Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Desarrollo y opciones para la empresa de jardinería
Activitats del gremi de Jardineria de Catalunya

Desenvolupament i opcions per a l'empresa de jardineria

HorticomNews17/02/2005

La jardineria i el paisatgisme es caracteritzen per ser activitats en constant evolució, en les quals les novetats comercials i tecnològiques són cosa de tots els dies. Per això, les reunions professionals adquireixen una enorme rellevància en aquesta activitat, sobretot si estan enfocades des d'un punt de vista empresarial i serveixen per fomentar la cultura empresarial entre els professionals.

La jardineria i el paisatgisme es caracteritzen per ser activitats en constant evolució, en les quals les novetats comercials i tecnològiques són cosa de tots els dies.

És per això que les reunions professionals adquireixen una enorme rellevància en aquesta activitat, sobretot si són reunions enfocades des d'un punt de vista empresarial, que serveixin per fomentar la cultura empresarial entre els professionals del sector. Així ho comprèn el Gremi de Jardineria de Catalunya, entre les activitats de la qual ocupen un lloc central les orientades a desenvolupar les capacitats empresarials dels seus afiliats. Es promou i fomenta la cultura empresarial entre les empreses de jardineria.



El sector està viu, actiu i en evolució. Hi ha molt treball per fer especialment en el camp de la formació professional, on hi ha consens sobre la seva insuficient qualitat. Per als organitzadors del 1er Congrés de Jardineria i Empresa, que va tenir lloc recentment en S’Agaró (Costa Brava), el principal repte al que s'enfronta el sector és el de la progressiva transformació de les empreses de jardineria en veritables estructures empresarials, capaces de desenvolupar els seus models organitzatius, tenint en compte tots els aspectes relacionats amb la gestió empresarial: quadre de comandament integral, gestió de recursos humans, planificació estratègica, etc.

El Gremi ha posat en aquesta ocasió a l'abast dels assistents un programa en el qual es combinen temes sobre la gestió de l'empresa, amb presentacions sobre noves possibilitats de mercat, com és el futur desenvolupament de les piscines i de les cobertes naturadas.

La importància d'organitzar les empreses a través de les seves representacions a diferents nivells (autonòmic, estatal, europeu) significa tenir veu davant l'administració, millorar la formació professional i buscar vies per augmentar la demanda del verd. Un dels objectius d'aquest Congrés va ser identificar aquells productes que s'adapten millor a les inquietuds socials, característiques i objectius per oferir noves oportunitats de negoci al sector.



Cobertes  naturadas
Entre els nous productes que es perfilen com a interessants per al sector es troben les cobertes naturadas, un tema presentat per Hans Joachim Seeger, president de l'Associació Alemanya de Jardineria en Cobertes (Deutsche Dachgarten Verband, de DDV, de Baden Baden). El ponent va fer una radiografia de la seva organització i d'alguns dels problemes mediambientals més rellevants de les ciutats que poden ser mitigats mitjançant la instal·lació de cobertes naturadas de manera planificada.

Entre ells es troba el problema de les oscil·lacions de temperatura entre el dia i la nit (oscil·lacions circadianas) i la regulació del vessament sobre les superfícies construídas de la ciutat. Va presentar la base tècnica i la pràctica de les cobertes verdes. Seeger va apuntar que en realitat es poden naturar tot tipus de cobertes: planes, amb pendent, corbades, etc.; encara que les solucions tècniques són progressivament més costoses a mesura que s'incrementa la complejiddad de l'obra.

La protecció de la substància de l'edifici enfront de l'agressivitat de les arrels és el problema més greu al com s'enfronta qui desitgi establir una terrassa  naturada. Existeixen un bon nombre de solucions tècniques que permeten fer front a aquest problema; les imprescindibles capes antiraiz poden estar compostes per: bitumen, cobertures d'acer inoxidable, plàstics i cautxú, pintures sintètiques. Hi ha més de 70 productes certificats per a aquesta fi.

Però la capa antirraíz no és l'única que constitueix un sistema de naturación d'una terrassa; ha de tenir-se en compte que aquest sistema deu, amb un espessor i un pes limitats, reproduir les funcions d'un sòl natural. En aquest sentit, és la pròpia Naturalesa la mestra que indica com procedir. Per sobre de la capa antirraíz, es disposen unes altres, que generalment segueixen aquest ordre: una capa de drenatge, una capa de filtració, el substrat i finalment la capa vegetal, constituída per les plantes.

És possible donar-li a aquesta estructura diferents graus de complexitat, aconseguint-se cobertes extensives, semiextensivas i intensives; aquestes últimes veritables jardins en els terrats, pels quals no es repara en les despeses d'instal·lació ni de manteniment. La introducció del reg, de plantes molt més desenvolupades i exigents agronómicamente, d'una espessa capa de substrat o de terra vegetal i d'elements recreatius són les característiques de les terrasses intensives, que també sotmeten als edificis a una càrrega estàtica molt major (fins a 500 kg/m2).

És per això que les cobertes intensives complexes han de ser incluídas en els càlculs dels edificis abans de construírlos; d'una altra manera es compromet l'estabilitat dels mateixos. Les solucions extensives, pel contrari, poden ser normalment incloses en edificis ja construïts sense problemes, encara que un estudi de l'estàtica de l'edifici enfront de les noves exigències de pes de la coberta ha de ser mandatorio.

Les diferències entre tots dos tipus de construccions estan, llavors, en el manteniment, el reg, la vegetació, l'espessor i el pes. Menteixis les solucions extensives utilitzen plantes de gran rusticidad i baix consum d'aigua (xerofitas extremófilas com a molses, diferents gèneres de Sedum i algunes gramíneas; els jardins intensius poden contenir gespa, arbustos, arbres i instal·lacions d'esbarjo i diversió. En aquesta última tipologia és necessari un manteniment i reg permanent el que converteix en aquesta solució molt més cara i complicada.

El punt crític d'un perfecte funcionament d'aquest tipus de cobertes, indica el president de DDV,  es troba en la seva correcta construcció amb retenció d'aigua, drenatge adequat, buits per l'oxigenación de la capa vegetal, protecció de murs, parets i ampits i baixants amb caixa de control. Es recomana doncs un manteniment  conjunt amb la propietat de l'edifici. Est consisteix en: control d'embornals i vorells, reposició de plantes, arrencar plantes no desitjades, segar, regar i abonar.

Piscines naturadas
Un altre producte d'interès presentat és el de les piscines naturadas, a les quals es diuen jardins del bany.  En realitat es tracta d'un bioestanque amb plantes en el seu interior. Entre les característiques d'aquest producte s'esmenten: aigua clara en qualitat d'aigua potable, consum d'aigua i energia baix, sota manteniment, aspecte atractiu durant tot l'any i profunditat de fins a 150 cm.

Entre els assistents es va preguntar sobre les mesures mínimes i els costos d'aquesta construcció, així com els seus costos de manteniment. La qüestió que sens dubte va generar més dubtes va ser l'equilibri biològic de l'estany durant l'estiu ja que les tmeperaturas mitjanes i la insolació a Espanya són superiors a les del centre d'Europa, a la qual cosa els Rolf von Burg, impulsor d'aquest producte respon que amb augmentar la profunditat de l'estany aquest tema queda resolt.

Jardí i paisatge
Un altre tema que atreu atenció és la relació del jardí amb el paisatge natural. Una solució atractiva i sostenible per a molts entorns degradats que avui existeixen als voltants dels centres urbans. Això obre una perspectiva completament diferent a l'activitat del jardiner i del paisatgista, la funció del qual ara ja no és modificar, sinó adaptar. Les excursions tècniques realitzades en el marc del 1er Congrés de Jardineria i Empresa de S’Agaró van il·lustrar aquest altre aspecte dels possibles desenvolupaments futurs de la jardineria.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades