Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Producción holandesa de ornamentales
Flor tallada, planta i flor en test

Producció holandesa d'ornamentals

HorticomNews26/08/2005

La producció en hivernacle de flors tallades és el sector més important de la floricultura holandesa, i dins d'ella, la varietat més important és la rosa, tant en superfície conreada com en exportació. La rosa també es conrea com a flor en test.

La producció en hivernacle de flors tallades és el sector més important de la floricultura holandesa, i dins d'ella, la varietat més important és la rosa, tant en superfície conreada com en exportació. La rosa també es conrea com a flor en test.

El valor del material de propagació vegetal ascendeix a més de 450 milions (1999), dels quals 1/3 s'exporta. El cultiu de dita material per al cultiu de roses és realitzat per conreadors especialitzats que ho fan per encàrrec de les companyies multiplicadores de roses. A part de la multiplixcación tradicional per patró, les roses es multipliquen també després d'esquejar o mitjançant el mètode anomenat “stenten”. En aquest mètode la varietat conreada és empeltada en un esqueix sense arrels de la varietat portainjerto, evitant la transmissió de malalties del sòl. La multiplicació de plantes de flor de test es realitza en gran part sobre la base d'esqueixos.

La rosa dels Països Baixos

El començament del cultiu modern de roses als Països Baixos pot indicar-se cap a 1870. En aquesta època es van instal·lar els primers vivers de roser a les províncies de Limburg i Brabante Septentrional. Actualment el cultiu de roses, en les seves diferents formes, es troba en diferents zones del país, sense la concentració típica d'altres cultius de flor o ornamentals. La província de Limburg, en el Sud, tenen la major superfície de cultiu de roser paisatgístic (63%), seguida pel Brabante Septentrional (23%) i Holanda Meridional . La zona al voltant de Groeningen, en el Nord, amb un percentatge baix de superfície (2%), s'especialitza en la producció de llavors i esqueixos.

El subsector de la producció de rosers, igual que tots els altres subsectores agraris, ha experimentat un procés de concentració, passant-se de 584 empreses en 1980 a 263 en 2002. La superfície mitjana d'explotació ha passat d'1 a 1,9 ha en aquest període.

Pel que fa a les formes de comercialització utilitzades pels productors, el canal més important és el dels majoristes, que realitzen el 65% de les vendes. Li segueixen les subhastes i la venda a detallistes, amb un 10% cadascuna.  Els Països Baixos són els majors exportadors de roses d'Europa, amb vendes a l'exterior que van aconseguir els 25 milions en 2002. Això representa el 40% del total de les exportacions europees. Els compradors principals són Alemanya – important exportador també -, França i Japó.

Aquest cultiu ha passat per diferents fases en la seva ja més que centenària Història, en l'actualitat els conreadors fan un gran esforç per conrear plantes resistents a malalties, que estiguin lliures de mildiú, amb conreessis sans i forts. Es presta una enorme atenció al desenvolupament de varietats. En el cas de rosers paisatgístics, per exemple, s'han introduït nombrosos conreessis que donen una bona cobertura del sòl i que no requereixen massa cures.

En recent visita periodística organitzada per “Plant Publicity Holland” a regions productores de rosers – planta en test i roser paisatgístic -, un grup d'informadors procedents de diferents països europeus ha tingut l'oportunitat d'observar els aspectes principals d'aquesta activitat. “Plant Publicity Holland” és una organització que el seu objectiu principal és la promoció col·lectiva de productes de viver holandesos. L'organització és activa tant dins com fora de fronteres – EUA, Japó, altres països europeus i dirigeix la seva acció tant al mercat consuidor final com al prescriptor paisajítico. Durant l'estada es van visitar empreses productores de planta i esqueixos, centres de recerca i certificació, roserars, etc.

Les empreses

Nolina Kwekerijen, situada a la regió centrooccidental dels Països Baixos, no lluny d'Amsterdam, és una empresa especialitzada en la producció de rosers en contenidor. Es va començar a treballar en 1975 amb planta en test, bolcant-se a partir de 1990 de forma gairebé exclusiva a la producció de rosers en test. Al llarg de tots aquests anys i fins al present, Nolina ha anat incrementant la superfície de les seves instal·lacions, tant a l'aire lliure com a baix hivernacle.

L'empresa ven producte acabat, majoritàriament en els formats 10, 30, 70 cm utilitzant-se material vegetal de l'obtentor danès Poulsen. Ho fa exclusivament a través de les tradicionals subhastes holandeses d'ornamentals, sense participar en esquemes de comercialització especials, excepte la pertinença a la cooperativa que organitza la subhasta. L'empresa es comporta com una típica prenedora de preus (“price taker”), és a dir, no dedica recursos al fútil exercici d'intentar influir-los, centrant-se en la producció eficient i en estricte control de costos.

Element central d'aquesta política és l'atenció que es dedica a l'automatització. En els dos grans hivernacles propietat de l'empresa substancials inversions en els més avançats sistemes de transport i robotización.

La màxima expressió d'aquesta política és el desenvolupament i aplicació – conjuntament amb altres tres emprtesas del sector – del Robomatic, un robot que realitza de forma automàtica i amb una velocitat pasmosa els processos de selecció, tallat i plantació en test dels esqueixos. Marcel de Lange, responsable de Nolina, explica que el robot processa 750 tests per hora, en mitjana (tenint en compte les pauses), durant 16 hores diàries...amb la qual cosa reemborsa el seu considerable cost en tres anys. A finalitats de 2004 hi havia deu d'aquests robots treballant a Europa.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades