Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Análisis de la evolución varietal en Tomate de industria
Joc varietal

Anàlisi de l'evolució varietal en Tomàquet d'indústria

22/07/2002

Sucs, conserves, tomàquet fregit, ketchup, etc. són una àmplia mostra de les presentacions que dóna de sí el tomàquet d'indústria. Quant als tipus de tomàquet que es produeixen per a aquest mercat, es poden comprendre en dos: el destinat a concentrats i el de pelat, englobant aquest últim al també destinat al trossejat.

Sucs, conserves, tomàquet fregit, ketchup, etc. són una àmplia mostra de les presentacions que dóna de sí el tomàquet d'indústria. Quant als tipus de tomàquet que es produeixen per a aquest mercat, es poden comprendre en dos: el destinat a concentrats i el de pelat, englobant aquest últim al també destinat al trossejat.

Dues són les principals zones geogràfiques on se centra actualment la producció de tomàquet per a indústria. Aquestes són Extremadura i Navarra. En la primera, el tomàquet produït té en un 90% la seva destinació per a concentrat, un 5% para pelat i un 5% para trossejat. Quant a la segona, més del 60% va destinat a concentrat i el 30% restant para pelat, si bé és cert que una petita quantitat d'est va també para trossejat.


Es tracta d'un cultiu subvencionat i regulat per la UE amb quotes atribuïbles a cada país. A Espanya, est és el primer any en què les ajudes arriben de forma diferent als anteriors. Abans, la indústria era qui rebia les ajudes i aquestes les aplicaven als productors. A partir d'aquest any, són els propis agricultors mitjançant OPFH els qui reben directament aquestes ajudes.

Les indústries desitgen treballar en els seus transformats el major temps possible i les signatures obtentoras de material vegetal treballen a posar en escena varietats competitives en tots els seus cicles, com són els precoços, cicles mitjans que suportin ben la calor i tardans.

Són vàries les signatures generadores de material vegetal, com Petoseed i A.V. Seeds Ibèrica, S.L. dins del grup Seminis, Nunhems Llavors S. a., Intersemillas S.A., Clause Ibèrica S.A., Ramiro Arnedo S.A., Heinz, i, per tant, molt nombroses les varietats posades en escena.
Cal destacar que la vida mitjana de cada varietat des que comencen amb les seves proves fins que són "ignorades" pel mercat són de sis a vuit anys, si bé, situades en primera línia, la mitjana se situa en tan sols tres anys.

Varietats actualment ben situades són para pelat: "Oxford F1", "Xarxa Sprint F1", "Olepeel F1", "T-9832 F1", "T-9951 F1", "Nautilus F1", "Soto F1", "Peralta F1", "Campana F1", "Hyppel 244 F1", "Galeón F1" i quant a concentrat: "Xarxa Summer F1", "Volum F1", "Falcon F1", "Ranchera F1", "Cumbia F1", "Volcà F1", "T-10111 F1", "T-10135 F1", "Pizarro F1", "Elegy F1", "Odín F1", "Bishop F1", "Jonquera F1", "Perfectpeel F1", "Malpica F1".

www.ediho.es/pe2002

* Article publicat al setembre de 2001.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades