Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Escoger el rosal adecuado
Llista general de les diferents zones climatològiques a Espanya

Escollir el roser adequat

Elke Embo17/01/2003

Clar que Espanya és país de sol, però no a tots els rosers els agrada la calor, i alguns ens poden donar una mala sorpresa després de l'hivern, perquè aquí també les temperatures poden baixar a l'hivern. I sempre ens queden aquests racons d'ombra o parets exposat al nord per vestir en verd. Per què no amb rosers?.

Clar que Espanya és país de sol, però no a tots els rosers els agrada la calor, i alguns ens poden donar una mala sorpresa després de l'hivern, perquè aquí també les temperatures poden baixar a l'hivern. I sempre ens queden aquests racons d'ombra o parets exposat al nord per vestir en verd. Per què no amb rosers? 


"Alexandre Girault", roser antic (1887) H. Remontant, resistent a la calor

Un cop d'ull a les varietats més adaptats a cada ocasió ens garanteix un èxit en les futurs plantacions. Per descomptat incloem també els rosers antics, (veure articulo de QEJ 101) perquè ens fa falta saber on col·locar-los, per poder gaudir al màxim de les seves flors.

Els rosers salvatges i els híbrids, que siguin espontanis o de la mà de l'home, es poden conrear sense cap problema en gran part de la superfície de la terra. Més concret, a les seves zones moderades, i excloem les zones molt extremes, com el clima tropical, massa humit i càlid (excepte a gran altura, aprox. 2000 m, on de nou el clima els agradarà bastant), i les zones massa fredes.

Si pogués escollir el roser, sens dubte, evitaria els estius torrats, preferiria una temperatura no inferior als 12ºC a l'hivern, una mica de pluja de tant en tant i una humitat atmosfèrica moderada. Per sort els rosers es conformen amb menys (o amb més)! (p.i. R. acicularis que tolera fins a -54 ºC !!!).

Espanya realment és país privilegiat per a rosers, perquè gaudim de la influència del Mar Atlàntic i Mediterrani, que ens dóna un clima mes ben suau. Però no podem generalitzar. En algunes zones les temperatures poden baixar molt a l'hivern o pujar extremament a l'estiu. Per descomptat, l'elecció de les varietats de rosers escollits per un paisatgista d'Andorra o d'altra banda de Madrid, no serà la mateixa. Perquè la nostra plantació floreixi any rere any, haurem d'escollir el roser adequat!.

1º Criteri: Una llista general de les diferents zones climatologicas a Espanya ens indica que fixar-nos per efectuar una primera selecció. 


"Lavender Dream", roser modern (1985) H. Moschata, resistent a la mitja ombra. Darrere el roser "Queen of the Musks".

Clima mediterrani:
Clar que hi ha diferències del nord fins al sud (diverses setmanes per la floració) però en comú tenen uns hiverns gairebé sempre suaus, sequera a l'estiu freqüentment perllongada, vents (tramontana,...), però molt sol. Per als rosers podem triar entre moltes varietats, però hem d'evitar varietats sensibles a la calor.

Clima oceànic (atlàntic, cantàbric): 
Hi ha una bona humitat atmosfèrica, unes temperatures moderades, amb estius no massa elevats i hiverns no massa severs. Per als rosers, aquí la majoria de ells creixen sense problemes, però hem d'evitar varietats sensibles a el Oidium.

Clima interior:
És tot l'interior d'Espanya, excepte les muntanyes. Les diferències entre temperatures són bastant pronunciades, amb hiverns severs i estius càlids. Quant a els rosers cal triar rosers rústics, i evitar els sensibles al fred.
 
Clima de muntanyes:
Més severs, hiverns llargs, neu..... condicions climatològiques, que demanen rosers molt resistents, (p.i. Els Pirineus,...), però no qualsevol roser. Renunciar a la majoria dels híbrids moderns, i evitar els que no resisteixen sota els 8 ºC.

2º Criteri: Haurem d'eliminar algunes varietats segons la zona, abans de triar el roser per la seva flor o la seva floració.

Els portainjertos (laxa, indica major, multiflora, canina...) poden influenciar en la tolerància per fred o calor, però no gaire. Sabem que la R. canina pot tolerar fins a -25 ºC, però la seva varietat empeltada p.i."Bella" no ho farà. Més aviat tenen importància en quan el tipus de sòl. (però aquest tema ho tractarem amb més profunditat en un proper article).

Rosers que s'adapten bé a la calor
Espècies botàniques i els seus híbrids: 
R. sempervirens (com "Félicité et Vaig perpetuar"), R. roxburgii, R. cooperi, R. brunonii, R. laevigata, R. banksiae (com "Lutea"), R. bracteata (com "Mermaid").

Rosers antics:
Chinensis: "Cécile Brünner", "Comtesse du Cayla", "Bella", "Perle d'Or".
Noisettiana: "'Desprez a Fleurs Jaunes", "Mme. Alfred Carrière".
Híbrids de Thé: "Gloire de Dijon", "Lady Hillingdon", "Colonial White".
Híbrids remontant: "Mrs. John Laing", "Paul Neyron".

Rosers Moderns:
Floribunda: "Apricot Nectar", "Elizabeth of Glamish".
Híbrids de Thé: "Etoile d'Hollande", "Ophelia", "Peace", "Super Star", "Virgo"
Trepadores: "Etoile d'Hollande", "Laure Davoust", "Alexandre Girault".

Millor no plantar els rugosa, centifolia, gallica i pimpinellifolia perquè no els agrada la calor excessiva combinada amb poca pluja. Aquests rosers tindran un aspecte feble i lleig durant tot l'any, (excepte al principi de la primavera, quan fa més fred) i seran més propensos a agafar malalties contagiant als altres. En ocasions perdran fins i tot totes les seves fulles, és la seva forma de protecció. Més inquietant encara serà si arriben a la propera fase: les branques es tornaran grogues en la part superior i fins a totalment negres a la seva base, com a senyal de cremada del sol. Però,  per exemple en roserars, on no poden faltar aquestes varietats, es poden plantar en semi ombra, sent el degoteig imprescindible per "acaronar-los" amb les millors cures.

Rosers que s'adapten bé al fred


"Mme. Plantier", roser antic (1835) H. alba, resitente al fred i la mitja ombra.

Espècies botàniques i els seus híbrids: 
R. pimpinellifolia R. wichuriaiana, R. multiflora, R. setigera R. kordesii.

Rosers antics:
Alba: Tots els Alba (com "Mme. Plantier", "Semi-Plena",...
Gallica: "Tuscany Superb", "Officinalis", "Versicolor".
Pórtland: "Rose de Rescht".
Híbrids de Thé: "Aloha".
Híbrids remontant: "Dupuis Jamain".

Rosers Moderns:
Floribundas: "Friesia".
Arbustivos: "Bonica"
Tapizantes: "Nozomi"
Trepadores: "New Dawn", "Rosarium Uetersen", "Alchymist", "Paul's Scarlet Climber".
Rugosa: Tots els rugosa (com "White Grootendorst", "Pink Grootendorst", "Hansa",...

Millor no plantar els noisettiana, remontant, chinensis, híbrids de thé o floribunda sensibles.

3º Criteri: Consells per poder treure el màxim del roser en plantacions amb condicions una mica més extremes.

Temperatures altes


Mrs. John Laing, roser remontant resistent a la calor.
On el sol no té compassió a l'estiu, és preferible no exposar-los directament a ell, que normalment adoren, i triar-los la mitja ombra, que p.i. els arbres puguin donar. Als rosers els agrada rebre només durant una part del dia els rajos del sol, però mai una ombra total, perquè només formarien fulles en abundància, amb poca, o fins i tot sense floració. A més haurem d'instal·lar un bon reg per degoteig, que serà imprescindible per a la salvació de les varietats sensibles, i una millora enorme pels menys exigents. 

Consell de manteniment: Atenció: Més calor, més setmanes d'avantatge tindran en la seva floració. Haurem de podar lleugerament els rosers al novembre o desembre, per donar forma i facilitar les tasques de neteja tallant les branques excessives (per poder passar i efectuar l'ultimo tractament d'hivern) i si fa falta, una poda al principi de l'any. Si efectuem la poda més tard, podríem perdre una floració (sobre la poda versarà el proper article).

Temperatures baixes
El punt d'empelt és el turmell d'Achilles per al roser. On fa molt fred, haurem de plantar el roser amb el punt d'empelt una mica sota el sòl, o just a dalt, si tapem amb escorça de pi (8 cm), palla, o torba que són bons aïllants contra el gel. A més podem cobrir el sòl amb fem natural (5 cm), que a la primavera es treballarà a la terra.
Consell pràctic: Personalment utilitzo les malles per embolicar els arbres de Nadal. D'aquesta manera fabrico amb el tub ràpidament unes salsitxes de palla a mesura, que no es desfan amb el vent.

Els rosers en contenidors o jardineres estan exposats més directament a les gelades. Una protecció amb plàstic de bombolles d'aire protegeix el sistema radicular del roser. Per als rosers de copa o llorones posarem palla entre les branques i els cobrirem amb malla. Les varietats amb fruits seran els protagonistes en el jardí nevat. No dubteu a utilitzar varietats com "Golden Wings", R. moyesii "Geranium" o "Highdownensis".
Consell de manteniment: Sobretot no abonar massa amb nitrogen a la tardor i no podar abans de la primavera, per no estimular a la planta a formar branques tendres abans de les gelades.

Sol i ombra


"La Sevillana",  floribunda resistent a la mitja ombra.
L'ombra no és ideal, perquè afavoreix malalties, i pot limitar la floració. Però algunes varietats, creixen sense molts problemes, sobretot els trepadores, i poden florir contra una paret en ple nord, junt, perquè no, amb una Hortensia o Clematis. Només haurem de protegir-los del vent fred.
Atenció: Quan triem els nostres rosers sobre les fotos del catàleg, podrem tenir alguna sorpresa en veure'ls florir. Si volem un roser vermell fosc, es nesecita plantar-ho a mitja ombra, perquè a ple sol, ens haurem de conformar amb un rosa lila.

Una llista de rosers que ens donaran el màxim en la semi ombra
Espècies botàniques i els seus híbrids: 
Rosa arvensis, bracteata ("Mermaid"), canina, filipes ("Kiftsgate"), moschata, pimpinellifolia, rugosa, sempervirens, brunonii, californica, ecae, eglanteria, farreri, glauca,...

Rosers antics:
Alba: Tots els alba com "Belle Amour", "Félicité Parmentier", "Céleste", "Cuisse de Nymphe", "Mme. Plantier".
Gallica: "Complicata", "Empératrice Joséphine".
Noisette: Tots els de flor petita, "Despréz a Fleurs Jaunes", "Allister Stella Gray".
Bourbon: "Louise Odier", "Honorine de Brabant".
Pórtland: "Rose de Rescht", "Jacques Cartier".
Moshata: "Cornelia", "Lavender Dream", "Penelope", "Robin Hood".
Moss: "Mousseline".

Rosers Moderns:
Floribundas: "Escapade", "La Sevillana", "Iceberg", "Queen Elizabeth".
Tapizantes: "The Fairy", "Koster", "Swany", "Smarty", "Mozart".
Arbustivos: "Marguerite Hilling".
Trepadores: "New Dawn", "Bobbie James", "Ghislaine de Feligonde", "Blue Magenta", "Phyllis Bide", "American Enxampar", "Dorothy Perkins", "François Juranville", "Leontine Gervais", "Alchymist", "Constance Spry", "Golden Showers", "Desprez a Fleurs Jaunes", "Albertine", "Buff Beauty", "Westerland", "Aimee Vibert".
Rugosa: "Blanc double de coubert", "Pink Grootendorst", "Parfum de l'Hi ha", "Roserai de l'Hi ha", "Sarah van Fleet".

El roser, moltes vegades no és el favorit dels paisatgistes, massa poques vegades es planta a les ciutats. Però, la rosa, reina del jardí, mereix la pena ser plantada ja que quan està en "el seu lloc", ens dóna les gràcies mil vegades, amb les seves flors, any rere any.

En un proper article parlarem de les malalties i plagues versus resistència. El control diari de les malalties i plagues ens porta molts quebraderos de cap, sobretot en plantacions públiques. Molt útil serà la descripció de cada malaltia, com reconèixer-la i sobretot, com combatre-la amb èxit. Però per què no plantar rosers molt resistents, que limitaran el manteniment fins a un mínim? Donarem la llista detallada de les varietats més resistents que mereixen la pena per a les futures plantacions.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades