Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El sector de la flor cortada en Galicia
Optar pel cooperativisme o no

El sector de la flor tallada a Galícia

Jaime Ramos Motos10/05/2005

La producció de flor tallada a Galícia va tenir un fort increment en la dècada dels 80, quan van començar les seves activitats les més importants cooperatives i empreses productores i comercializadoras de l'actualitat. Motivats per l'alta demanda i subvencions per a la inversió en hivernacles, molts agricultors s'inicien en l'activitat.

La producció de flor tallada a Galícia va tenir un fort increment en la dècada dels 80, quan van començar les seves activitats les més importants cooperatives i empreses productores i comercializadoras de l'actualitat. Motivats per l'alta demanda i subvencions per a la inversió en hivernacles, molts agricultors s'inicien en l'activitat.

Llavors, la producció de flor tallada es caracteritzava per una estructura minifundista, amb mà d'obra familiar. Els agricultors van buscar  associar-se en Cooperatives a fi de concentrar l'oferta i obtenir així millors condicions de comercialització.

Clavel i clavelina van ser per molts anys les flors més produïdes a Galícia, especialment entre maig i octubre, quan la producció en el sud d'Espanya disminueix a causa de les altes temperatures. Amb el pas del temps la rosa es converteix en un cultiu de molta importància, seguit de bulbs, com gladiolos i lilium, gerberas i, més recentment, el crisantem.

Avui dia, el sector de flor tallada a Galícia està dividit entre cooperatives de petits agricultors, que mantenen una tecnologia i un ventall d'espècies bastant tradicional, i empreses productores, que estan invertint en modernes tecnologies de producció i climatització d'hivernacles i noves espècies i varietats.

A aquesta panoràmica  se sumeixi la recent crisi al mercat Europeu de flor tallada, que en els últims anys ha sofert un baixó de preus influenciat per la situació de l'economia en països tradicionalment consumidors, com Alemanya i França, així com per la forta competència de productes importats de països africans i  Sud-amèrica.

Estructura cooperativa
El model cooperativista va tenir un fort impuls a mitjan 80, coincidint amb el període de creixement de la superfície de producció en hivernacles. En funció de característiques com minifundismo i necessitat de nous mercats, l'estructura cooperativista va encaixar perfectament amb el model productiu existent a Galícia. Les cooperatives van passar a assumir el paper de comercializadoras, operadores logístiques, proveïdores d'insumos per a la producció, en molt casos suplint les necessitats d'informació tècniques, capacitació, planificació de producció i elecció de varietats.
- Hortoflor 2 – Societat Cooperativa Limitada: Neix en 1984 de la mà d'un grup de 27 agricultors d'Orense.

En l'actualitat, componen la cooperativa més de 200 socis, 100 col·laboradors associats distribuïts en 40 ajuntaments i dos països. Es dedica a la producció de més de 60 espècies de flor tallada, com a clavell, mini clavell, gerbera, gladiolo, lilium, crisantem, rosa, estatice, gypsophila, iris, fresia, limonium o alstroemeria. També es dedica a la producció d'hortalisses. L'empresa ha obtingut el certificat de gestió de la qualitat ISO 9001:2000.

- Agroflor SCL: Empresa cooperativista situada en Naron - la Corunya fundada en 1985. Compta amb un centenar de socis amb aproximadament 150.000 m2. Les explotacions dels socis estan distribuïdes en el nord de la Corunya. Les principals espècies produïdes i comercialitzades per Agroflor són: clavell, clavelina i gerbera.

La seva principal estratègia és produir flors tradicionals, en època de l'any en la qual no hi ha ofertes significatives en altres zones, especialment en el sud d'Espanya, utilitzant les condicions de clima suau del Nord de Galícia. El principal mercat de l'empresa és Espanya, amb exportacions ocasionals a altres països d'Europa.

Segons César Vizoso Rodríguez, gerent d'Agroflor, el sector sofreix una forta retracció de preus, encara que les floristeries no traspassen aquesta situació al consumidor final. La competència de la flor importada d'Equador i Colòmbia és un altre factor que dificulta el desenvolupament del sector. Segons Vizoso, una alternativa interessant és buscar acords amb les cadenes de grans superfícies que tenen una gran capacitat de fomentar el consum; així es pot obtenir una millor estabilitat en les vendes durant tot l'any.

- Flor Barces: és una petita, mes activa cooperativa de productors de flor tallada que va començar les seves activitats en 1991. Situada en Abegondo, compte  amb 12 socis que es dediquen produir clavell, clavelina, rosa, gypsophila, lilium, gerbera, gladiolo, solidazo, estatice i verds de cort. Utilitza la mateixa estratègia de les altres cooperatives de concentrar la collita en els mesos d'estiu, especialment entre maig i octubre.

Les superfícies mitjanes de producció no superen els 3.000 m2 per agricultor i la mà d'obra està composta pels propis integrants de les famílies. Actualment es nota la influència de les noves generacions, que estan introduint noves tecnologies com el cultiu en substrat, climatització d'hivernacles i noves varietats. Un exemple ho trobem en l'empresa Floricultores Posi, on Ismael Posi Bocija, fill dels fundadors, és responsable per la introducció de les noves tecnologies i investigació amb nous productes.

La Cooperativa s'encarrega de la venda i distribució de la producció; en determinades èpoques de l'any arriben a comprar flors d'altres regions per atendre a les demandes dels seus clients.

Productors no associats
Antonio Belmont, de Bergondo, i Francisco Naveira, de Naveira Flor, són dos agricultors que dediquen tota la seva vida professional a la producció i comercialització de flor tallada, especialment les propagades per bulbs com lilium i tulipa. Al contrari de moltes altres empreses a Galícia, les seves  explotacions són de grandària mitjana, i no participen de cap sistema cooperativista. La planificació de la producció i comercialització es realitzen individualment en cada empresa.

Antonio Belmont comercialitza la seva producció a la Corunya i Ferrol, i té un agent a Madrid. A l'hivern, a causa de les dificultats per produir a Galícia, arriba a comprar flors de proveïdors d'Andalusia per atendre als seus clients durant la parada hivernal.

El lilium és la principal espècie produïda, tant Oriental, Asiàtic, L.A. i Longiflorum. A fi de solucionar el problema del desenvolupament de Botrytis i perllongar el període de producció, Antonio Belmont va invertir en un hivernacle de cristall amb llum d'assimilació, que en el seu moment va ser un dels més moderns de Galícia. Les principals varietats produïdes són (1) Asiàtics:  Castello, Navona, Polyana, Tresor i Prato; (2) Orientals: Mer Star, Acapulco, Sibèria i Vespuchio; (3) L.A: CEB Dazzle, Salmon Classic i Royal Trinity. La producció de tulipes entra com a alternativa per als períodes d'hivern.

Flores Toxal, un exemple d'empresa innovadora
Flores Toxal S.L. és una empresa situada en A Guarda (Pontevedra) dedicada a la producció i comercialització de 20 espècies diferents de flor tallada de producció pròpia o importades de Portugal, Colòmbia, Equador i Brasil.

En 1987, els cinc socis actuals de l'empresa, José Ramón Amorín, Manuel González, Cessar González, Julio Martínez, i Xaquín Portela, constitueixen Flores Toxal en una petita finca de 3.000 m2, sense subministrament elèctric, línia telefònica, ni pista asfaltada d'accés.

Segons Ángel Patiño, responsable tècnic de l'empresa, després de 16 anys de treball constant, la finca consta de 50.000 m2. Per aconseguir-ho es van comprar al voltant de 130 finques particulars, la qual cosa dóna idea del gran treball de recerca de la propietat, capacitat de negociació i determinació per reinvertir els beneficis en l'empresa. D'aquesta superfície, 30.000 m2 estan coberts d'hivernacles. L'empresa inverteix en les últimes tecnologies de producció, calefacció, pantalles tèrmiques, ventilació zenital i fertirrigación automatitzada.

Les principals espècies produïdes són rosa -amb unes 10.000 m2 d'hivernacles-, gerbera -7.000 m2 de modern cultiu hidropònic-, flors de bulbs com lilium, gladiolo, iris i tulipa -amb uns 9.000 m2 de superfície coberta i 15.000 m2 a l'aire lliure- i clavells -4.000 m2 d'hivernacles.

Nou hivernacle de cristall per a producció de crisantems
Segons Patiño, en el seu afany d'escometre nous projectes innovadors en el sector ornamental, Flores Toxal va començar a construir en 2004, un hivernacle de vidre de 5.500 m2. Les noves instal·lacions van ser inaugurades en 15 d'abril de 2005 pel Conselleiro de Política Agroalimentària i Desenvolvemento Rural de la Xunta de Galícia, José Antonio Santiso Miramontes.

La instal·lació es va a dedicar a la producció programada de crisantem, i està equipada amb les més modernes tecnologies, com la pròpia coberta de vidre, malles i il·luminació per aplicar les tècniques de fotoperíodo i aconseguir la floració durant tot l'any, equip de fertirrigación, caldera de calefacció, emissió de CO2, ordinador i programari desenvolupat per l'empresa Priva d'Holanda, que controla tots els paràmetres climatològics de l'hivernacle, entre uns altres.

Rivera Flor - Flores Miguel Fernández
L'empresa inicia les seves activitats a Galícia fa 22 anys. Des de fa onze treballa amb exclusivitat, comercialitzant els productes de Rivera Flor. Actua principalment a Galícia i Astúries, fent el repartiment sobre comanda, per mitjà d'un sistema de telemarketing i venda en el Cash and Carry de Bergondo - la Corunya. Els seus principals clients són majoristes, petits distribuïdors regionals, funeràries, etc.

Rivera Flor comercialitza el 100% de la producció d'una agrupació de prop de 35 productors, auxiliant en l'elecció de colors i varietats i en la classificació de la qualitat. El grup produeix al voltant de 2.000.000 de tiges a l'any, entre clavell, mini clavell i clavelina, especialment per al mercat de buquets exportats a Anglaterra.

La producció ha descendit en els últims anys, ja que fa sis anys va arribar als 8.000.000 de tiges. Segons Miguel Fernández, gerent de l'empresa, estose deu principalment a la baixada generalitzada de preus i a un període molt curt de producció durant l'any, la qual cosa condiciona la baixa productivitat per m2 a l'any.

"Fa 25 anys, el mercat valorava molt la flor gallega", comenta Fernández. A mitjan 80, a causa d'unes condicions de mercat molt especials i a moltes subvencions ofertes pel govern, va haver-hi un "boom" d'inversions en petits hivernacles mantenint el ventall tradicional de flors, i la característica minifundista de les explotacions, ja que les subvencions es limitaven a petites explotacions de fins a 1.000 m2.

Avui dia encara hi ha molts productors que no estan associats i treballen de forma artesana, comercialitzant les seves produccions directament als consumidors finals.

Pycflorga
Pycflorga S.L, situada en Tomiño (Pontevedra), compta amb producció pròpia que va començar amb un hivernacle d'1.850 m2 i en l'actualitat arriba a una superfície de més de 100.000 m2. També comercialitza el 100% de la producció d'un grup de 90 agricultors que es dediquen a la producció de clavell, mini clavell, lilium, gladiolo, gerbera, limonium, iris, gypsophyla paniculata, alstroemeria, etc.

Segons Juan José Alonso Otero, gerent de l'empresa, totes aquestes varietats de flor són les més idònies per conrear a la comarca del Baixo Miño entre maig i setembre, on el nord d'Espanya gaudeix de les condicions climàtiques ideals per al seu cultiu.

Pycflorga manté una relació estreta amb el seu grup d'agricultors, assessorant en la planificació de cultius, projecte d'hivernacles,etc. També subministra el material de cultiu -bulbs i esqueixos- suggerint les millors dates de plantació, i comercialitza la producció mitjançant relació contractual entre ambdues parts. Tot això assessorat per un equip de tècnics que visiten les instal·lacions dels agricultors periòdicament aconsellant els tractaments a realitzar en cada fase del cultiu, així com la millor manera d'aplicar-los.

"Pycflorga respon a totes les qüestions que se li plantegen a l'agricultor, posant al seu abast l'experiència dels anys així com les ultimes novetats al mercat", afegeix Juan Alonso. Per completar el seu subministrament de flors, fullatges i plantes, Pycflorga importa de diversos països d'Amèrica com Colòmbia, Equador, Guatemala i Costa Rica i d'altres països d'Europa, entre els quals Bèlgica, Holanda, Portugal i Itàlia.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades