Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Tendencias en la nutrición de los frutales fertirrigados: formulaciones y planes de abono
Els plans d'abonat han de ser personalitzats a cada usuari

Tendències en la nutrició dels fruiters fertirrigació: formulacions i plans d'abonament

Departament R + D de Compo Expert11/01/2011

11 gener 2010

La nutrició mineral dels fruiters és un dels aspectes fonamentals per controlar la seva productivitat. Els plans de nutrició han de ser personalitzats per a cada parcel, tenint en compte la situació general del cultiu i el seu estatus nutricional, així com les anàlisis de sòl i de l'aigua de reg. Amb aquesta informació els tècnics i agricultors poden afrontar de manera més precisa l'abonat dels seus cultius, aportant tots els nutrients de forma equilibrada i ben distribuïda en el temps. En darrer terme, la precisió de la nutrició i la rendibilitat productiva dependrà del pla dissenyat i dels fertilitzants utilitzats en aquest.
En els darrers anys la seguretat alimentària juntament amb els esforços per reduir l'impacte ambiental de l'agricultura han motivat el desenvolupament de tecnologies de producció agrària més respectuoses amb el medi ambient i capaços d'obtenir productes d'alta qualitat, incloent tot el relacionat amb la nutrició vegetal. En aquesta àrea de treball Compo Expert fa molts anys dedicats a la investigació agrària buscant solucions.

Parlant de l'impacte ambiental la contaminació per nitrats dels aqüífers és un dels majors problemes derivats de les pràctiques agrícoles. A causa d'això, ja en 1991 la Unió Europea va expressar la necessitat de designar les zones vulnerables a aquest tipus de contaminació (Directiva 676/91 de 12 de desembre) i establir un programa de producció agrari específic per a aquestes àrees.

La tecnologia NET permet reduir les pèrdues de nitrogen del sòl incrementant la seva eficiència, i millorar el procés metabòlic del nitrogen en la planta
Tant per concepte com per necessitat és fonamental incloure en aquests sistemes de producció metodologies eficients de fertilització, tant des del punt de vista tecnològic com del tipus de fertilitzant emprat.

Des de fa més de quinze anys Compo Expert treballa en el que anomenem la nutrició mixta amoni / nitrat, és a dir, l'elaboració de plans d'abonat on el nitrogen s'aplica en formes nítric-amoniacals amb la tecnologia NET (Nitrogen Efficient Technology), que s'incorpora al inhibidor de la nitrificació 3,4 dimetilpirazol fosfat.

Assaig realitzat a l'Estació Experimental Mas Badia-IRTA
Assaig realitzat a l'Estació Experimental Mas Badia-IRTA.
La tecnologia NET ofereix fonamentalment dos avantatges: en primer lloc, redueix les pèrdues de nitrogen del sòl incrementant la seva eficiència, i en segon lloc millora el procés metabòlic del nitrogen en la planta. En l'àmbit dels cultius fruiters aquesta tecnologia permet reduir les dosis aportades fent més rendible el cultiu al productor. D'altra banda el lleuger increment del N amoniacal absorbit per la planta estalvia una despesa energètica a la planta i incrementa la concentració de citoquinines, millorant del quallat i el nombre de fruits viables. Tots aquests factors de producció acaben produint una major productivitat per unitat de nitrogen aportada. És important tenir en compte que aquests resultats procedeixen dels centenars de milers d'hectàrees que utilitzen la tecnologia NET i dels assaigs oficials realitzats amb centres com l'IVIA (València), Estació Experimental Mas Badia-IRTA (Catalunya), CTAEX (Extremadura) , entre altres.
Com es va indicar, els plans d'abonat ha de ser personalitzat a cada usuari, però a tall d'exemple es mostren en les figures alguns exemples amb l'esmentada tecnologia NET. La nutrició equilibrada és la suma d'un diagnòstic i assessorament adequats amb productes fertilitzants d'alta tecnologia.
Figura 1: Pla de fertilització per fruiter d'os de mitjana estació fertirrigació. Producció aproximada: 30.000 kg
Figura 1: Pla de fertilització per fruiter d'os de mitjana estació fertirrigació. Producció aproximada: 30.000 kg.
Figura 2: Pla de fertilització per a fruiters de llavor de mitjana estació fertirrigació. Producció aproximada: 40.000 kg...
Figura 2: Pla de fertilització per a fruiters de llavor de mitjana estació fertirrigació. Producció aproximada: 40.000 kg.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades