Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los nuevos valores en el sector de la pequeña maquinaria
Reflexions davant els importants canvis que marcaran el futur del sector

Els nous valors en el sector de la petita maquinària

Francesc Díaz09/04/2003

Quins factors són claus a l'hora de seguir tenint una mica més que una simple presència simbòlica i testimonial, en el futur panorama del mercat de la petita maquinària?

En els mitjans de comunicació actuals està de moda la participació de persones que amb major o menor fortuna, utilitzant mitjans poc ortodoxos i amb grans dosis d'imaginació i fantasia, se senten capaces de fer tot tipus de prediccions i previsions de futur.


Exposició de la signatura Profunda

Seria difícil d'entendre pels lectors d'aquesta revista, la publicació d'articles que no estiguessin relacionats en primer lloc amb temes vinculats al món del paisatge, els espais verds i forestals, la jardineria i el petit hort familiar, i en segon lloc que no anessin tractats amb rigor i professionalitat sobre la base de fets o dades ja constatades.

Si alguna cosa és més que evident, és el caràcter profundament dinàmic del propi paisatge i de tot el relacionat amb ell. Per tant, parar esment al nostre propi entorn amb la ment oberta i des d'una perspectiva fonamentalment comercial a cadascun dels principals elements que ho integren, pot permetre'ns identificar cuales són els nous valors que estan emergint sense caure en la temptació d'exercir de vidents o endevins.  Alguns d'aquests nous valors ja són una autèntica realitat i estan començant a introduir importants canvis que sense  lloc a dubtes van a marcar el futur del nostre sector en el mitjà i llarg termini.

Fitant el tema a l'àmbit de la petita maquinària per a la cura i manteniment de jardins i zones verdes i forestals, pugues ser-nos de gran utilitat fer algunes reflexions sobre algun d'aquests elements.

El medi ambient


  Desbrozadora de la signatura Tiro
La conscienciació per un major respecte, cura i preservació del nostre entorn és el gran valor en alça i el principal element dinamitzador que ja està incidint i més va a influir en aquesta dècada, podent arribar a ser el principal motivador dels importants canvis que se'ns aveïnen a nivell mundial.

En qualsevol cas, pot ser la més raonable justificació perquè almenys al nostre país, ens permetem albergar una moderada esperança de renovació del parc de maquinària que permeti dinamitzar o almenys mantenir un sector que per diverses circumstàncies que no són objecte d'aquest article, està gairebé estabilitzat i amb escasses perspectives o possibilitats d'expansió.

El tret de sortida ja ho han donat la pròpia Comunitat Europea, Japó i els Estats Units mitjançant la presentació de projectes de llei i noves disposicions relatives al nivell d'emissió de gasos a l'atmosfera i al nivell de contaminació sonora dels petits motors d'explosió.

De fet i des de ja fa més de 4 anys, l'estat de Califòrnia als Estats Units s'ha convertit al millor banc de proves per a fabricants com a Profunda i Tanaka que al seu moment ja es van anticipar en el desenvolupament de noves tecnologies orientades a reduir les emissions de gasos nocius, a causa de l'específica i estricta normativa aplicable en l'esmentat estat (CARB 99) i d'una forma exclusiva.


Motobombas Profunda cabal

Prenent com a punt de referència l'EPA 2.005 (limitacions establertes per l'Agència Nord-americana del Medi ambient), dins de la CE i entre els anys 2.002 i 2.007 i d'una forma escalonada, està prevista l'entrada en vigor en funció de la cilindrada dels motors de disposicions i normatives que van a ser el punt d'inflexió a partir del com es van a limitar i restringir les emissions de gasos nocius com el monòxid de carboni, hidrocarburs i òxids de nitrogen a l'atmosfera, en una primera fase.

D'altra banda, la pròpia Comunitat Europea ha reconegut a la contaminació sonora com un dels principals problemes mediambientals d'Europa, desenvolupant directives que ja obliguen a indicar i identificar el nivell sonor en petites màquines com les motosierras, desbrozadoras, cortasetos, sopladores, etc.

Sense cap dubte, l'escenari de productes i maquinària amb petits motors d'explosió va a sofrir ràpids i progressius canvis com a conseqüència de la constant aparició de nous models de màquines per part dels fabricants, amb la finalitat de complir amb les noves reglamentacions que s'aveïnen.

Les noves tecnologias


  Pràctic cortabordes de l'empresa Tiro
Majors exigències del medi ambient, requereixen de nous models de màquines i porten amb si noves i més exigents tecnologies.

En el sector de la petita maquinària per a la cura i manteniment de jardins i zones verdes, és important distingir entre dos tipus de màquines:

  1. Les que han de ser sostingudes a pols pel propi operari com les motosierras, cortasetos, desbrozadoras, sopladores, etc.
  2. Les que es desplacen mitjançant rodes o romanen estàtiques en el seu lloc de funcionament (cortacéspedes, petits tractors, motocultores, motobombas, etc.).

En el primer cas i a causa de la forma d'haver de ser utilitzades, l'accionament es realitza mitjançant petits motors de dos temps, mentre que en el segon grup l'accionament més habitual es realitza mitjançant motors de gasolina de quatre temps o petits motors dièsel.

La utilització de petits motors de dos temps té evidents i importants avantatges que no es fa necessari esmentar aquí. No obstant això, de la seva pròpia naturalesa, disseny i construcció també es desprenen inconvenients com la poca eficiència en la combustió de la barreja i un excessiu nivell sonor, principalment.

La necessitat d'haver de complir amb la nova reglamentació en un futur immediat, ha suposat pels més importants fabricants de petita maquinària europeus i japonesos principalment, la necessitat d'haver de pujar-se al carro en una desenfrenada carrera destinada a incorporar importants millores tecnològiques en els motors de dos temps actuals i a desenvolupar petits nous motors de quatre temps que puguin ser utilitzats a partir del 2.007.


Model de motosierra de Tiro

Algunes de les marques capdavanteres mundials en la fabricació de motors de dos temps com Husquarna, Tiro, Zenoah, Tanaka, Maruyama, etc han orientant els seus esforços a perfeccionar i millorar el procés de combustió, a incorporar tubs de fuita amb catalitzador amb la finalitat de reduir l'emissió de gasos nocius a l'atmosfera i a disminuir el nivell sonor mitjançant fuites de major grandària i més silenciosos.

Altres líders com a Profunda han fet una aposta molt més contundent per l'alta tecnologia aplicada als motors de quatre temps, desenvolupant nous models més petits i compactes, de menor pes i que igual que els motors de dos temps poden treballar en qualsevol posició (360º) amb la intenció d'introduir nous models de màquines que fins fa poc només podien incorporar motors de dos temps (desbrozadoras, sopladores, cortasetos, etc.). Algun que un altre fabricant japonès també, sembla haver-se decantat per aquesta opció, encara que la seva presència al mercat sembla ser simbòlica o testimonial fins avui.

Finalment, l'actual marca capdavantera mundial Stihl i sense oblidar les solucions adoptades per la majoria dels fabricants, també s'ha inclinat per una opció intermèdia, difícil definir com una clara tecnologia de dos o quatre temps, però igual i clarament orientada a poder passar la revàlida que suposa la data límit del 2.007.

En resum podem afirmar que el panorama tecnològicament parlant no està excessivament clar. El que si és evident és que l'aposta mundial per un entorn més respectuós amb el medi ambient ha desembocat en un procés de desenvolupament i inversió tecnològica que sens dubte va a generar importants millores i canvis en benefici dels consumidors finals.

Els fabricants


  Cortasetos de Tanaka
Sense cap dubte, aquesta important estirada tecnològica va a exigir un notable esforç financer i d'inversió que tal vegada no tots els fabricants de petits motors de dos temps van a estar en condicions de poder assumir.

És possible que el preu que algun d'ells hagi de pagar sigui excessivament alt. Només aquells que han apostat per la qualitat dels seus productes, han orientat la seva estratègia al mercat i han estat i són capaços de generar recursos i poder-los destinar al desenvolupament de noves tecnologies, van a poder respondre al gran repte.

De fet, en els últims dos, tres anys ja s'han produït i vagin a produir-se més endavant, moviments o aliances entre fabricants o diferents grups financers del sector, destinats a mantenir i reforçar el posicionament estratègic de determinades marques al mercat mundial. És probable que el pas del temps ens ofereixi alguna sorpresa.

Finalment no cal oblidar ni perdre de vista, un tema de plena actualitat a nivell mundial, com és el procés de desenvolupament i creixement en el qual es troba Xina, i que en el nostre cas també ja està afectant al sector de la petita maquinària equipada amb petits motors de dos i quatre temps.

El fenomen dels motors i productes clònics fabricats a Xina, rèpliques exactes de models ja existents al mercat i impossible de diferenciar inicialment del producte original, ha generat certa inquietud en el sector i ha merescut una ferma resposta a nivell mundial per part dels fabricants.

No obstant això, qualsevol acció orientada a eradicar aquest nou fenomen està condemnada al fracàs en el llarg termini. L'important és guanyar temps i tenir la capacitat i habilitat suficient per posicionar-se dins del propi mercat xinès com està fent Profunda i poder respondre des de dins a les creixents demandes dels milions dels seus futurs i potencials consumidors. A llarg termini, la vella estratègia del Cavall de Troia és la més eficient i eficaç quan es disposa dels recursos suficients i de la garantia d'èxit que pot endevinar-se quan estem parlant del major mercat potencial pràcticament verge del planeta.

Sembla ser que sonen tambors llunyans per als fabricants i caldrà estar atents als moviments de peces, dins d'aquesta difícil partida d'escacs.

El canal de distribució


Lleuger cortasetos de la signatura Tiro
Difícilment pot entendre's el nostre sector sense fixar la nostra atenció en l'element a través del com s'estableix el vincle entre el fabricant/importador i el consumidor final.

L'alt nivell de competència entre els diferents canals de distribució i els seus respectius punts de venda, fa difícil en ocasions i quan el volum de vendes no és molt elevat, poder gaudir  d'uns marges comercials suficientment atractius i per tant de poder sostenir una relació basada en principis d'estabilitat, continuïtat i fidelitat amb la marca.

Es fa per tant necessària una més estreta vinculació entre la marca i la seva xarxa de distribució, on el nivell de servei i atenció a la xarxa es converteix en el valor més preuat de la complexa relació comercial.  Avui dia i sens dubte, això és el que realment afegeix valor a una determinada marca des del punt de vista del canal de distribució.

Algunes de les estratègies, que entre unes altres, realment estrenyen vincles, transmeten confiança i generen fidelitat per part dels distribuïdors són:

  • La formació continuada del distribuïdor.
  • Els terminis de lliurament en menys de 24 hores.
  • La facilitat de consulta i comunicació mitjançant l'ocupació de les noves tecnologies.
  • L'atenció personalitzada "on line" amb respostes i solucions immediates, etc.

El consumidor
No obstant això es fa absolutament impossible completar el cercle, sense incorporar al seu centre a l'eix entorn del com gira tota l'activitat del mercat: el consumidor final. 


  Cortacésped de Fona

Millorar el nivell de la qualitat de vida en tots els àmbits de la vida quotidiana, s'ha convertit en el slogan més emblemàtic de les societats més desenvolupades i per descomptat, això també és vàlid quan ens referim a la petita maquinària destinada a la cura i manteniment de jardins, zones verdes i forestals i petits horts.

Conceptes com a facilitat i fiabilitat en l'arrencada i funcionament, sota nivell sonor i de vibracions, comoditat i confortabilidad en el maneig, poc pes, etc. han entrat a formar part del paquet de demandes més habituals de tots els consumidors, però sobretot per a aquells models de màquines que per la seva concepció han de ser sostingudes a pols pel propi usuari.

Entri de les últimes respostes dels fabricants als nous valors i demandes dels consumidors finals estan:

  • La utilització de petits nous motors de quatre temps.
  • La incorporació de sistemes de regulació electrònica en la carburació.
  • L'ocupació de dispositius que redueixen la resistència de l'esforç necessari en l'arrencada dels motors de dos temps.
  • El redissenyo de les cambres de combustió dels cilindres.
  • L'ús de catalitzadors i materials com la fibra de vidre en les fuites, etc.

La capacitat per respondre a una millora en la qualitat de vida dels usuaris pels propis fabricadors, el correcte posicionament dels importadors i les seves marques al mercat i l'habilitat per saber comunicar i transmetre les respostes adequades a través d'i als propis canals de distribució, són i van a continuar sent els factors claus a l'hora de seguir tenint una mica més que una simple presència simbòlica i testimonial, en el futur panorama del mercat de la petita maquinària.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades