Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Prevención del cáncer a través de las frutas y hortalizas
Primeres Jornades Associació Club 5 al Dia

Prevenció del càncer a través de les fruites i hortalisses

HorticomNews06/10/2002

"El consum de fruites i hortalisses en la prevenció del càncer" ha estat el tema de les jornades científiques de la Associació Club 5 al Dia d'Espanya; la trobada, el 2 d'octubre, a Madrid, va reunir a un equip mulitdisciplinar de conferenciants i a uns 200 assistents.
Article d'Horticultura Internacional - 38, novembre 2002.



"El consum de fruites i hortalisses en la prevenció del càncer" ha estat el tema de les primeres jornades científiques organitzades per l'Associació Club 5 al Dia d'Espanya; la data de la trobada va ser el 2 d'octubre, en el saló d'actes del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), a Madrid, amb una participació de pràcticament 200 assistents. L'organització tècnica va ser a càrrec d'Ascensión Marco i Pilar Cano, de l'Institut del Fred i membres de la Junta Directiva de l'Associació.

La conferència plenària va estar a càrrec de Salvador Zamora, Catedràtic de Nutrició de la Universitat de Múrcia, qui va explicar la importància que té la nutrició en la salut, a través de l'anàlisi del paper dels diferents compostos constitutius de fruites i hortalisses.

Al llarg de les diferents conferències es van exposar, en un fòrum multidisciplinari, aspectes nutricionals, metges, educatius i agronómicos relacionats amb el consum de fruites i hortalisses. Com a colofó, Francisco d'Assís Babín, Director de Sanitat de Salut Pública, de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid, va explicar el pla de prevenció del càncer de la Comunitat de Madrid.

En la varietat està la salut

Què gran diferència nutricional hi ha entre un enciam Iceberg i una Lollo Rosso? La resposta està en els flavonoides, inexistents en la primera i molt abundants en la segona. Sobre les diferències de composició entre varietats en relació a aquests compostos, degudes a pràctiques de cultiu i altres factors, així com en les formes de preparació, disertó Francisco Tomás-Barberán, coordinador de l'àrea de Tecnologia d'Aliments i professor de recerca de l'ENCEBES-CSIC. Un exemple pràctic de consum de 5 racions al dia va il·lustrar que la forma de preparació i característiques varietales poden donar grans diferències en composició: la fruita pelada és menys rica en compostos nutricionals, les espinac al microones perden menys fenols que si es bullen, l'enciam Lollo Rosa és molt més rica que la Iceberg en aquests compostos, etc (Veure Quadre 1).

Quadro 1
Composició d'aliments segons preparació i característiques varietales




Mentre que en ambdues opcions es consumeixen 5 racions, en un cas s'estan ingerint 960 mg de flavonoides i només 179 en l'altre. Un aprofundiment en les recerques requereix arribar a conèixer quin és el nivell d'absorció real; la majoria dels estudis es refereixen a bioactividad in vitro i fa falta conèixer què passa en el cos humà. La fórmula empírica de buscar una alimentació variada palía les deficiències de coneixements.

Flavonoides i substàncies fenòliques en general són metabòlits secundaris produïts pels organismes vegetals; entre les seves funcions en la planta es troben la pigmentació, defensa enfront de microorganismes i insectes, senyals per establir relacions simbiòtiques, etc. En nutrició animal, aquestes substàncies actuen com a inhibidores de diferents processos patogénicos, havent-se demostrat clarament la seva activitat inhibidora de radicals lliures (antioxidant). Els flavonoides formen part de les substàncies fenòliques (el comú denominador de totes elles és l'existència d'anells aromàtics amb hidroxils fenòlics que són els responsables de la seva activitat) i constitueixen un grup de compostos del que es coneixen en la naturalesa més de 5000 estructures diferents.

Para quina la fibra

Fulgencio Saura, del Departament de Metabolisme i Nutrició, IF-CSIC, de Madrid, va explicar que la fibra dietètica està composta d'una fracció insoluble i una altra soluble i les seves propietats depenen de la proporció d'aquestes fraccions. La fibra insoluble fermenta escassament i té un marcat efecte laxant i regulador intestinal, mentre que la fibra soluble és fermentada en una alta proporció i les seves principals propietats es relacionen amb disminució del colesterol i glucosa en sang i desenvolupament dela flora intestinal.

Les fibres de fruites i hortalisses presenten en general una millor qualitat nutricional que els procedents de cereals a causa de la seva composició més equilibrada, donada per les següents característiques:

· Major contingut de fibra total

· Major percentatge de fibra soluble

· Menor contingut calòric

· Menor contingut d'àcid fítico

· Major retenció d'aigua i grassa

· Mayor fermentabilidad colónica.

Per canviar un hàbit cal saber

L'educadora Consolo López Nomdedéu indica que la millora de coneixements en alimentació, nutrició i salut no porta necessàriament a una modificació dels hàbits alimentaris negatius; Consuelo López parla de casos concrets en què, per substituir el consum de llaminadures per part de nens petits, es va utilitzar com "prescriptores" a adolescents per que, per la seva edat, eren objecte d'admiració per part dels menors.

Per aconseguir un canvi és necessari conèixer prèviament les raons que estan a la base de la resistència al canvi i els possibles conflictes que poden generar.

Nomdedéu assenyala la necessitat de conèixer les experiències prèvies delos grups per construir sobre elles i enllaçar harmònicament les noves propostes, apropar-nos a les situacions de la vida diària que permeten un millor aprenentatge i adaptació dels aspectes teòrics així com al desenvolupament d'habilitats i destreses, imprescindibles per a l'engegada d'una alimentació saludable.

La varietat com a avantatge

Fruites i hortalisses fan un escàs aprofitament del potencial del màrqueting, en comparació d'altres productes, indica Antoni Font, des de la seva experiència com a cap de productes frescos de Caprabo. La compra és cada vegada menys planificades, per la qual cosa el missatge en el punt de venda cobra una importància redoblada.

El sector fruites i hortalisses ha de capitalitzar els atributs de salut i alimentació sana associades a ells; i l'atribut principal, la varietat, ha d'usar-se com a argument promocional ja que és un dels més valorats pel consumidor. Cal informar de la varietat, proporcionar idees al consumidor, donar imatge d'actualitat.

El contrapunt al missatge en el punt de venda ho constitueix la gran campanya televisiva, de la qual es posen exemples de prevenció d'accidents de tràfics i maltractaments en nens, per part de José Manuel Llanxa Martí, vicepresident executiu de Grey Traci.

Una eina associada a pressupostos elevats, versus la comunicació en punt de venda, de costos abordables tant per proveïdor com a distribuïdor als seus respectius nivells d'actuació (envasos, lineal).

Bons i de qualitat

José Dt.. Múgica, director d'Organització de Consumidors crida l'atenció sobre la inducció a error per part del consumidor davant els termes bio i variants: "bio" i "ressò" no impliquen que els productes que no ho són siguin dolents. Igualment sobre el problema dels suplements que creen, injustificadament, desconfiança sobre l'alimentació tradicional i en alguns casos d'especial desconeixement, descrèdit de la dieta habitual, sota el convenciment que és suficient el consum d'aliments enriquits o funcionals.

El nivell de qualitat i sanitari dels aliments disponibles normalment és satisfactori i totalment suficient perquè, amb una alimentació variada, no existeixin manques nutricionals en individus sans.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades