Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Boniato morado de pulpa sin manchas
Des de l'INTA Sant Pere (Argentina)

Boniato morat de polpa sense taques

FERNÁNDEZ-REBOLLOS, MARTA05/11/2001

Després de vint-i-tres anys d'història en el camp, l'Estatge INTA segueix sent una de les batatas preferides quant a color de pell i de polpa, així com a sabor. Encara que han sorgit trets de degeneramiento en la batata (taca habitada en la polpa, existent abans del creuament que va permetre la seva obtenció), el banc de germoplasma de l'INTA Sant Pere i el treball de l'Associació Cooperadora segueixen permetent, a través dels anys, que el productor tingui una producció amb les característiques de l'Estatge INTA.

Després de vint-i-tres anys d'història en el camp, l'Estatge INTA segueix sent una de les batatas preferides quant a color de pell i de polpa, així com a sabor. Encara que han sorgit trets de degeneramiento en la batata (taca habitada en la polpa, existent abans del creuament que va permetre la seva obtenció), el banc de germoplasma de l'INTA Sant Pere i el treball de l'Associació Cooperadora segueixen permetent, a través dels anys, que el productor tingui una producció amb les característiques de l'Estatge INTA.

La batata és una espècie mutante. Amb el temps es produeixen alteracions i si per multiplicar la planta, usem els exemplars que manifesten aquestes pertorbacions, aquesta planta pot presentar característiques que s'apartin del desitjat. L'Estatge INTA és una espècie obtinguda en l'Estació Experimental Sant Pere de l'INTA després del creuament de dues varietats. El resultat va ser un producte amb arrels tuberosas, més aviat curtes i engrossides en la seva part central, de molt bona forma, pell llisa i d'atractiva coloració habitada. A l'interior, la polpa és de tonalitat groga cremosa, amb o sense taques de color taronja suau. Des del seu llançament en 1978, la batata es reprodueix en els camps, i en molts casos la varietat ha mutat, tornant les vetes estatges que desmilloren el seu aspecte. No obstant això, en l'EEA Sant Pere se segueix multiplicant llavor de la varietat i produint plantines perquè els productors que vulguin un producte de qualitat.

Plantines llests per transplantar

Per segon any consecutiu, l'Associació Cooperadora de l'INTA Sant Pere està oferint plantines d'Estatge INTA que garanteixen l'obtenció d'una batata sense degeneramiento. L'enorme acceptació que va tenir el producte l'any 2000 al mercat de batateros va permetre aquest any oferir més disponibilitat i reduir un 40 % el seu preu, amb la qual cosa s'estan oferint els plantines a 15 dòlars per lligat de mil, la qual cosa significa un cost de 450 dòlars per hectàrea. És a dir, l'INTA no només posseeix un importantíssim banc de germoplasma de batata que any a any incorpora varietats des de diferents països a fi d'avaluar-la, sinó que també manté la seva  responsabilitat de salvaguardar la qualitat d'aquesta varietat obtinguda a la zona, brindant any rere any llavors d'Estatge INTA amb totes les seves característiques.

Estatge per fora, groga per dins

En ser extret de l'almácigo, el plantín és gruixut, vigorós, amb regular quantitat d'arrels. Les seves arrels tuberosas són més aviat curtes, engrossides en la seva part central, de molt bona forma, pell llisa i d'atractiva coloració habitada. La polpa és de tonalitat groga cremosa, amb o sense taques de color rosat suau. Té bon comportament davant l'excés de pluja i tolera bé la saturació momentània del sòl. Excel·lent conservació en les clàssiques piles o en les sitges a camp, la qual cosa permet regular l'oferta per aprofitar millor els preus. En proves d'industrialització, s'ha comprovat la seva bona aptitud per a l'elaboració de dolç, mostrant avantatges a causa de la forma regular de les arrels, la qual cosa significa menor temps de pelat i economia de mà d'obra en la cinta transportadora. No presenta fibrosidad i la seva cocció és perfecta, àdhuc en condicions en què uns altres conreessis s'endureixen per alteració fsiológica de la polpa.

Per a més informació: mailto:comunicasp@inta.gov.ar>comunicasp@inta.gov.ar, EEA Sant Pere - Ruta Nacional n° 9 km 170 - C. c. 43 - 2930 Sant Pere (Buenos Aires) - Telefax +54-3329-423321/424074 - Pàgina web: http://www.inta.gov.ar/sanpedro/index.htm>http://www.inta.gov.ar/sanpedro/index.htm

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades