Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La culpa no fue del pepino, pero ¿ahora qué?
La crisi de la 'I. Coli' li ha costat al sector hortofrutícola tantes pèrdues a nivell econòmic com d'imatge

La culpa no va ser del cogombre, però ara què?

David Pou / Anna León10/10/2011

10 d'octubre de 2011

El passat 25 de maig, fa poc menys de cinc mesos, explotava la crisi. La senadora de Sanitat de l'Estat d'Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks, deixava anar la bomba davant un núvol de periodistes ansiosos de respostes davant els primers casos d'infecció greu per I. Coli al país germà. S'havia trobat el bacteri en tres cogombres importats d'Espanya. Des d'aquest instant, el nostre país es va convertir, sense cap base –fet posteriorment més que confirmat trobant la causa en brots de soia conreats al propi país germà– en el focus de les crítiques, i per tant, el sector hortofrutícola espanyol quedava tocat. Una àrdua labor que s'havia llaurat durant anys per mostrar al món una mercaderia de qualitat, quedava d'un dia per a un altre feta trossos. Les preguntes que ens plantegem cinc mesos després són: Quins han estat realment les pèrdues durant la campanya d'estiu per a les nostres empreses? Què s'està fent per recuperar la imatge i confiança de les nostres fruites i hortalisses? S'ha après la lliçó perquè mai torni a ocórrer en el marc de la UE alguna cosa com l'ocorregut amb la crisi de la 'I. Coli'? Tenim la suficient força a Brussel·les per defensar els interessos dels nostres productors?
Tothom esperava els nombres de la campanya d'estiu de les nostres exportacions de fruites i hortalisses, i les xifres de juny a agost que han anat publicant tots les associacions d'exportadors i organitzacions agràries no han vingut més que a confirmar que el que podia ser una molt bona campanya s'ha quedat en una campanya discreta. El culpable ho coneixem tots, les nostres fruites i verdures no ho eren, però han acabat pagant les conseqüències d'una política agrària i de seguretat alimentària comuna en la teoria, però ineficaç a la pràctica.
La mostra de com la mala gestió d'una crisi com la qual va afectar a les exportacions dels nostres productes hortícoles pot desbaratar en dies una campanya excel·lent, la tenim en les dades publicades el passat mes de juny pel servei de duanes. El descens més fort en el mes de juny va tenir lloc en les hortalisses, el valor de les quals d'exportació va baixar en el mes de juny un 17%, totalitzant 130,7 milions d'euros. Les principals hortalisses exportades per Espanya en aquest mes van reduir els seus enviaments, destacant el tomàquet amb 18 milions d'euros (-47%), el pebrot amb 18 milions d'euros (-33%) i les cols amb 9,6 milions d'euros (-32%). El valor de les exportacions de cogombre al juny es va situar en 1,8 milions d'euros (-56%). El descens del valor en fruites va ser del 7,6%, totalitzant 458,8 milions d'euros.
Imagen

Les exportacions murcianes i andaluses s'enfonsen un 40%

Les últimes dades aportades per les principals associacions exportadores han deixat bé a les clares les conseqüències de la crisi de la 'I.Coli', que ha perjudicat encara més a aquells productors que s'han vist afectats de forma indirecta per la crisi, i que per tant no han rebut compensacions econòmiques per les pèrdues. En el cas del camp andalús els nombres són flagrants: si en el mes de juliol de 2010 es van exportar fruites i hortalisses des d'Andalusia per valor de 131 milions d'euros, un any després, en 2011, el mateix mes es van registrar 76 milions d'euros, és a dir, un 42% menys.

Desastrosa va ser la situació per al sector de fruita d'os, un dels quals no ha rebut compensacions, passant de milions en 2010 a vendre per una mica més de dos aquest any. Una aída de res menys que el 90%. En dany sofert, el meló i la síndria, también sense ajudes, van ocupar el segon lloc, amb unes vendes de més de ones d'euros, un 44,18% menys que l'any passat. Alguna cosa menor, pero també significatiu, va anar el desplomi del tomàquet, del 40,4%, on un valor d'una mica més de nou milions d'euros; i la maduixa finalment va ser la que millor va resistir, encara que amb una caiguda del 19%, fins als 11 millones. Curiosament per al cogombre, el gran protagonista, la rellevància va ser menor, en oferir en aquesta època vendes poc significatives.

Imagen
En el camp murcià els resultats han anat pels mateixos rumbs. El volum comercialitzat per empreses i cooperatives durant aquest estiu, segons la Federació de cooperatives agràries de Múrcia (Fecoam), va sumar un total de 803.930 tones. En fruites d'os (282.000 tones), els resultats han estat dolents, amb 8.850.000 euros de pèrdues. Així, préssec vermell i nectarina (-6.10.000 euros), pruna (-3.960.000) i pera (-1.400.000) van registrar nombres vermells, mentre que solament albercocs (430.000 euros), préssec groc (700.000) i paraguaians (1.500.000) van tenir lleugers beneficis. Des de l'organització s'assegura que “és la pitjor campanya en fruites d'os des que va començar a treballar en el sector fa 36 anys”.

Quant als hortícoles, amb una producció total de 521.930 tones i un saldo negatiu de 27.522.000 euros, la campanya va ser desastrosa en tots els cultius, condicionada per una escassa demanda de productes per la crisi de la ‘I. coli’ i a més per les temperatures fredes d'aquest estiu a Europa, que van propiciar un menor consum. Tots els productes han donat pèrdues: pebrot, -6.264.000 euros; meló galia, -7.400.000 euros; meló verd, -4.550.000 euros; meló groc, -3.371.000 euros; síndria amb llavors, -1.617.000 euros, i síndria sense llavors, -4.320.000 euros.

I alguns marges comercials per sobre del 1000%

És l'altra cara de la moneda. Uns salin perdent, i uns altres guanyen aprofitant el moment. La nefasta campanya de fruita i hortalisses d'estiu ha tingut el seu reflex en les dades de l'Índex de Preus en Origen i Destinació dels aliments (IPOD) del mes agost. Preus que en el camp no superaven els 0,10 euros/kg, han fet que productes com el meló hagin multiplicat per més d'11 el seu preu en destinació. D'aquesta manera, l'IPOD general s'ha situat en el 5,55, un 28% més que a l'agost de 2010 (4,03). Per productes, són destacables els marges comercials de meló (1.020%), ceba (1.089%), pruna (872%), síndria (863%), pastanagues (830%), nectarina (780%), préssec (618%) i albergínia (604%).
Evolució de l'Índex de Preus en Origen i Destinació dels aliments (IPOD) interanual. Font: COAG
Evolució de l'Índex de Preus en Origen i Destinació dels aliments (IPOD) interanual. Font: COAG.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades