Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a «Denia Marriot Hotel», con plantas de cinco estrellas
Actuació paisatgística destacada per la seva qualitat en un hotel de luxe

«Denia Marriot Hotel», amb plantes de cinc estels

Fernando Conca Romero30/05/2003

Els grans exemplars lindantes a la
carretera conviden a l'entrada a l'hotel.

El recentment inaugurat "Denia Marriot Hotel", es troba enclavat en la Costa Blanca dins de la localitat de Denia (Alacant, Espanya), a menys d'una hora de trajecte per l'autopista de València al nord i d'Alacant al sud. Com a gran hotel de luxe, compte entre els seus amplis serveis, els vinculats amb l'oci de l'esport com són una àmplia piscina exterior i el camp de golf La Sella de 18 clots.

En aquest article, destaquem l'actuació paisatgística d'aquest hotel, ja no per la quantitat sinó per la qualitat de la planta en ella situada, donant motiu a poder dir amb rotunditat que aquí s'han posat per a un hotel de cinc estels, plantes de la seva mateixa categoria.

Els projectes
El projecte paisatgístic inicial és realitzat per la consultoria paisatgística anglesa H.I.D. Est, per les espècies triades i característiques de les mateixes, mantenia un estil molt urbà que s'allunyava notablement de l'entorn on s'estava construint l'hotel. Com a conseqüència, l'adreça de l'hotel decideix encarregar a Julio Guixeres, gerent de el Gabinet Guixeres especialitzat a les àrees d'arquitectura, interiorisme i paisatgisme, el desenvolupar el capítol paisatgístic final respectant part del disseny arquitectònic exterior i dins del marc pressupostari inicial.


    Julio Guixeres destaca el disseny de
    els elements vinculats amb la
    faceta paisatgística de l'hotel.

Julio Guixeres, després de fer-se càrrec d'aquest repte i començar la reestructuració del projecte inicial, contracta a la signatura Garden Dénia para el desenvolupament de l'actuació paisatgística. Garden Dénia és una empresa amb àmplia experiència al món de la jardineria i paisatgisme basat en més de 20 anys de presència en el sector. Desenvolupa les seves activitats en diversos sectors del citat negoci, sent els fonamentals els relacionats amb el món del "Garden" i amb el dels Serveis Associats, integrats en la divisió de "Projectes i Serveis".

Julio Guixeres, juntament amb Ernesto Martínez, gerent de Garden Dénia, decideixen centrar-se per a les plantes de major protagonisme paisatgístic, en la implantació d'espècies concordes amb l'entorn proper o de l'àrea mediterrània. Per a això se sumeixi a l'equip Carlos Ferrer, gerent de la signatura Cultiser, especialitzada en la cerca i comercialització de tot tipus de plantes per a la jardineria tant pública com a privada. Carlos destaca la complexitat d'aquest treball en concret donada l'especificitat dels plantes a buscar i del poc temps del que s'ha disposat. No obstant això, els resultats han estat del tot satisfactoris.


La pedra treballada és pròpia de la zona,
aspecte que tambien destaca la sensibilitat
mantinguda en tot el projecte final.

La cerca d'exemplars se centra principalment a la Comunitat Valenciana, sota l'exigència d'arbres, palmeres i altre tipus de planta on la qualitat es manifesti com un dels seus principals valors. Així, no és d'estranyar que en l'actualitat ja es visiti l'exemplar de Ceratonia siliqua, com a exemple d'un algarrobo de dens fullatge i tronc completament massís malgrat la seva edat. D'igual forma que valora els Citrus aurantium a la zona del jardí àrab o la Vitis viniferas a l'àrea de la piscina.

Julio Guixeres també ha posat gran atenció en l'elecció d'un mobiliari i il·luminació de disseny, un paviment summament cuidat i talusos empedrats, en aquest cas, amb blocs tallats a mà d'un tipus de pedra característica de la zona i que ha estat recuperada dels propis desmuntis de moviments de terra. Tot això ajuda al fet que la vegetació implantada es vegi ressaltada i que per les seves característiques a més quedi integrada en el complex com si l'obra en el seu conjunt portés ja anys acabada.

En tot aquest treball, Ernesto Martínez destaca la labor desenvolupada per Manolo Fenoll, qui s'ha encarregat del desenvolupament en l'execució de la jardineria en el seu moment a dia.


    Carlos Ferrer, Ernesto Martinez i Julio Guixeres
    davant plantes treballades. Al fons, l'exemplar de
    Ceratonia siliqua, el qual ha despertat un alt interès.

Les seves àrees
La jardineria del Denia Marriot Hotel es pot segmentar en cinc àrees perfectament definides i en les quals el seu disseny i tipologia de plantes emprades són molt diferents entre si.

La primera és la que es denomina zona d'entrada a l'hotel. En ella es troba des de les parts enjardinades d'accés a la carretera fins a les lindantes a la façana principal. Són exemplars de gran grandària i cuidada qualitat com en la resta de la instal·lació, que donen la benvinguda als seus clients marcant des d'un inici, la qualitat que van a trobar durant la seva estada.

Les espècies triades en aquesta zona són el Querqus suber, Phoenix dactilifera, Púnica granatum, Buxus sempervirens, Ceratonia siliqua, Arecastrum romanzoffianum, Chamaerops humilis, Olea europaea, Aucuba, Euonymus punchellus "Aaurea", Phillostachis violescens, Macrozamias, Cyca revoluta, Ilex crenata (bonsai) i Butia yatai.


D'esquerra a dreta Ernesto Martinez,
Carlos Ferrer i Julio Guixeres a la zona
del jardí àrab al costat d'un exemplar de
Citrus aurantium.

Altra de les zones, en aquest cas corresponent amb el lateral dret, és la denominada jardí àrab. En ella s'ha inclòs de forma destacada un gran exemplar de Choricia speciosa que trenca amb l'altura de l'edifici, integrant-ho amb la seva forma a la resta del jardí. Altres espècies són el Citrus aurantium, Cyca revoluta, Chamaerops excelsa, Pittosporum tobira nana, Querqus ilex, Dracaena drago, Ficus nítida i Dipsis.

A la zona del lateral esquerre, reservada principalment a la zona de serveis, s'ha decidit per la creació de petites zones boscoses arboladas que atenuïn les façanes d'aquesta zona de l'hotel. Entre les espècies emprades estan el Brachychiton acerifolius, Brachychiton populneus, Pinus pinea i el Phillostachis violescens.

L'àrea de la piscina consta de dues parts, una en les quals les plantes emprades s'integren a les zones de descans dels banyistes transmetent aires mediterranis i de relaxació, i una altra les que formen un estil d'oasi integrat amb l'aigua de la piscina. És de destacar que les palmeres emprades són de gran port, aspecte que ajuda a crear una vista summament agradable des de les pròpies habitacions de l'hotel ja que fan de nexe d'unió entre aquest jardí i el propi camp de golf.


La zona de la piscina es confon amb
un oasi on descansar.

Les espècies emprades són Whasingtonia filifera, Whasingtonia robusta, Tritinax campestris, Phoenix dactilifera, Arecastrum romanzofiana, Bougainvillea, Vitis vinifera, Howea fosteriana i Camelia japónica.

Finalment trobem una terrassa enjardinada de caràcter contemplativo amb accés visual des de les finestres de les habitacions. Impermeabilitzada, en ella s'han emprat en el seu disseny connotacions japoneses amb pedres de diferents grandàries, àrids de color i espècies com Ligustrum ionandrum, Euonymus punchellus "Aurea", Chamaerops humilis i Cyca revoluta.


Ernesto Martinez al costat d'alguns
dels exemplars incorporats.

    Vista de la zona de terrassa en la qual s'ha
    dissenyat un jardí contemplativo de
    connotacions japoneses.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades