Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Fairchild Tropical Garden, la catedral de las palmeras
Obra d'un patrocinador entusiasta i d'un científic insigne

Fairchild Tropical Garden, la catedral de les palmeres

Santiago Orts28/08/2002

Fairchild Tropical Garden posseeix una vasta col·lecció de plantes i fa coincidir filosofia, paisatge, disseny i qualitat en una col·lecció de palmeres amb més de nou-centes espècies diferents.

Situat en una finca de 83 acres (alguna cosa mes de 33 hectàrees), a la zona més luxosa de Miami (Florida, EE. UU.), el Coconut Grove de Coral Gables, es troba el Fairchild Tropical Garden. La finca on avui està el Faichild Tropical Garden va ser comprada pel coronel Robert H. Montgomery en la tercera dècada del segle passat. Montgomery va ser, alhora que un  financer -fundador de Coopers & Librandt, una de les companyies més importants  del món en assessoria financera-, assessor personal del mateix president Eisenhower en losbaspectos financers dels preparatius bèl·lics en 1940.  Arran d'això, va adquirir el rang de coronel.

Montgomery era un entusiasta de les coníferes i, en la seva residència de l'estat de Connecticut (EE. UU.), tenia una gran col·lecció que, posteriorment, donó al Botànic de Nova York per  traslladar-se al sud de Florida. Allí, juntament amb el suport de la seva dona Nell, va concebre el projecte de construcció d'un dels jardins botànics més importants d'Amèrica del Nord, el Fairchild Tropical Garden.

Però, a principis d'aquells anys, la idea del seu fundador era la de fer una col·lecció de palmeres i cycas denominada Coconut Grove Palmetum. En 1932, Montgomery, fascinat per la lectura del lliuro "Exploracions de plantes", de David Fairchild (el botànic explorador  més important i respectat dels Estats Units), va entaular una profunda amistat amb Fairchild. Ho va contractar i li va finançar llargues expedicions al voltant de tothom per recollir espècies, no només de palmeres i cycas, sinó també tot tipus de plantes. A partir d'aquesta col·laboració, la col·lecció i el propi jardí van donar una bolcada espectacular.  El coronel va decidir homenatjar  al seu amic batejant aquest insigne jardí amb el seu insigne nom.

Fairchild és, probablement, la millor col·lecció de palmeres del món

En dir la millor no em refereixo a la més gran o nombrosa, sinó a la més completa en tots els sentits, doncs no es tracta d'una simple col·lecció de palmeres. Aquest jardí, embriagador i paradisíaco, reuneix totes les virtuts que ha de tenir la capital dels jardins de palmeres; és a dir, no només posseir d'una vasta col·lecció de plantes que supera les dues mil espècies,  sinó que en el mateix recinte fa coincidir filosofia, paisatge, disseny i qualitat en una col·lecció de palmeres amb més de nou-centes espècies diferents (la major dels Estats Units) que s'exhibeixen amb un manteniment que  ragui l'excel·lència.

El jardí està format per dos grans cossos: el primer,  més alt, inclou els edificis que alberguen la llibreria, les aules, els laboratoris d'investigació, les sales de conferències, la tenda, els museus, un hivernacle, una petita cafeteria..., el Palmetum de Montgomery (ubicació de la col·lecció original, ara escampada per tot el recinte) i la col·lecció de plantes desèrtiques. Des d'aquest cos, i a través del bosc plujós, es passa a un altre segon cos, més baix, que domina el 80 % de la superfície del jardí i que inclou els grans llacs, la reserva de Manglar, la casa dels Chachi (una cabanya feta de palmells per nadius d'aquest poble de la selva humida del nord-oest d'Equador desplaçats ex profeso per a la seva construcció), el jardí dels hibiscs, el jardí fruiter Maya, la col·lecció de bambús, etc.

Fairchild és, a més de jardí, un lloc amb una extraordinària activitat pública, a diferència de l'apatia amb que ens obsequien la majoria dels jardins botànics. Periòdicament, s'organitzen esdeveniments oberts al públic, que van des de programes educatius, científics i mediambientals, tant per a mestres com per a alumnes, fins a  exposicions de plantes, fins i tot presentacions  de noves varietats, trobades entre associacions d'afeccionats a les

Aquesta és la meva quarta visita al Fairchild. Han passat cinc anys des de l'última vegada que vaig estar, i reconec que em segueix impressionant, doncs cada vegada que ho visito, descobreixo nous petits tresors que aquí es conserven. El jardí és avui un punt de referència mundial i resulta una visita obligada per tot el bon afeccionat, que es precie de ser-ho, a aquest boig món de les palmeres.

Article aparegut en QEJ 93 (Març 2002)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades