Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La Poinsettia en jardinería
La seva utilització en dates nadalenques s'incrementa any rere any

La Poinsettia en jardineria

Fernando Conca - Plantalia16/01/2005

Com ha ocorregut a Espanya amb el Cyclamen que inicialment s'ha consumit com a planta d'interior i de regal i avui dia és una planta ideal per a jardí. Amb la Poinsettia, salvant les notables diferències, està passant el mateix.


   La decoració amb Poinsettias de jardins
   públics, es popularitza any rere any.

Des de fa uns cinc anys, la utilització de la Poinsettia com a planta d'ajardinamiento en dates nadalenques ve incrementant-se any rere any de forma important. En l'actualitat, el seu consum en aquest segment de mercat suposa un volum de gran importància, tant des del punt de vista econòmic com a estratègic.

Econòmic perquè amb el seu ús es decoren un gran volum d'unitats de maceteros, jardineres, rotondes, parterres… amb l'objectiu d'aconseguir fortes taques de color, amb la particularitat d'utilitzar-se en densitats de plantació que en ocasions superen les 10 plantes per metre quadrat. I estratègic en dos sentits, un perquè alleuja notablement els canals comercials tradicionals com són els de les floristeries, centres comercials, gardens, venda ambulant, etc. i un altre per la influència que exerceix amb el seu “màrqueting inconscientment” en el consumidor, ja que en veure-les posada en els jardins mentre es passeja per la ciutat… motiva directament el seu consum des del punt de venda.

Centrats en els protagonistes de la utilització de la Poinsettia com a planta de jardineria, principalment són els ajuntaments i centres comercials. Hotels, tendes amb la decoració de les seves entrades i complexos urbanístics els segueixen a molta distància, quedant els habitatges particulars amb jardí en un caràcter anecdòtic. Per descomptat, en tots aquests segments, la figura de l'empresa de jardineria i decoradors estan presents com a executors en el seu ús.

No obstant això, la situació entre oferta i demanda d'aquest mercat està molt desajustada en diferents aspectes, existint la necessitat de treballar en aquest sentit de cara a afermar i consolidar el mercat global d'aquesta planta, ja que pot donar-se el cas que la Poinsettia en jardineria es quedi en una simple moda i entri en l'oblit en menys anys dels quals li ha costat incorporar-se.


L'espectacularitat d'aquesta planta
augmenta en funció de la quantitat emprada.
La Poinsettia consumida com a planta d'interior i la utilitzada en jardineria, pràcticament poc tenen a veure entre si. A la primera se li exigeix una bona quantitat de braços, planta més aviat gran, color de fulla verda intens i s'admeten fins i tot colors de bràctees. La segona ha de ser molt rústica, de grandària més aviat petita, entre tres i cinc braços… i pràcticament solament en color vermell. I no pot ser d'una altra manera ja que mentre unes passaran el nadal dins d'una llar fins i tot amb calefacció… altres estaran en ple carrer i suportaran el fred, el vent i fins i tot la pluja, d'altra banda molt normal en ple mes de desembre. Així, podem arribar a afirmar que mentre que al col·lectiu que comercialitza aquesta planta com a planta d'interior, li semblin de mala qualitat les plantes conreades per al seu ús en exterior… al revés succeeix amb el col·lectiu que les utilitza en la jardineria, que li semblin de baixa qualitat les conreades com a planta d'interior.

Les dates de consum també són diferents. El mercat tradicional comença a mitjan novembre de forma molt modesta finalitzant amb el començament del nadal. El de la jardineria, se centra solament al desembre i el més proper a aquesta festivitat ja que les inclemències del temps configuren un factor en contra de l'estètica d'aquesta planta i el tenir-les en un bon estat durant el nadal és un valor afegit, tant per a l'ajuntament o centre comercial com per a l'empresa de jardineria que s'ha encarregat de la seva plantació.


   El seguiment exhaustiu durant el cultiu
   permet avaluar els resultats de les tècniques
   empleades.
El seu cultiu és la base. Ambdues requereixen unes tècniques de cultiu similars però amb diferències notable. Entre les principals, les destinades a exterior requereixen un règim de temperatures baixes, sobretot nocturnes, una fertilització que les configurin robustes amb especial atenció als micro elements, marcs de plantació amplis que permetin una bona ventilació entre elles i s'evitin posteriors caigudes de les fulles baixes, bona compactació mitjançant retardadores de creixement que permetin al final que no se li trenquin branques tant en la manipulació de la seva plantació en el jardí, com per l'acció dels vents raonables.


No totes les varietats responen igual
davant unes mateixes tècniques de cultiu.
I pel seu lloc les varietats triades. Per exemple, entre les conreades en Plantalia, “Millennium” i “Freedom” han estat les que millor resposta han donat. Aquestes dues varietats, conreades com a planta d'interior amb calefacció no solen arribar a les dates fortes de venda (2º setmana de desembre) al no ser que se'ls d'una aportació de llum extra per retardar la seva entrada en floració. Recordem que són varietats amb un temps de reacció en floració de 6 i 7 setmanes respectivament. En canvi, en conrear-se en un règim de temperatures baixes, els temps de maduració de les seves flors es retarda notablement, arribant a la seva data de venda en òptimes condicions (1ª i 2ª setmana de desembre respectivament).

Com ha ocorregut a Espanya amb el Cyclamen que inicialment s'ha consumit com a planta d'interior i de regal i avui dia és una planta ideal per a jardí. Amb la Poinsettia, salvant les notables diferències, està passant el mateix. Deixa de ser una planta elitista per convertir-se en un producte de masses i a més amb connotacions en la jardineria. Però cura, és un risc que el mercat de la jardineria es proveeixi de productes conreats per al seu gaudi com a plantes d'interior ja que la seva resposta en el jardí en moltes ocasions és molt pobra i pot ser que est, no satisfet amb els resultats, busqui una altra alternativa en altres productes. La resposta… conrear cada planta en funció de la seva destinació.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades