Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Producción holandesa de rosal paisajístico
Una activitat amb més d'un segle d'experiència

Producció holandesa de roser paisatgístic

Dr Miguel Merino-Pacheco13/09/2005

El començament del cultiu modern de roses als Països Baixos pot indicar-se cap a 1870. En aquesta època es van instal·lar els primers vivers de roser a les províncies de Limburg i Brabante Septentrional. Actualment, el cultiu de roses, en les seves diferents formes, es troba en diferents zones del país, sense la concentració típica d'altres cultius de flor o ornamentals.

El començament del cultiu modern de roses als Països Baixos pot indicar-se cap a 1870. En aquesta època es van instal·lar els primers vivers de roser a les províncies de Limburg i Brabante Septentrional. Actualment el cultiu de roses, en les seves diferents formes, es troba en diferents zones del país, sense la concentració típica d'altres cultius de flor o ornamentals. La província de Limburg, en el Sud, tenen la major superfície de cultiu de roser paisatgístic (63%), seguida pel Brabante Septentrional (23%) i Holanda Meridional1. La zona al voltant de Groeningen, en el Nord, amb un percentatge baix de superfície (2%), s'especialitza en la producció de llavors i esqueixos.

El subsector de la producció de rosers, igual que tots els altres subsectores agraris, ha experimentat un procés de concentració, passant-se de 584 empreses en 1980 a 263 en 2002. La superfície mitjana d'explotació ha passat d'1 a 1,9 ha en aquest període.

Pel que fa a les formes de comercialització utilitzades pels productors, el canal més important és el dels majoristes, que realitzen el 65% de les vendes. Li segueixen les subhastes i la venda a detallistes, amb un 10% cadascuna. Els Països Baixos són els majors exportadors de roses d'Europa, amb vendes a l'exterior que van aconseguir els 25 milions en 2002. Això representa el 40% del total de les exportacions europees. Els compradors principals són Alemanya - important exportador també -, França i Japó.

Aquest cultiu ha passat per diferents fases en la seva ja més que centenària Història, en l'actualitat els conreadors fan un gran esforç per conrear plantes resistents a malalties, que estiguin lliures de mildiú, amb conreessis sans i forts. Es presta una enorme atenció al desenvolupament de varietats. En el cas de rosers paisatgístics, per exemple, s'han

Introduït nombrosos conreessis que donen una bona cobertura del sòl i que no requereixen massa cures.

En recent visita periodística organitzada per "Plant Publicity Holland" a regions productores de rosers - planta en test i roser paisatgístic -, un grup d'informadors procedents de diferents països europeus ha tingut l'oportunitat d'observar els aspectes principals d'aquesta activitat. "Plant Publicity Holland" és una organització que el seu objectiu principal és la promoció col·lectiva de productes de viver holandesos. L'organització és activa tant dins com fora de fronteres - EUA, Japó, altres països europeus i dirigeix la seva acció tant al comprat consumidor final com al prescriptor paisajítico. Durant l'estada es van visitar empreses productores de planta i esqueixos, centres de recerca i certificació, roserars, etc.

Les empreses
Nolina Kwekerijen, situada a la regió centrooccidental dels Països Baixos, no lluny d'Amsterdam, és una empresa especialitzada en la producció de rosers en contenidor. Es va començar a treballar en 1975 amb planta en test, bolcant-se a partir de 1990 de forma gairebé exclusiva a la producció de rosers en test. Al llarg de tots aquests anys i fins al present, Nolina ha anat incrementant la superfície de les seves instal·lacions, tant a l'aire lliure com a baix hivernacle.

L'empresa ven producte acabat, majoritàriament en els formats 10, 30, 70 cm utilitzant-se material vegetal de l'obtentor danès Poulsen. Ho fa exclusivament a través de les tradicionals subhastes holandeses d'ornamentals, sense participar en esquemes de comercialització especials, excepte la pertinença a la cooperativa que organitza la subhasta. L'empresa es comporta com una típica prenedora de preus ("pnce taker"), és a dir, no dedica recursos al fútil exercici d'intentar influir-los, centrant-se en la producció eficient i en estricte control de costos.

Element central d'aquesta política és l'atenció que es dedica a l'automatització. En els dos grans hivernacles propietat de l'empresa substancials inversions en els més avançats sistemes de transport i robotización.

La màxima expressió d'aquesta política és el desenvolupament i aplicació - conjuntament amb altres tres emprtesas del sector - del Robomatic, un robot que realitza de forma automàtica i amb una velocitat pasmosa els processos de selecció, tallat i plantació en test dels esqueixos. Marcel de Lange, responsable de Molina, explica que el robot processa 750 tests per hora, en mitjana (tenint en compte les pauses), durant 16 hores diàries...amb la qual cosa reemborsa el seu considerable cost en tres anys. A finalitats de 2004 hi havia deu d'aquests robots treballant a Europa.

La cooperativa Rosaco, situada en les proximitats de la localitat de Noordbroek (Groeningen), és productora i sobretot comercializadora d'esqueixos de roser, tant dins dels Països Baixos com a nivell internacional. El cooperatiu compte actualment amb dotze membres agricultors, que conreen els esqueixos de roser al costat dels seus productes convencionals. El client extern principal és Anglaterra

Entre els productes s'expliquen diferents espècies del gènere Rosa, i varietats dins de les mateixes. L'empresa és controlada del punt de vista de la qualitat de la producció pel NAKB, el Servei d'Inspecció per a Floricultura i Arboricultura dels Paísees Baixos, el qual monitorea no solament la qualitat externa de les plantes sinó també es controlen acuradament la qualitat interna i l'estat sanitari del material reproductiu. Aquestes mesures de control de qualitat es fan cada vegada més necessàries en el sector, atès que el comerç de roses s'ha internacionalitzat totalment i la producció d'esqueixos, també.

L'assegurar la qualitat no es considera un instrument de màrqueting, sinó més aviat una espècie de segur. El client desitja el millor, el proveïdor sap que l'hi pot lliurar.
Comercializadora Hacol en Lottum. Lottum, situat a la regió de Limburg, és una altra de les zones productores de rosa dels Països Baixos. Situada en l'extrem sud del seu territori, està tot l'allunyada que es pot estar de la zona de Groeningen sense sortir-se del mapa d'Holanda-uns 300 km. Com s'ha assenyalat, a diferència d'altres produccions, la de roser es troba molt dispersa a Holanda. A la regió de Lottum es troba Hacol, acrònim de "Comercializadora de Lottum".

Aquesta comercializadora és una cooperació empresarial de 18 conreadors seleccionats, que comercialitzen la seva producció exclusivament a través d'aquesta associació. Les vendes es gestionen, en comissió, a través del CNB (Cooperativa Central de Bulbs de Flor d'Holanda) de la localitat de Lisse. L'organització dels enviaments i l'administració és realitzada per un dels membres, qui també ho fa sobre la base de comissions. La producció inclou roses de tija, de jardí i en test.

Hacol treballa en cooperació amb els tradicionals Vivers H.Crooijmans, fundats en 1898 pel besavi dels seus actuals propietaris. Situada en la localitat veïna de Reuver, Vivers Crooijmans disposa actualment d'unes 20 ha conreades, sent els seus principals productes el roser de jardí, els arbres fruiters i els portainjertos de roses i fruiteres. L'activitat comercial també ha cobrat gran importància, sobrepassant actualment a l'activitat productiva (70%). Bona part del material comercialitzat és adquirit als propis Països Baixos, però també es té producció pròpia a Bulgària i Polònia, i venut en la pròpia Holanda, a Europa i àdhuc fora d'Europa. L'empresa també té presència productiva i comercial a França.

Frank Coenders és un viverista que dedica 25 ha a cultius agrícoles convencionals i 8 ha de peus d'empelt per a roses i roser de jardí o paisatgístic en la localitat de Grubbenvorst, prop de Lottum. L'estratègia d'aquest productor per mantenir el seu nivell de qualitat és conservar el control sobre la totalitat del cicle productiu: la llavor prové de les seves pròpies existències, els esqueixos també, rosers de sis mesos, rosers bianuals, roses estàndard i en test...

Des del punt de vista tècnic, es va poder observar en l'explotació de Frank Coenders una forma "biològica" de combatre les infeccions del sòl: l'ús de Tagetes com a "fitosanitari verd". Inclòs aquest cultiu en la rotació, és enterrat mitjançant llaurada en un determinat moment del seu desenvolupament; els compostos alliberats per la descomposició de les plantes en el sòl actuen contra diferents patògens allotjats en aquest. Aquesta forma de control de patògens del sòl va ser observada també en altres explotacions holandeses, i segurament seria d'interès l'estudiar la seva efectivitat tècnica i econòmica sota altres condicions climàtiques.

En la producció de rosa en test, s'aplica un sistema de reg per inundació, utilitzant en part aigua procedent de pluja i en part dels seus propis pous. Els regs tenen lloc a la nit i tota l'aigua es recicla. La producció de rosa en test aconsegueix les 240.000 unitats anuals. Aquest productor, que mira amb confiança el futur dels diferents tipus de rosers, acaba de realitzar una important inversió en un hivernacle "Vine-ho" tipus cabriole!, totalment automatitzat.

Suports a l'empresa
Als Països Baixos és visble el suport a les empreses sota la forma de promoció i de recerca. Formes de suport internalizadas pels productors mitjançant la seva aportació financera a les mateixes o en sufragar els seus costos a través de la simple compra dels seus serveis. S'està enfront d'una sòlida trama institucional, que utilitza mecanismes de mercat per prendre decisions amb efectes col·lectius.

En text clar, això significa que les organitzacions d'acció col·lectiva - com les quals realitzen promoció o venen serveis de millora tecnològica - decideixen el seu curs d'acció sobre la base de la demanda dels usuaris, i no a través dels cops d'imaginació de persones distanciades de la problemàtica diària i protegides de les conseqüències dels seus actes per la seva condició de funcionaris. S'ha tingut l'oportunitat de visitar dues organitzacions de recerca que tenen al seu programa de treballs, el suport al cultiu del roser i la certificació de la seva qualitat.

Recerca en Plantes i Medi ambient (PPO) té el lema "Baula entre la pràctica i la ciència). La seva unitat de recerca sobre material de vivers orienta el seu treball a la resolució de problemes pràctics. Les instal·lacions centrals d'aquesta organització es troben en Booskoop, localitat que és el centre del viverismo dels Països Baixos, amb una ubicació secundària en Noordbroek, en el nord-est dels Països Baixos. Pel que fa a rosers, la recerca es concentra en problemes dels peus d'empelt i en particular de la supressió de nematodes.

Aquests poden ser suprimits molt bé per productes químics que, lamentablement, no poden ser més utilitzats. Una alternativa interessant per a certs cultius és l'ús de Tagetes com a "fitosanitari verd". Aquest tractament és efectiu contra nematodes del gènere Pratylenchus, però solament fins a una profunditat de 40-45 cm. Per sota d'aquesta profunditat, els nematodes escapen a l'acció tòxica originada per la descomposició dels teixits de Tagetes; es busquen en aquest moment altres cultius que permetin superar aquest inconvenient.
Naktuinbouw. situada en la localitat d'Horst, en Limburg, és el Servei

Aquesta organització promou i controla la qualitat del material de propagació mitjançant la inspecció, el registre de varietats, la certificació, realització de test qualitatius, recerca i formació. Naktuinbouw és una fundació, dirigida per una junta directiva que representa al sector hortícola. Tots els membres d'aquesta junta directiva són representants de diversos subsectores hortícoles. Les tasques es gestionen en quatre unitats separades: inspeccions, laboratoris, assajos i varietats gestió de la qualitat.

Els productors de material vegetal són responsables per la qualitat dels productes que subministren. Naktuinbouw s'assegura que els obtentores i viveristas afiliats utilitzin els mètodes de producció adequats. A més dels seus sistemes d'inspecció estàndard, aquesta agència utilitza també sistemes "quality - plus", a través dels quals pot destacar-se el valor agregat i la primeríssima qualitat. El material vegetal que compleix amb els estrictes requeriments establerts per Naktuinbouw i els participants és llavors certificat.

Els laboratoris d'aquesta organització realitzen els tests necessaris per comprovar que el material reproductiu està lliure de bacteris, fitoplasmes, nematodes, fongs, virus, viroides. I les anàlisis de llavors informen sobre capacitat germinativa, puresa, contingut d'humitat. Un dels serveis fitosanitaris oferts - sobre una base comercial - al productor consisteix en el procés anomenat "Diagnoster" (www.diagnoster.com), que combinant informacions subministrades pel client sobre les condicions de cultiu sota les quals va sorgir el problema, l'habilitat del fitopatólogo i la capacitat dels laboratoris de Naktuinbouw, permet oferir una solució ràpida i efectiva.

Els obtentores estan permanentment desenvolupant noves varietats. El departament de Varietats i Assajos registra la identitat de noves varietats presentades i s'organitzen assajos en hivernacle i en camp per obtenir la informació necessària sobre aquestes varietats i comparar-les amb les ja existents. Aquest departament va iniciar els seus treballs sobre hortalisses, però actualment s'estan estenent les activitats als sectors de floricultura i viverismo.

Finalment, el departament de Gestió de la Qualitat realitza controls integrals de tot el procés productiu i també organitza cursos centrats en control de qualitat i aspectes professionals específics.

En el laboratori del centre d'assajos d'Horst s'utilitza un tractament tèrmic per lliurar a plantes llenyoses (pomes, peres, maduixes, rosers) d'infeccions virals. Després es realitzen proves de laboratori i/o empelts sobre peus lliures de virus per comprovar si el material està net o no, doncs moltes vegades els símptomes no són evidents.

Suports als mercats: roserars i concursos
La ciutat de Winschoten, amb 18.000 habitants i 2.200 ha de superfície, disposa de més de 200 ha de superfícies verdes, o sigui 108 m2 per habitant. Es troba situada a la regió nororíental dels Països Baixos (Groeningen), en les proximitats de la frontera alemanya, una de les regions prioductoras d'esqueixos de roses més importants del món. Entre aquestes superfícies verdes, la ciutat compta amb un magnífic roserar que disposa de 320 varietats diferents de roses. A la ciutat s'expliquen més de 23.000 rosers, o sigui que li tocarien més de sis a cada habitant!

Winschoten es troba al centre d'un dels centres de producció més importants del món de peus d'empelt per a roses. Encara que el domini mundial absolut que aquesta regió tenia sobre aquest producte s'ha vist erosionat últimament per l'aparició d'altres centres, àdhuc avui s'exporten més de 35.000.000 de peus d'empelt anualment. Aquesta és la raó pel que es va decidir, en 196

Passejant per les senderes d'aquest roserar es poden observar, al costat del cartelillo que identifica a la varietat, també molt sovint una inscripció que resa "Toproos". Una rosa que gaudeix d'aquest títol, concedit per la secció d'obtenció de roses de la "Associació Holandesa d'Obtentores d'Arbres", ha estat sotmesa a severes proves durant anys.

Tan bon punt una rosa a ha estat inscrita a l'Haia (Westbroerpark) per recórrer aquest procés, els miebros del jurat estudien durant un any el seu brotación floral, la seva capacitat de rebrotar i la seva susceptibilitat a malalties. Si el producte obté una nota superior a la mitjana, el propietari del mateix ha de decidir si li inscriu en el concurs a nivell nacional. Això significa que la varietat serà examinada quatre vegades a l'any durant tres anys seguits en els roserars situats en Voral, Booskoop, Winschoten, Zoetermeer i l'Haia. Si se superen aquestes proves, i sempre que la varietat estigui disponible comercialment, obté el cobejat títol de "Toprose". No obstant això, els exàmens han de ser repetits alguns anys més tard, doncs algunes roses perden amb el temps les seves qualitats, i aquesta possibilitat ha de ser exclosa.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades