Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Plástico para invernaderos
Nou producte d'Agrocomponentes

Plàstic per a hivernacles

Laura Sánchez Pérez24/12/2002

Agrocomponentes ha optat per incorporar entre els seus productes el plàstic per a hivernacles d'última generació, amb una àmplia gamma de productes de diferents característiques. Article publicat en la Revesteixi Horticultura 165 - Desembre 2002.

La utilització de plàstics en l'agricultura ha augmentat progressivament en els últims trenta anys. La producció mundial de plàstics ha crescut un 60% des de 1991 fins al 2001 (CIPA 2001), fins a aconseguir aproximadament els tres milions de tones. La superfície mundial de petits túnels, cobertes flotants, hivernacles i embuatat ronda els catorze milions d'hectàrees.
Segons la Confederació Espanyola d'Empresaris de Plàstics (ANAIP), la superfície total coberta per plàstics (hivernacles, túnels i embuatat) va augmentar a Espanya en gairebé cent mil hectàrees de l'any 1994 al 1999. Aquest increment ha anat parell a la millora tecnològica del plàstic.
Són diversos els materials plàstics usats en agricultura, encara que destaquen per la seva difusió el polietilè de baixa densitat (LDPE), l'etilen vinil acetat (EVA) i el clorur de polivinilo (PVC). Tots ells s'utilitzen principalment per al recobriment d'hivernacles.
El polietilè està àmpliament difós a Europa pel seu baix cost (en comparació del PVC) i per les seves propietats fisiomecánicas. La seva flexibilitat permet l'obtenció de peces de dimensions adequades per cobrir grans instal·lacions.
El major enemic d'aquest polímer, a més dels productes químics utilitzats en el tractament de sòls i cultius, són les radiacions ultraviolada de la llum solar no obstant això, amb la utilització d'additius, la deterioració produïda per les radiacions UV i altres factors ambientals retarda la seva aparició.
Els additius són antioxidants i inhibidors que en ser inclosos en la composició del plàstic, allarguen la durada d'est. Segons la seva naturalesa química, els additius poden ser "UV absorbers", a partir de benzofenonio, "Quencher", a força de níquel; o "Hals", a força d'amines unides entéricamente. Es poden usar de forma individual o barrejats.
Mentre les cobertes plàstiques mantenen les seves propietats, permeten l'òptim creixement de les plantes. Una de les principals característiques que ha de tenir un bon material de recobriment per mantenir alta la temperatura a l'interior de l'hivernacle, és una baixa permeabilitat a les radiacions infraroges que emet el sòl. Aquesta característica es denomina termicidad. El polietilè és altament permeable a aquestes radiacions, a diferència de l'EVA, però gràcies a la tècnica de la coextrusión, es poden obtenir films amb diverses capes de diversa naturalesa polímera. En aquests plàstics el polietilè aportarà la resistència mecànica i l'etilen vinil acetat s'ocuparà de retenir les radiacions infraroges.
Una altra propietat radiométrica essencial dels films de coberta és la difusió de la llum. La transmissió de la llum és crucial en el desenvolupament de les plantes. Depenent de l'emplaçament de l'hivernacle s'optarà per una transmissió difusa o directa de la llum. En llocs amb una alta radiació solar, films amb alta difusió de la llum evitaran les ombres i cremades en les plantes. En llocs amb menor radiació solar els films transparents seran els més adequats ja que la llum que transmeten és majoritàriament directa.
A causa d'aquest creixent mercat del plàstic, Agrocomponentes ha optat per incorporar entre els seus productes el plàstic per a hivernacles d'última generació. Les propietats dels plàstics seran diferents segons les necessitats particulars de la zona climàtica on es realitzi la instal·lació.
La gamma de plàstics d'Agrocomponentes consta de: films de cobertura tricapa, amb 200 micres d'espessor, groc o transparent (36 mesos de durada); filmis bicapa, amb 200 micres d'espessor, transparent (12 mesos de durada); i films per embuatat negre i transparent.
En aquests plàstics podem trobar quatre classes d'additius, uns protegeixen contra les radiacions ultraviolada, uns altres disminueixen la permeabilitat infraroja del film, els cal redueixen la transmissió de virus dificultant la visió dels insectes que els propaguen (aquest additiu no s'usa en hivernacles on les abelles són les encarregades de la pol·linització) i els que eviten la formació de condensacions per respiració vegetal (antigoteo).

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades