Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La elección de la variedad o mezcla más idónea para el césped
Les varietats més provades són les que garanteixen l'èxit

L'elecció de la varietat o barreja més idònia per a la gespa

Fernando Toribio, Area de golf de Zulueta01/09/2003

L'èxit d'implantació d'una gespa depèn de factors com a clima, sòl, època de sembra o plantació… però sobretot de l'elecció de la varietat o barreja per a cada cas concret. Aquesta elecció mai ha de ser aleatòria o presa en funció decorrientes passatgeres, serà més encertada com més s'hagi estudiat i provat el resultat d'aquesta varietat en condicions similars.

L'èxit d'implantació d'una gespa, ja sigui sembrat o plantat, depèn de diversos factors, tals com a clima, sòl, època de sembra o plantació… però sobretot depèn de l'elecció de la varietat o barreja per a cada cas concret. Aquesta elecció, que mai hauria de ser aleatòria, o presa per raons incorrectes com a modes o corrents passatgers, serà més encertada com més s'hagi estudiat i provat el resultat d'aquesta varietat en condicions similars.

En l'actualitat existeixen més de 15 varietats per espècie amb una puntuació de bona a excel·lent. Trobem a més un gran nombre d'obtentores i empreses productores amb materials d'alta qualitat. Per a aquells que recordin els anys 80, s'adonaran del llarg camí  que en 20 anys hem recorregut, doncs llavors no existien mes de dues varietats per espècie, ni mes de dues o tres espècies, que poguessin utilitzar-se amb bons resultats.

Avui disposem d'un ampli ventall gràcies a la investigació, els assajos i el desenvolupament de l'enginyeria genètica. Els assajos de cespitosas han de ser no només necessaris sinó també regulars en la seva elaboració, de tal forma que un centre tecnològic d'assajos aporti informació concreta i útil sobre qualsevol varietat i barreja que, per la seva qualitat i resultats, sigui apta per a un ús efectiu i resultats d'implantació òptima.

A més, aquests assajos han de mirar cap a davant, de tal forma que les investigacions i proves ens portin sempre a trobar el més adequat per a cada condició climàtica i edafológica, independentment de modes passatgeres. Es tracta d'innovar cada dia perquè els camps esportius comptin amb un ventall cada vegada mes ampli de possibilitats, i per tant, amb mes solucions a l'abast de la seva mà.

Avui trobem un modern centre d'assajos i producció de gespa en la finca de la Bazagona, Càceres. Zulueta Corporacion té allí el seu centre tecnològic per a l'assaig de varietats d'espècies cespitosas.  Resultat d'aquests assajos és la producció de barreges de llavors, tepe i esqueix de qualitat en aquesta finca de 120 ha d'extensió, on es proposa qualsevol solució per a la creació de prades cespitosas. Barreges o varietats pures. Llavor, tepe o esqueix.

El centre de la Bazagona aúna la producció i la investigació de varietats d'espècies cespitosas. Els avantatges de centrar producció i assajos són moltes, sobretot per al client. D'aquesta manera, la producció de barreges, es combinen amb la producció de tepe de varietats pures com Dichondra repens, Agrostis estolonifera, o Bermuda híbrida, aquesta última disponible en esqueix. En breu el tepe de Zoysia japónica serà una realitat, es tracta d'una espècie pura que, com la Bermuda, es recomana per a zones càlides.

També destinat a zones càlides, es disposarà de Paspalum vaginatum, espècie de qualitat ornamental alta i molt resistent a les aigües de reg salines. Sens dubte, una solució més que bona per a Canàries, Balears i la costa mediterrània. Les varietats que formen part de les barreges de llavors amb les quals es produeixen els tepes han donat els resultats òptims, ocupant llocs preferents de qualitat en les classificacions, tal com es pot veure en les taules d'assajos. Aquestes varietats són també les utilitzades per a l'elaboració de les barreges que millors resultats estan donant en la nostra península.

Les conclusions dels assajos ens porten a pensar que en el cas de les barreges, és convenient reduir el nombre d'espècies que les componen, doncs determinades espècies no aporten gens positiu a la composició, ni són adequades en el nostre clima, com l'Agrostis tennuis o la Festuca rubra (excepte en cas d'ombra). És oportú puntualitzar que els assajos consoliden a la Festuca arundinacea com a espècie bàsica de la gespa mediterrània, doncs la seva adaptació al clima és excel·lent, o que la Bermuda híbrida funciona molt bé fins i tot fos de l'àrea de la costa andalusa.

Totes aquestes conclusions derivades de l'observació dels assajos  són les que proporcionen autèntic valor afegit a l'usuari, doncs es deriven d'un ús provat; una experiència de la producció de tepe que porta directament a una implantació molt mes efectiva i segura.

En el centre de producció de la finca de la Bazagona s'estudien les varietats d'espècies cespitosas abans de produir-les, comercialitzar-les o usar-les en la sembra de les seves tepes. Només les més adequades s'incorporen al catàleg. La taula de resultats d'assajos es pot consultar públicament a la pàgina web www.zulueta.com. Professionals del món del golf i instal·lacions esportives en general podran trobar aquí tots els productes i serveis que necessiten per al seu treball; tepe, esqueix, llavor i serveis de col·locació.

Es completa l'oferta amb planta ornamental de qualitat en contenidor i arbrat de calibre per a l'entorn i conservació del paisatge en qualsevol ubicació. Pocs centres de producció podran oferir una oferta tan completa i global per als camps de golf. Si tenen ocasió visitin el centre. Els estan esperant.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades