Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a ¿A que huelen las flores virtuales?
Les noves tecnologies en la producció i comercialització de productes hortícoles

Al fet que fan olor les flors virtuals?

Màrius Domingo16/05/2003

Les consultes que rebo últimament giren entorn d'un eix comú: internet. És a dir: Com va a influir internet en el meu treball/ el meu negoci/ la meva empresa? Quant i quan haig d'invertir en informàtica? Puc quedar desfasat professional/ empresarial/laboralment, si no conec suficientment el tema informàtic?.

Article publicat en la Revesteixi Horticultura - 144, Abril 2000.

Les consultes que rebo últimament giren entorn d'un eix comú: internet. És a dir: Com va a influir internet en el meu treball/ el meu negoci/ la meva empresa? Quant i quan haig d'invertir en informàtica? Puc quedar desfasat professional/ empresarial/laboralment, si no conec suficientment el tema informàtic?
Per començar a donar alguna resposta vàlida a aquestes inquietuds, crec que hauríem de parlar d'un concepte més ampli, el de les noves tecnologies en la producció i comercialització de productes hortícoles.
Actualment la pràctica totalitat de les empreses utilitzen la informàtica per elaborar la comptabilitat, gestionar fitxers de clients i proveïdors, i realitzar les tasques habituals d'administració (redactar cartes, elaborar informes, etc.). En les compres i vendes és cada dia més normal l'ús de productes amb codi de barres per actualitzar existències, productes en magatzems, moviments de mercaderies, etc. A aquests nivells,  l'ús generalitzat de la informàtica no sorprèn a ningú. Però pensem que aquesta implantació ha tingut lloc en els últims quinze anys, i això ha estat així per la baixada de preus en els productes informàtics i la simplificació en l'ús dels mateixos.
Utilitzar correctament un ordinador personal (PC) per a les tasques que abans comentàvem no requereix un aprenentatge especialment complicat, qualsevol persona, sense amb prou feines coneixements previs, pot fer-ho amb un curs de 20 a 30 hores, i una vegada perdut la «por» s'imposa en molts aspectes l'autoaprenentatge.
En general els cursos d'iniciació a la informàtica solen tenir un cost reduït, en molts casos, en comprar l'ordinador o algunes aplicacions específiques, s'accedeix a la possibilitat d'obtenir algun tipus de formació per part del subministrador, d'altra banda diverses institucions (associacions professionals, ajuntaments, INEM...) ofereixen cursos per a diferents nivells d'ús i aplicació.
A partir d'aquí, crec que una persona que domini l'entorn “Windows” i les principals aplicacions de Microsoft (“Word”, “Excel”...), o un entorn i aplicacions similars no ha d'estar preocupat: amb aquests coneixements pot en poc temps dominar, com a usuari, i segons els seus interessos, dedicació i necessitats, molts altres programes i aplicacions. En qualsevol cas haurà d'actualitzar els seus coneixements, vigilant l'aparició de noves versions dels programes que habitualment utilitzi en el seu treball.
I el següent pas és Internet. Internet és, simplement, un sistema de transmissió d'informació. Per tant els seus principals avantatges són les que es deriven de l'ús de la informació, i això no és poc. 
Ens permet un accés immediat a diferents direccions comercials, de manera que podem comparar preus, adquirir nous productes (de qualsevol gamma, quantitat, marca), consultar catàlegs, etc. Podem saber com està el mercat del producte o servei que nosaltres produïm o elaborem, i fins i tot podem saber que ofereixen empreses similars a la nostra.
Les possibilitats d'accedir a diferents modalitats de formació «via Internet» són cada vegada majors, sense explicar les possibilitats que ofereix de cara a l'oci (reserves d'hotels, passatges d'avió o tren, compra d'entrades per a espectacles, compra de llibres) o al consum en general.   També podem obtenir informació sobre el nostre sector productiu o professional i sobre les innovacions que es produeixen.  Utilitzar Internet no té secrets, per localitzar la informació que desitgem podem utilitzar un «cercador», algunes pàgines d'organismes oficials compten amb cercadors i adreces d'interès.
Per exemple a la pàgina oficial del Ministeri d'Agricultura Pesca i Alimentació (www.mapya.es) o a les pàgines oficials dels departaments o consel) en les moltes de les quals podem inserir publicitat (fins i tot es poden encarregar de confeccionar la nostra pròpia pàgina i difondre-la) o enviar-nos tota la informació que es  produeixi sobre un tema concret.
L'usuari paga pels serveis rebuts, però realitzar consultes i revisar sumaris sol ser gratuït. Quan parlem de noves tecnologies és important recordar que no ens referim únicament a la informàtica. Cal incloure en aquest paquet, per exemple,  la telefonia mòbil, que ha facilitat molt els negocis o l'ús de fotografies obtingudes per satèl·lit per determinar àrees de cultiu òptimes. També la millora de les tècniques productives amb l'ús de clons, o fins i tot material vegetal modificat genèticament. Clar que moltes d'aquestes experiències i tècniques s'han popularitzat gràcies a Internet i la difusió que han tingut.
En qualsevol cas és difícil fer pronòstics sobre com serà el futur, atès que internet és, per la seva pròpia naturalesa, variable. Un concepte en constant evolució, que aviat integrarà la transmissió vídeo i veu en temps real, a un preu cada vegada menor.
Per finalitzar, hem de recordar que les flors fan bona olor en un gerro, en un jardí, en un test... és a dir: Internet pot ajudar-nos en la difusió dels nostres productes i pot ajudar-nos a rebaixar costos en la producció, però en tot caso els productes ben fets, de qualitat, sempre tindran sortida.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades