels pètals”.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades