Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Normas de calidad para las mallas monofilamento
Utilitzades com anti-insectes

Normes de qualitat per a les malles monofilamento

José Ángel Navarro Castillo,Lorenzo Viciana Clemente,Vicente Aparicio Salmerón,María del Mar García García23/05/2005

Dins de l'agricultura intensiva en recintes hivernats la col·locació de malles com a barrera física contra l'entrada d'insectes que són plaga dels cultius, ha adquirit gran importància durant els últims anys.

Introducció

Dins de l'agricultura intensiva en recintes hivernats la col·locació de malles com a barrera física contra l'entrada d'insectes que són plaga dels cultius, ha adquirit gran importància durant els últims anys. L'interès en l'ús d'estratègies de control integrat de cultiu i la proliferació de virosis els vectors de la qual de transmissió en el seu major parteix insectes, han provocat en el sector la necessitat d'estudiar les millors solucions des del punt de vista preventiu. D'una altra part la Junta d'Andalusia a través de l'Ordre de 12 de desembre de 2001, per la qual s'estableixen mesures de control obligatòries i recomanacions per a la lluita contra les malalties víriques, inclou en dues dels seus apartats la col·locació obligatòria de malles amb una quantitat mínima de 20x10 fils/cm2.

No obstant això, comercialment el sector de les malles ha anat evolucionant segons la demanda dels consumidors, sense existir criteris comuns i sense oferir-se de manera formal unes característiques mínimes de qualitat o seguint criteris agronómicos adequats.

Per iniciativa del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles d'Almeria i en col·laboració amb la Delegació Provincial d'Agricultura d'Almeria, al llarg de dos anys s'han realitzat trobades tècniques amb diferents parts implicades: fabricants, distribuïdors i tècnics. Com a resultat s'ha obtingut el present document consensuat, pretenent-se que serveixi de referència per facilitar l'ús de malles amb unes garanties mínimes de qualitat. Per això, La finalitat d'aquest document és doble, pretenent d'una part informar des d'un punt de vista tècnic dels aspectes més importants a tenir en compte en la valoració de les malles de protecció contra plagues, i d'un altre costat, proposar des del punt de vista comercial aquelles propietats exigibles i que haurien de figurar de forma clara en qualsevol producte disposat per a la venda, resumint-se aquestes qüestions en dos documents diferents: una etiqueta visible per a cada unitat de producte (bobina, fardell) i no accessible fins al desprecintado, i una fitxa tècnica que concreti les qualitats del producte a poder del venedor i que haurà de posar a la disposició de l'usuari que la sol·liciti.

Denominació vulgar de les malles monofilamento

Segons la protecció oferta: mosquiteras o normals, anti-mosca blanca o espesses, anti-trips o tupidas.

Aquesta  classificació és genèrica i atén més a una apreciació col·loquial que a les propietats de la pròpia malla. En valorar-les no es té compte la grandària dels fils. Així, les mosquiteras o normals comprenen malles des de 5x5 fils/cm2, fins als 10 fils. Per sota de 5x5 es coneixen com anti-ocells, anti-pedra, etc.

Les malles anti-mosca blanca van normalment des de 10x14 fils/cm2 fins als 20 fils (16x10, 20x10, 20x12, etc). La protecció augmenta a mesura que augmenta el nombre de fils però també es redueix el percentatge de ventilació, per la qual cosa a mesura que es fan més tancades adquireix major importància el diàmetre del fil.

Finalment, les trucades anti-trips sacrifiquen part del passo aire per proporcionar màxima protecció. La denominació “anti-trips” difícilment respon a la realitat i en general es limiten a reduir la incidència de la plaga.

Aquestes denominacions per a diferents tipus de malles monofilamento s'empren en l'actualitat a comercialment. Per la seva arbitrarietat i falta d'objectivitat en la designació haurien de ser substituïdes per la denominació de “MALLA DE PROTECCIÓ DE (16x10, 20x10... fils)”.



Malla de protecció 20 x 10 amb mosca blanca.


Composició

Les malles monofilamento en general estan fabricades a base fils de polietilè d'alta densitat. De les matèries primeres utilitzades i de la regularitat quant a composició i diàmetre del filament, va a dependre la durada de la malla en la seva exposició als agents ambientals, principalment al sol.

En general els filaments obtinguts per a l'elaboració de malles agrícoles oscil·len entre els 0.3 a 0.21mm. Un major diàmetre garanteix més resistència i la possibilitat d'incloure major proporció d'estabilizante, amb el que és possible garantir per un període més perllongat de temps la seva durada, però a mesura que la malla es fa més espessa es redueix la ventilació.

D'altra banda cal tenir en compte en l'anàlisi dels filaments que la secció dels mateixos no és circular, sinó ovalada, la qual cosa també influirà en la qualitat del producte teixit. L'ideal seria treballar amb fils completament circulars, les malles amb filaments excessivament ovalats mostren un aspecte amb irisaciones o lluentors que repercuteixen negativament en l'homogeneïtat del producte final.

Tex la unitat que mesura la massa en funció de la unitat de longitud del filament, també es coneix com a densitat lineal. És una unitat que expressada en unitats del S.I. correspon a 10-6 Kg/m, o dit d'una altra manera, és la massa d'una fibra d'1.000  de longitud en grams. En general s'utilitza com a unitat el dTex, o sigui, la massa de 10.000 m de fibra en grams.

Teixit

Una vegada garantit el tipus de monofilamento d'acord amb les necessitats particulars i d'ús de la malla, el teixit és l'element decisiu en la qualitat del producte. En general el tipus de teixit serà el tradicional urdido, la qual cosa proporciona malles de reticles rectangulars, encara que existeixen altres tipus que manquen d'interès fins al moment per a la lluita contra plagues. El sistema clàssic és el que es realitza a força d'ordit sobre la qual s'entrecreua perpendicularment la trama. L'ordit proporciona generalment el major nombre de fils i la trama permet mantenir les estructura i forma del teixit. En aquest punt és de vital importància la qualitat de la maquinària emprada, i és on els controls de qualitat han de ser exhaustius per mantenir l'equidistància entre fils, així com una tensió adequada i uniforme durant tot el temps de fabricació ja que en cas contrari obtindrem productes inadequats.

Paràmetres comercials

Les malles han de ser comercialitzades reflectint clarament les seves característiques més importants, bé en la pròpia malla, o donada la dificultat d'impressió, amb un etiquetatge que no pugui ser reemplaçat sinó obrint l'embalatge. De la mateixa forma per al venedor aquesta hauria de ser la garantia en cas de devolució que el material no ha estat alterat.

  • Denominació de producte: ha de figurar clarament algun nom comercial diferenciador de la resta dels existents al mercat.
  • Proveïdor: dades de l'empresa que assumeix el que s'indica en l'etiqueta, tant propietats com a control de qualitat i garantia del producte.
  • Matèria basi: ja que pot ocórrer que a composició volgués preservar-se; sí es considera necessari referenciar la matèria basi, entenent com a tal, el component o components que estan presents en el producte de forma majoritària o en un percentatge superior a la suma de la resta de components: polietilè d'alta densitat, polipropilè, polièster, etc.
  • Color: cristall, blanc, negre, verd, etc.
  • Dimensions: tant la longitud com l'amplària del material.
  • Teixit: nombre de fils per centímetre quadrat, descrivint en primer lloc el nº de fils en ordit i en segon lloc els de la trama, (exemple: 20x10 fils/cm2)
  • Garantia: en anys, referint aquesta dada a la degradació solar en les condicions mitjanes de radiació a Almeria.

Característiques Tècniques

A més de les propietats que apareixen en l'etiquetatge, tot proveïdor ha de comptar amb una fitxa tècnica a la disposició de qualsevol persona que la hi sol·liciti a l'efecte de comprovació i control de qualitat del material subministrat. Aquesta fitxa tècnica ha de coincidir amb les propietats expressades en l'etiqueta comercial i a més ha d'incloure:

  • Diàmetre del fil: diàmetre o sengles diàmetres en cas de ser oval, expressat en mil·límetres.
  • Tolerància del fil: serà la màxima desviació admissible del valor mitjà del diàmetre del fil, expressada en percentatge. Aquesta tolerància no ha de superar el +/- 2%, incloent en la mateixa, la diferència entre el major i menor diàmetre en fils de secció oval.
  • Peso: és una mesura de comprovació immediata, ja que a una densitat de malla donada i per a una grandària de fil ha de correspondre un pes que ens donarà idea de la naturalesa del material. Aquest s'oferirà en g/m².
  • Bòrdes o laterals: l'existència de zones de major densitat en les vores proporciona millor subjecció, evita el trencament prematur i li dóna consistència. En malles poc tupidas l'existència de reforços intermedis millora la consistència i estructura dels filaments de la malla. Les vores no han de ser irregulars ni presentar filaments solts. Existeix la possibilitat que siguin termosoldados com a forma d'evitar el deshilachado, sobretot en ser tallats en la manufactura dels teixits elaborats.
  • Ombrejo: és inevitable l'efecte d'ombrejo del material, alhora que moltes vegades  és buscat per reduir o difuminar la radiació solar. Per aquest motiu s'ha d'oferir la dada de percentatge d'ombra en relació a la radiació total incident perpendicularment a la pantalla.
  • Estabilitat: com a dada tècnica s'ha d'oferir la radiació total acumulada suportada la malla, tenint en compte que la dada es refereix a les condicions de captació de radiació solar ultraviolada en el Sud peninsular. Aquesta radiació total s'expressarà en Kly.
  • Porositat: oferirà la informació de la quantitat d'espai obert en relació a quantitat de material per unitat de superfície, expressat en tant per cent. És una dada complementària que unit a uns altres com la densitat del teixit, diàmetre de fil o permeabilitat, serviran per comparar les propietats de pas d'aire de la malla.
  • Grandària d'orificis: és una característica de comprovació ja que disposant del diàmetre de fil i la quantitat d'aquests també es pot  obtenir.
  • Permeabilitat a l'aire: en general ha d'oferir-se en una gràfica que expressi la velocitat o cabal per a diferents velocitats de pas d'aire a través de la malla. Per tant, partint d'una velocitat donada en túnel de vent, veurem com en interposar el material aquesta varia. Mesurarem successivament diferents velocitats i veurem el comportament enfront de les mateixes.
  • Uniformitat d'orificis: ens donarà la distància entre els fils més propers i que són en definitiva els que limiten el pas de la plaga. A simple vista es pot observar com la falta d'uniformitat produeix llistes longitudinals en augmentar la grandària del buit o agrupar els filaments. Fins i tot es pot valorar indicant “malla uniforme” o “irregular”. Perquè una malla sigui definida com regular el nombre d'orificis de diferent grandària a la mitjana no hauria de ser major d'un 3 %.
  • Propietats mecàniques: com a informació complementària és interessant explicar  amb dades sobre la resistència del material, encara que en general si compleixen amb els apartats anteriors han d'entrar dins d'uns límits acceptables. Entre aquestes propietats estarien: resistència, la tensió de trencament en les dues adreces, punzonamiento.
  • Retracció: al llarg del temps existeix una tendència en aquest tipus de teixits a contreure's. Això pot provocar tensions que arribin a danyar el material, per la qual cosa és convenient conèixer aquest valor expressat en tant per cent de retracció.
  • Consells d'utilització: és convenient fer referència a tot tipus d'advertiments en relació al maneig, col·locació i conservació de la malla, especialment amb indicació d'aquells agents que poguessin influir en el temps de durada o a minvar la seva eficàcia. Per a això s'elaborarà un document en el qual s'incloguin aquestes recomanacions.




Consells d'utilització

S'aconsella evitar l'exposició de la malla instal·lada a l'acció de pesticides durant una intervenció química. Podran ser utilitzada com a referència les directrius del CEPLA de 2000 ppm de contingut màxim de sofre i 150 ppm de cloro.es convenient que la malla sigui correctament embalada per evitar la deterioració de la mateixa en el transport.Perquè el teixit no es deformi es recomana que la presentació de les malles no sigui en fardells o qualsevol altre sistema que ho pugui dañar.es convenient no realitzar corts o perforacions a la malla i no col·locar-la sobre vores tallants que puguin danyar el material. És necessari evitar el fregament del material sobre superfícies com a fils, filferros, etc. És recomanable utilitzar sistemes subjecció que no danyin les malles com a perfils omega. En cas de donar un ús diferent a l'habitual de la malla, consultar al fabricador (finestres zenitals abatibles, ambients corrosius, etc.).Per prevenir contraccions al material no col·locar les malles en hores o períodes d'excessiu calor.es precís tenir en compte la retracció que pugui sofrir el teixit al llarg del temps, per la qual cosa s'aconsella que la tensió no sigui excessiva al moment de la instal·lació. La malla ha d'estar col·locada amb la tensió suficient per evitar el trencament originat pel moviment del material.la exposició a la intempèrie, a la radiació solar i a altes temperatures acceleren el procés de degradació del material. És preferible mantenir la malla en un magatzem o en lloc ombrejat fins a la seva col·locació. La superfície on s'emmagatzemi fins a col·locar-la ha de ser uniforme per evitar la deformació de la malla.Evitar el contacte amb fustes tractades, superfícies oxidades o galvanizadas.al retirar la malla utilitzi els punts de recollida per al seu posterior reciclat.



Malla en finestra.


Anàlisi de malles

La major dificultat tant per a fabricants, com para tècnics i consumidors d'aquest tipus de producte estava en la dificultat, no solament a determinar els paràmetres de qualitat exigibles a les malles, sinó també a comptar amb un laboratori capaç de realitzar aquest tipus d'anàlisi de manera específica. Per aquest motiu, un altre dels interessos prioritaris del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles d'Almeria va ser oferir al sector aquesta possibilitat de manera ràpida i poc costosa, explicant per a això amb el Departament d'Enginyeria Rural de la Universitat d'Almeria per mitjà del professor Diego L. Valera, assumint l'estudi de les malles ofertes pels fabricants i distribuïdors: Criat i López, TADMA, MAGROTEX, PLASTEXTIL, SUNSAVER i CONDEPOLS. En l'actualitat és possible dirigir-se a l'esmentat departament per analitzar les propietats de qualsevol malla, contemplant els paràmetres que figuren en la fitxa tècnica proposta.

Assegurar la qualitat

Sense cap dubte cada fabricant i proveïdor ha de ser capaç d'assegurar la qualitat del producte que ofereix. Aquesta norma solament pretén informar i establir uns paràmetres mínims que permetin comparar qualsevol malla existent al mercat sense entrar a valorar la bondat de les mateixes: es tracta de parlar un mateix llenguatge. Com confirmo a aquesta voluntat de millorar la qualitat del producte, una vegada obtingut l'anàlisi que confirmi que el producte està dins dels límits detallats amb anterioritat i totes les dades presentades en la fitxa tècnica, els fabricants o distribuïdors que ho desitgin podran fer constar en l'etiqueta que el producte “compleix amb la norma del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles d'Almeria i la Junta d'Andalusia”.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades