Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Cien años de horticultura en el Maresme
Grup Sabater celebra el seu centenari

Cent anys d'horticultura en el Maresme

Marta F. Rebollos29/04/2003

Aquest any, el Grup Sabater celebra el seu 100 aniversari i, amb motiu del mateix, ha confeccionat la seva "Col·lecció del Centenari", el primer nombre del qual, L'llaurada, ha estat ja publicat amb un atractiu i ben documentat contingut, així com amb delicioses fotografies antigues que mostren al lector la transformació de les tasques agrícoles i de les eines al llarg del temps.

El Grup Sabater neix fa 100 anys a partir d'un projecte d'empresa familiar dedicada a la mecanització de l'horticultura. Pionera en la modernització del camp, Sabater, és en l'actualitat, un grup d'empreses: Establiments Sabater, S. a., Agripol, S.L., Agrícola Ster, S.L. i SIL, S.L., cadascuna de les quals conserva la seva especialitat i característiques, mantenint com a nexe d'unió l'esforç comú per oferir el millor servei al client, que es diversifica en totes les variants de l'horticultura intensiva (vivers, semilleros, planta ornamental, flor tallada, hortalissa, arbres fruiters, etc) i per tota la geografia espanyola.

En reg per aspersión, Sabater agrupa totes les modalitats: aspersión convencional, barres oscilantes, mini o microaspersión, antihielo i regs de translació per mitjà de carros mòbils. És precisament en l'automatització del reg, on l'empresa ha demostrat una àmplia experiència, des de petites fins a sofisticades instal·lacions, explotacions a l'aire lliure, sota hivernacle o per a cultius hidropònics. En hivernacle, ofereix també solucions integrals en regs, sistemes de pulverización o nebulización. Està així mateix especialitzada en instal·lacions totalment informatitzades per a la regulació climàtica de l'hivernacle, ventilació, llum, pantalles, CO2, etc.

D'altra banda, fabrica i instal·la equips de dessalinització d'aigua i està especialitzada en reciclatge i desinfectat d'aigües ja utilitzades per a cultius hidropònics o semi-hidropònics.

En una secció aparti, disposa d'un equip professional i materials adequats per realitzar tot tipus de projectes per a zones verdes i/o enjardinades. Són fabricadors i proveïdors al seu torn de les millors marques de maquinària i eines per a agricultura i jardineria, tant a gran escala (grans àrees verdes, paisatgisme) com a petita (jardins privats, jardiner aficionat).
100 anys d'història

Aquest any, el Grup Sabater celebra el seu 100 aniversari i, amb motiu del mateix, ha confeccionat la seva "Col·lecció del Centenari", el primer nombre del qual, L'llaurada, ha estat ja publicat amb un atractiu i ben documentat contingut, així com amb delicioses fotografies antigues que mostren al lector la transformació de les tasques agrícoles i de les eines al llarg del temps. Amb aquest primer nombre, Sabater vol commemorar els 100 anys de creixement i consolidació de l'empresa, una evolució en la qual han participat quatre generacions des de 1903.

L'arada és el protagonista del seu primer quadern, una eina que evoca la nostàlgia dels començaments de l'empresa, un referent de valor i símbol dels orígens d'un bagatge i una herència empresarial caracteritzada per l'assistència tècnica i la prestació de serveis en l'agricultura a Espanya, i particularment en El Maresme, on Sabater ha tingut una incidència destacable i l'aportació de la qual ha consolidat, al llarg d'aquest temps, la preeminència d'aquesta comarca catalana en el marc de l'agricultura a Espanya.

L'arada és la primera manifestació de la millora d'un procés de treball amb el qual l'home inicia la mecanització del camp.

En 1927, Jaume Sabater i Cruset construeix una arada considerada en la seva època revolucionari i ben benvolgut en totes les hortes del Maresme. Es desmarca d'altres fabricants amb la seva arada plana i la possibilitat de convertir-ho, d'una manera ràpida i senzill, en una arada giratòria o viceversa. Es tracta del concepte "multiús". El seu disseny permetia acoblar altres implementos. Pamflets que daten de 1927 descriuen aquest utensili com "la millor arada que es coneix". En 1952, altres documents retratats en "L'llaurada" reflecteixen l'evolució d'aquesta eina "lleugera, fort, manejable i transformable".

El segon quadern d'aquesta Col·lecció del Centenari, que veurà pròximament la llum, està dedicat al conreador, una nova eina que neix com a complement de treball de l'arada i que implica una nova fase de mecanització a partir de diferents tipus d'arades desenvolupades i especialitzats.
La millora contínua i l'avantguarda són constants del Grup Sabater al llarg de tot el segle passat.

L'agricultura en el Maresme evoluciona al mateix temps que la pròpia empresa creix. Si la primera té un pes específic i una personalitat pròpia dins del conjunt de l'agricultura espanyola, la segona és part fonamental de la seva evolució i la seva història.

El Maresme

El Maresme, comarca situada al nord de Barcelona que s'estén paral·lela a la costa mediterrània, té una llarga tradició agrícola. Avui dia viu un dels moments més brillants de la seva història agronómica gràcies, entre altres coses, a un alt valor professional. Els productes de la seva horta són de gran qualitat i els mercats s'han ampliat cap a l'exterior amb resultats satisfactoris.

Pèsols, escarola, tomàquets, coliflor, jueva, carxofes i julivert ja s'exportaven en 1920 a diversos països europeus. De totes aquestes exportacions, el principal exponent era la patata primerenca. La perfecta explotació de la terra permetia treballar sense interrupció. En el terreny de secà, els cultius anaven rotándose per aprofitar tots els factors naturals.

En els anys 60, amb la introducció d'avançades tecnologies com és el cas dels hivernacles, la comarca es canalitza cap a altres cultius més intensius i aliens a la zona, com a pebrot i enciam, maduixot conreat sota túnels de protecció o flor tallada sota hivernacles més sofisticats. També s'inicien les transformacions de producció en el cultiu de plantes ornamentals en test, avui en plena consolidació.

Al segle XXI, El Maresme es decanta, amb objectius d'empresa, cap a cultius súper especialitzats, sota tècniques com a lluita integrada contra plagues, cultius hidropònics, recuperació de lixiviados de reg, clima controlat en hivernacles i, en definitiva, una agricultura cap a una major industrialització.

Tornant a l'origen, reconeixem l'enginy de l'home per crear la maquinària necessària per a la preparació i cultiu del terreny, per perfeccionar-la i crear aquestes condicions que converteixen a una comarca en una fita en l'àmbit de l'agricultura mediterrània. I reconeixem així mateix la labor d'una generació compromesa amb aquest sector. Així, Sabater és més que una empresa. Forma part de l'evolució d'una comarca, i no d'una qualsevol, sinó d'una que representa la professionalitat i el bon fer en el que a agricultura es refereix.

Els processos estan avui altament tecnificats, i una nova generació de Sabater continua aplicant-la per donar el millor servei, amb la mira posada sempre en la millora de la qualitat en tecnologia, maquinària i servei a l'agricultor i a l'afeccionat que gaudeix amb el treball de la terra i el seu producte.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades